Alegerea dimensiunii unui televizor HD – review

Distanta de vizualizare la TVTrebuie sa lamurim ceva in legatura cu dimensiunea televizoarelor. Cand spun dimensiune ma refer la diagonala ecranului. Ideea de a avea in casa un televizor cat mai mare este cel putin gresita. Si o sa va expun si considerentele in cele ce urmeaza.

Pornim de la rezolutia ecranului. Aceasta reprezinta numarul de puncte care vor fi redate pe ecran pentru a forma o imagine. La televizoarele digitale imaginea este redata prin aprinderea / stingerea unui numar predefinit de puncte, numite pixeli. Un ecran full HD, indiferent de dimensiunea sa, va fi o matrice de 1920 x 1080 de puncte. Altfel spus, un ecran full HD va reda 2.073.600 de puncte, indiferent daca are diagonala de 40 cm sau de 200 cm. Imaginea nu va avea niciun detaliu in plus pe ecranul mai mare.Rezolutia ecranului full DH

Mai mult, ecranele mai mari vor avea dimensiunea punctului mai mare si deci densitatea de pixeli mai mica. Din cauza aceasta la dispozitivele mobile, cele care sunt privite de aproape, se mai foloseste o specificatie : ppi. Asta inseamna numarul de pixeli pe inch. La televizoare acesta specificatie nu este folosita, deoarece ar dezavantaja dramatic televizoarele mari.

Atunci cum vom alege un televizor, si de ce am alege un televizor mare?

Un televizor se alege functie de dimensiunile camerei in care urmeaza a fi instalat. Un televizor mare intr-o camera mica nu va oferi o experienta placuta datorita faptului ca acesta privit de aproape va oferi o imagine in care pixelii pot fi vizibili. Exact ca la ecranele publicitare cu LED-uri. Privite de la distanta se vede o imagine, dar privite de aproape se vad niste luminite care se aprind si se sting.

In conditii ideale un televizor HD ofera imaginea optima daca este privit de la o distanta de aproximativ trei ori diagonala, distanta minima acceptata fiind de 1,5 ori diagonala. Am spus in conditii ideale pentru ca, din pacate, nu vor prea fi programe pe care se le urmariti HD. In aceste conditii, privind de la o distanta de 1,5 ori diagonala se vor observa elementele constitutive ale imaginii. Altfel spus, aceste dimensiuni sunt valabile numai pentru televizoarele HD.

Diagonala minima a televizorului HD = distanta de vizualizare / 3

Diagonala maxima a televizorului HD = distanta de vizualizare / 1,5

Distanta de vizualizare la TV

Reprezentare grafica relatie diagonala – distanta de vizualizare. Scuze, nu prea ma pricep la desen. Te-am facut cat de bine m-am priceput eu… Arati chiar bine!

Observati ca un televizor cu diagonala de 81 CM este potrivit in cele mai multe cazuri pentru o sufragerie de bloc, deoarece televizorul rar poate fi amplasat in asa fel incat sa poata fi privit din coltul opus al camerei.

Pentru televizoarele care nu indeplinesc standardul HD distanta va creste usor, acestea neputand reda detalii care vot fi pierdute prin cresterea distantei dar privite de la distante mici vor oferi o imagine pixelata.

Pai atunci, haideti sa privim televizoarele de la o distanta cat mai mare pentru a fi siguri ca nu vedem imagini pixelate. Aici chiar nu este nicio peoblema. Putem privi televizorul de la orice distanta daca „ne duc” ochii si daca o asemenea experienta ne multumeste.

Din pacate, realitatea face ca distanta maxima de la care un televizor poate fi privit si „inteles” este de circa 5 ori diagonala. Nu mai fac o imagine explicativa, ma tem ca nu o sa iesiti la fel de bine ca in cea anterioara, dar trebuie sa retineti ca la acea distanta experienta de vizionare nu este una extraordinara…

Deci:

 1. Un televizor poate fi privit cu atat mai de aproape cu cat are rezolutia mai mare.
 2. Un televizor poate fi privit cu atat mai de departe cu cat are diagonala mai mare.

In cazul acesta, ideal este un televizor cu diagonala si cu rezolutie mai mari!

Alegerea dimensiunii unui televizor HD – review

4.6 (92.94%) 17 vots5 Comentarii on Alegerea dimensiunii unui televizor HD – review

 1. Buna seara, am cumparat un LG smart TV si se vede destul de pixelat (imaginea este mult mai slaba calitativ fata de Samsungul nesmart, din 2000). De exemplu, TV 1 se vede constructia geometrica a V-ului in „scara” si nu ca o linie continua.
  As dori sa stiu daca trebuie sa achizitionez si serviciul de receiver HD de la Telekom, care si-asa imi iau o gramada de bani?
  Sau ce se poate face ca sa se vada bine sau nu se poate vedea bine pe televizoarele smart?

  • Am uitat sa spun: Multumesc 🙂

  • Buna seara,
   Chiar ma gandesc daca televizorul e de vina… Si da si nu.
   O imagine cu rezolutie mica redata pe un TV cu diagonala mare poate avea un aspect pixelat. La cel vechi aspectul poate fi mai placut datorita diagonalei mai mici sau, poate, procesorul de imagine isi face treaba mai bine in aceasta privinta.
   Imaginile HD vor fi redate mai bine dar, din pacate, la noi prea putine posturi transmit in acest standard de rezolutie. Chiar si asa se merita.

 2. Un tv de 42 inch(107 cm) la ce distanta trebuie sa stea fata de locul din care privesc? distanta este de 1,9m- 2m si il voi pune in locul celui vechi. distanta este buna pt diagonala de 107 ?

  • Buna ziua,
   Depinde de televizor. Daca atunci cand urmariti posturile de televiziune nu se vad pixelii ce compun imaginea, este bine. Probabil ca va trebui sa ajustati stralucirea un nivel mai scazut sa nu va oboseasca ochii.
   Ideala ar fi o distanta putin mai mare.

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod E6FQ8D cu copy-paste in casuta de jos: