Black Friday 2018- eMag si celelalte magazine

Actualizat miercuri, 27 martie 2019

Black Friday 2018

Exista doua tipuri de magazine care particila la Black Friday 2018, ziua cu cele mai mari reduceri din an: eMag si celelalte! Cam asa s-ar descrie in doar cateva cuvinte situatia actuala si asta in conditiile in care an de an Black Friday este mereu o experienta noua. Nu critic si nu laud, eu doar observ si analizez…

Sa ne amintim ca primul Black Friday din Romania a fost organizat de eMag in 2011. Atunci 30.000 de produse au fost oferite la reducere si site-urile majoritatii comerciantilor au picat, nefacand fata traficului, chiar si in cazul acelora care nu aveau de oferit nicio reducere. A fost deci un raspuns foarte favorabil din partea pietei, un eveniment de care consumatorii din Romania aveau nevoie.

Incepand cu anul urmator tot mai multe magazine au organizat acest eveniment dar eMag a detinut mereu cea mai mare cota de piata, discutandu-se la acea vreme de situatii in care marele retailer ar fi vandut mai mult decat toti ceilalti la un loc. Trebuia facut ceva si in fiecare an comerciantii participanti au cautat cate o solutie pentru a ajunge la o cota mai mare de piata.

Totul a culminat cu reducerile de anul trecut, cand au fost comercianti care au organizat Black Friday inclusiv in zile de Marti, Miercuri sau Joi. Pai oameni buni, romanizam, nu-i asta o problema dar daca-i Frifay sa ramana macar Vineri… Bineinteles, rezultatele nu au fost nici atunci extraordinare, eMag obtinand o cota uriasa de piata.

Anul acesta, in 2018, strategiile s-au schimbat si mi se pare ca este primul an in care se vad cateva miscari inspirate.

Am spus anul trecut ca cea mai inspirata strategie a avut-o PC Garage, magazin care a organizat o campanie de lunga durata intitulata „Cumpara acum la pret de Black Friday”. Campania a fost lansata pe 30 octombrie si se incheie luna aceasta pe 16.

Campanie pre-Black Friday PC Garage

Banner Campanie PC Garage: Nu dati click, este doar o imagine.

Ideea campaniei, care a avut ca motto „Nu mai astepta Black Frifay”, a fost una foarte interesanta si le ofera clientilor reduceri substantiale dar cu promisiunea ca daca de Black Friday produsul cumparat va fi mai ieftin ei vor primi inapoi diferenta, sub forma de voucher.
Nu stiu daca aceasta campanie s-a bucurat de succes dar mie mi se pare cea mai inspirata miscare de marketing si nu inteleg de ce PCGarage nu a aplicat-o si anul aceta.

Anul acesta PCGarage a mers pe ideea uni Black Friday cu mai multe campanii de reduceri, cea mare fiind pe data de 16 si intituala de gaming. Si asta e o idee interesanta, altii au organizat Black Friday de primavara, de vara, de toamna, de vacanta, etc, de ce nu ar fi un Black Friday de vreme, adica organizat mai devreme decat este in mod normal evenimentul si cu atat mai mult de Gaming.

A doua miscare indrazneata a avut-o anul trecut evoMag, unul dintre jucatorii puternici ai pietei din Romania. Acestia au organizat Black Friday in mai multe runde, prima dintre acestea fiind intitulata sugestiv „KO din prima runda!” a fost lansata chiar pe data de 1 noiembrie (sic, a picat intr-o zi de Miercuri).

Runda 1 Black Friday evoMag

Banner Runda 1 Black Friday evoMag: Nu dati click, este doar o imagine.

Si anul acesta evoMag a aplicat tot o strategie cu trei runde de reduceri, runda finala cu cele mai mari reduceri incepand pe 16 Noiembrie.

A treia miscare indrazneata a fost facuta de Flanco, acesta organizat o campanie Black Friday de lunga durata care probabil se va incheia dupa 16 noiembrie, odata cu campania eMag.

Black Friday Flanco

Banner campanie Black Friday Flanco: Nu dati click, este doar o imagine.

Pe toata acesta perioada produsele au fost rotite, mereu au fost adaugate produse si promotii noi, mereu au fost produse scoase din promotii.

O strategie indrazneata are anul acesta si Germanos, lantul de magazine detinut de Telekom Romania. Acestia au mers pe ideea unui Black Friday secret, a carui data nimeni nu o stie dar care va avea garantat reduceri foarte mari. Interesant!

Am vazut miscarile celorlalti comercianti, urmeaza ca Vineri sa vedem si miscarile eMag. Dupa cum stiti, anul acesta eMag a anumtat ca va organiza Black Friday pe data de 16 noimbrie. Sa nu uitam ca de fapt acest eveniment se oraganizeaza in ultima vineri din luna. La noi este devansat pentru a se putea face livrarile inainte de a incepe campaniile de reduceri dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

O evolutie de 6 ani, o diferenta de la 30.000 de produse in 2011 la 2.000.000 de produse in 2017, cine mai stie cate vor fi anul acesta! Ramane de vazut cum vor merge expedierile, si anul trecut au fost ceva probleme datorate in general firmelor de curierat cera nu au facut fata volumului urias de colete.

In acest moment nimeni nu stie ce produse vor fi incluse in campanie si cat de mari vor fi reducerile oferite de eMag. Inspirandu-ne insa din anii trecuti putem spune ca vor fi in principiu patru tipuri de reduceri:

  1. Reducerile foarte mari oferite la produse la care se face lichidare de stoc sau la produse la care producatorul vrea sa faca lichidari de stoc. Acestea pot trece de 80% si vor fi epuizate rapid, sunt acele oferte care dispar in primele minute sau chiar zeci de secunde.
  2. Reduceri foarte mari oferite la produse foarte scumpe. Aceste estimam ca vor depasi anul acesta 50% dar chiar daca vot fi mai mici procentul sumele economisite vor fi enorme datorita preturilor mari.
  3. Reduceri medii oferite la cele mai multe produse. Aceste vor fi produse noi, usor vandabile, pe care toti le dorim si nimeni nu se grabeste sa scape de ale. Probabil ca vor avea reduceri de pana la 25-30% dar vor fi cele mai vandute.
  4. Reduceri foarte mici oferite la produsele premium foarte noi (poate aici vor fi incluse modelele iPhone 2018, noul Huawei Mate 20 Pro). Acestea se adreseaza clientilor care urmaresc in mod special aceste produse si le ofera o oportunitate de a le achizitiona la un pret mai mic.

Mai e doar putin si vom vedea cu ochii nostri daca aceste estimari au fost corecte. Pana atunci va recomand sa faceti lista de produse si sa respectati pasii necesari pentru a prinde ofertele bune de Black Friday.

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod 6SHNWr cu copy-paste in casuta de jos: