Ce este Factorul CRI la becuri si de ce este important

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Daca pana acum un bec LED trebuia sa indeplineasca doar doua conditii principale, adica sa aiba lumina puternica si sa reziste in timp, iata ca in ultima vreme tot mai multi oameni au inceput sa acorde importanta calitatii luminii becurilor LED pe care le cumpara si un nou parametru a intrat in atentia lor: Factorul sau Indicele CRI.

Factorul CRI functie de tipul becului

Factorul CRI (Color Rendering Index – Indexul de Randare a Culorilor) este un indice care masoara capacitatea unei surse de lumina de a reda culorile in mod fidel. Cu cat CRI este mai mare, cu atat culorile vor fi redate mai precis, fara atenuari si fara accentuari pentru nicio culoare.

De ce este important acest factor CRI?

Numeroase studii facute in ultimii ani au demonstrat ca lumina ambientala are un impact semnificativ asupra vietii omului, atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic. Iata care sunt principalele efecte determinate in urma acestor studii:

Efecte fizice:

 • Reglarea ritmului circadian: Lumina joaca un rol crucial in reglarea ritmului circadian, cunoscut si ca ceasul intern al organismului. Expunerea la lumina naturala in timpul zilei ajuta la mentinerea unui ritm circadian sanatos, care este important pentru somnul, digestia si starea de spirit.
 • Vederea: Lumina este esentiala pentru vedere. O cantitate suficienta de lumina ne ajuta sa vedem clar si sa ne concentram asupra sarcinilor vizuale. Lumina insuficienta poate duce la oboseala ochilor si la probleme de vedere.
 • Nivelul de energie: Lumina poate influenta nivelul de energie al organismului. Expunerea la lumina naturala in timpul zilei poate ajuta la cresterea nivelului de energie si la reducerea oboselii.
 • Sistemul imunitar: Unele studii sugereaza ca expunerea la lumina naturala poate ajuta la stimularea sistemului imunitar.

Efecte psihologice:

 • Starea de spirit: Lumina poate influenta starea de spirit si poate reduce simptomele depresiei. Expunerea la lumina naturala in timpul zilei poate ajuta la cresterea nivelului de serotonina, un neurotransmitator asociat cu fericirea si bunastarea.
 • Stresul: Lumina poate reduce stresul si anxietatea. Expunerea la lumina naturala in timpul zilei poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol, un hormon asociat cu stresul.
 • Productivitatea: Lumina poate influenta productivitatea si performanta cognitiva. Un nivel optim de lumina poate ajuta la imbunatatirea concentrarii, atentiei si memoriei.

Importanta luminii naturale:

Lumina naturala este cea mai importanta sursa de lumina pentru organismul uman. Lumina naturala contine o gama completa de culori, care este esentiala pentru sanatatea fizica si psihica.

Recomandari:

 • Petreceti cel putin 30 de minute pe zi in lumina naturala, in special in prima parte a zilei.
 • Alegeti becuri cu un CRI (Color Rendering Index) ridicat pentru a reda culorile in mod fidel.
 • Evitati expunerea la lumina albastra puternica inainte de culcare, deoarece aceasta poate perturba somnul.

Lumina ambientala este un factor important care poate influenta sanatatea si starea de bine a omului. Este important sa ne asiguram ca avem suficienta lumina naturala in viata noastra si ca alegem surse de lumina artificiala care sunt benefice pentru sanatatea noastra.

Ce trebuie sa stii despre Indexul de Randarer a Culorilor (CRI)?

Ati observat probabil ca in discutiile de mai sus despre efectele luminii asupra vietii omului se fac referiri frecvente la lumina naturala, aceasta fiind recomandata. De aici putem deduce ca lumina artificiala are un potential daunator. Deci nu este neaparat daunatoare, sa nu se inteleaga asta, dar are un asemenea potential in comparatie cu lumina naturala.

Bec Fluorescent Compact (CFL)
Bec Fluorescent Compact (CFL)

Se merita deci sa fim atenti ce becuri punem in casa? Pana nu de mult aveam toti becuri cu incandescenta in casele noastre. Consumau mai mult dar, culmea, erau si mai sigure. Odata cu impunerea becurilor cu consum redus si ieftinirea becurilor LED, le-am preferat toti pe acestea: durata lunga de viata, consum redus, lumina destul de puternica. Dar nu toate becurile pe care le gasim pe piata au o origine certa, nu toate indeplinesc aceleasi standarde de calitate iar diferenta o poate face Factorul CRI.

Bec LED cu filamente si glob transparent
Bec LED cu filamente si glob transparent

Un CRI de 80 sau mai mare este considerat a fi potrivit pentru majoritatea aplicatiilor iar becurile LED Philips, spre exemplu, indeplinesc aceasta conditie. Becurile cu filament incandescent si cele cu halogen au, in general, un CRI ridicat, de peste 90. Becurile LED mai vechi aveau adesea un CRI mai scazut, dar becurile LED moderne pot avea un CRI aproape la fel de bun ca becurile incandescente. Aproape…

Bec LED clasic
Bec LED clasic

Daca sunteti un artist, un designer sau un profesionist care lucreaza cu culori, este important sa aveti o lumina cu un CRI cat mai ridicat. Acest lucru va va ajuta sa vedeti culorile asa cum sunt, sa puteti diferentia si cele mai fine nuante si sa va asigurati ca munca dvs. arata asa cum doriti.

Pentru casa, lumina cu un CRI ridicat poate face ca o camera sa para mai vie dar totodata calda si primitoare. De asemenea, poate face ca pielea oamenilor sa para mai naturala si mai sanatoasa, ceea ce poate avea un efect benefic asupra psihicului.

Iata un tabel cu valorile CRI tipice pentru diferite tipuri de surse de lumina:

Tipul de sursa de lumina CRI tipic
Lumina naturala 100
Bec cu incandescenta 90-100
Bec halogen 90-100
Bec LED alb cald 80-95
Bec LED alb rece 70-85
Bec LED albastru 60-85
Bec CFL (Fluorescent Compact) 70-90

Atunci cand alegeti becuri, este important sa luati in considerare CRI, precum si alti factori, cum ar fi luminozitatea, temperatura de culoare si durata de viata.

Vrei sa afli mai multe despre importanta luminii in viata ta?

Articole științifice:

Carti:

 • „The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma” de Bessel van der Kolk (2014)
 • „Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams” de Matthew Walker (2017)
 • „Circadian Rhythms: Clocks, Genes, and Health” de Steven M. Reppert and David R. Weaver (2011)
5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod gBji3H cu copy-paste in casuta de jos: