Ce sa nu uiti despre temperatura unui laptop pentru jocuri?

Nevoia de mobilitate este din ce in ce mai accentuata si din acesta cauza si dispozitivele mobile sunt necesare tot mai multora dintre noi. Desi tabletele satisfac cel mai bine acesta nevoie de mobilitate, acestea nu pot suplini pe deplin functiile unui PC si din acesta cauza laptopul ramane singurul dispozitiv care ofera mobilitate, compatibilitate si performanta fara compromisuri.

Laptop pentru jocuri

Fiind destul de scumpe, in rare cazuri laptopurile sunt cumparate pentru o activitate anume, cel mai frecvent fiind percepute ca un substitut de PC si ca atare folosite pentru orice tip de activitati, de la socializare, informare, administrare proiecte online, editare documente, vizualizare filme pana la rularea celor mai noi jocuri pentru PC.
Acesta este motivul pentru care din ce in ce mai multi utilizatori opteaza pentru laptopuri cu configuratii axate pe gaming. Daca un laptop poate rula cele mai noi jocuri, inseamna ca poate face orice altceva.

Sunt insa cateva probleme legate de laptopurile pentru jocuri si este indicat sa tineti cont de acestea atunci cand faceti o alegere.

Fiind dispozitive mobile, laptopurile sunt construite cu componente special create pentru a avea un consum redus de energie, de cele mai multe ori acestea avand performante mai mici decat echivalentele lor folosite pe PC-urile desktop. Consumul redus de energie are ca principal scop asigurarea unei autonomii cat mai mari dar veti vedea ca in cazul laptopurilor care sunt folosite pentru jocuri, acest consum defineste si regimul termic al laptopului.

Probleme specifice laptopurilor pentru jocuri

Performanta

Prformanta este prima problema importanta a laptopurilor pentru jocuri. Rularea jocurilor moderne la calitai high necesita puteri foarte mari de procesare si de foarte multe ori laptopurile mai ieftine nu indeplinesc cerintele necesare. Performanta este definita de intreaga configuratie a laptopului si depinde in mod esential de:

  • Procesor – detaliile se traduc prin numarul de nuclee, viteza de lucru si tehnologiile integrate.
  • Memorie RAM – detaliile se traduc prin capacitatea acesteia si viteza de lucru
  • Placa video – detaliile se traduc prin puterea de procesare, capacitatea memoriei dedicate si veteza memoriei dedicate
  • Mediu stocare – detaliile se traduc prin viteza de scriere si citire pe mediul de stocare iar in cazul hard disk-urilor in viteza de rotatie a discului (rpm)

Procesor laptop

Temperatura

Temperatura este cea mai mare problema a laptopurilor pentru jocuri.

Intr-un laptop pentru jocuri exista doi consumatori principali de energie: procesorul si placa video. Functie de arhitectura acestora si de tehnologiile folosite, acesti doi consumatori disipa o parte din energia consumata, prin efect termic, sub forma de caldura.

Daca in cazul PC-urilor desktop se folosesc sisteme de racire cu dimensiuni mari, in cazul laptopurilor acest lucru nu este posibil si de multe ori se intampla ca acestea sa functioneze la temperaturi foarte mari, apropiate de 100oC, limita suportata de procesor. Aceasta este o mare problema datorita faptului ca la aceasta temperatura aliajul folosit la lipituri isi schimba in timp proprietatile devenind mai rigid iar ca urmare a ciclurilor succesive de dilatare/contractie pot aparea fisuri care sa duca la defectarea laptopului.

Desi procesoarele pentru laptopuri sunt construite in asa fel incat acestea sa reziste pana la temperaturi de 100 – 105oC, observati ca un regim termic foarte intens scurteaza durata de viata a laptopului.

Cum se alege un laptop cat mai rece?

Cel mai simplu dar si cel mai scump este sa cumparati un laptop dedicat pentru jocuri. Acesta va avea un sistem de racire foarte performant care va mentine un regim temic adecvat. Aceste laptopuri pe langa racirea foarte buna asigura si un nivel de performanta superior configuratiilor clasice, robustetea necesara unui laptop pentru jocuri, dar si ecrane de mai buna calitate.

In cazul laptopurilor ieftine pentru jocuri, problemele sunt ceva mai complicate. Acestea nu au un sistem de racire performant si trebuiesc alese in asa fel incat temperatura disipata sa fie mai mica, uneori chiar in detrimentul performantei.

Placa video

Performanta unui in jocuri a unui laptop depinde esential de placa video folosita. De cele mai multe ori, utilizatorul se intereseaza si alegerea incepe chiar de la placa video. Aici practic nu se poate face nimic, decat sa se aleaga un brand despre care se stie ca are racirea mai buna (Asus, lenovo, Dell).

Procesorul

Exista in momentul de fata foarte multe procesoare pe piata, cu arhitecturi, tehnologii si viteze foarte diferite. Functie de aceste arhitecturi, tehnologii si viteze depinde puterea consumata de aceste procesoare si deci caldura disipata. Un procesor realizat in tehnologie pe 32 nm va avea consumul mai mare ca unul realizat pe 22 nm pentru a avea acelasi nivel de performanta. Un procesor i7 va avea consumul mai mic decat un procesor i3 la acelasi nivel de performanta.

Pentru a disipa mai putina caldura si a mentine nivelul de performanta este indicat sa optati pentru procesoarele de generatie noua, acestea avand maximul de performanta raportata la puterea disipata. Acesta este singurul element de care puteti tine cont la alegerea unui laptop ieftin pentru jocuri.

Cat de cald va fi procesorul unui laptop ieftin pentru jocuri?

In niciun caz rece. Ideal ar fi sa fie sub 80 de grade Celsius, dar de cele mai multe ori, in timp ce jucati temperatura procesorului se stabilizeaza undeva intre 80oC si 90oC. Exista situatii fericite cand temperatura de lucru este sub aceste valori si situatii nefericite cand temperatura de lucru este peste aceste valori.

Racirea unui laptop poate fi ajutata prin adaugarea unor ventilatoare externe sau folosirea unor suporturi sau masute cu cooler.

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod 8MG629 cu copy-paste in casuta de jos: