Cum aleg un laptop bun? Ce laptop sa cumpar? Ghid achizitionare laptop 2017

Daca sunteti in cautarea unui laptop si aveti dificultati in a alege, ati venit unde trebuie. Cumpararea unui laptop presupune o investitie substantiala si nu rare sunt cazurile cand dupa achizitie ne dam seama ca nu am ales bine, ca laptopul cumparat nu este ceea ce ne doream. Vom parcurge in cele ce urmeaza principalele caracteristici care influenteaza performanta unui laptop, in asa fel incat sa puteti alege cel mai bun laptop, la nivelul anului 2017.

Cum aleg un laptop bun

1. Bugetul

Din pacate, cel mai important este bugetul pentru ca de cele mai multe ori acesta ne limiteaza. Din acesta cauza, in cazul in care dispuneti de un buget limitat, pana in 1200 Lei, alegerea unui laptop devine foarte usoara. Sunt doar cateva modele care se incadreaza in bugetul dumneavoastra, dar niciunul nu va avea un nivel de performanta ridicat.

Dar, chiar daca bugetul este limitat, sunt cateva mici artificii la care putem recurge pentru a iesi in avantaj:

 • Alegem un laptop cu sistemul de operare Windows gata instalat si nu vom mai fi nevoiti sa platim separat pentru o licenta. Nu este o gluma, se poate face o economie de pana la 400-500 de lei.
 • Urmarim ofertele si lichidarile de stocuri, vor aparea cu siguranta reduceri la modelele anilor trecuti. In felul acesta, cu acelasi buget putem cumpara un laptop cu brand mai bun sau chiar cu performante superioara.
 • Urmarim preturile pentru laptopurile resigilate de la diferite magazine online. In 99% din cazuri acestea sunt produse perfecte, returnate fie de clienti pretentiosi fie de clienti care nu au stiut sa faca o alegere in concordanta cu nevoile lor.

Ce facem insa daca dispunem de un buget mic si dorim un laptop care sa aiba nivel mare de performanta, spre exemplu pentru jocuri? In asemenea situatii trebuie sa ne orientam catre laptopurile ieftine din clasele superioare. Pentru a face o alegere mai buna va recomand sa cititi „Cum alegi un laptop ieftin si bun” ghidul de achizitie pentru laptopuri ieftine. Veti descoperi o serie de instrumente (filtre) care va vor fi de ajutor.

2. Dimensiunea

Dimensiunea chiar conteaza si laptopurile nefacand exceptie o consider al doilea element ca importanta dupa buget. Din acest punct de vedere putem considera ca avem trei categorii de dimensiune.

2.1 Laptopurile mici

Pot fi considerate laptopuri mici toate laptopurile cu diagonala ecranului mai mica de 14 inch. Veti observa ca acestea nu sunt facute mai mici pentru a fi mai ieftine, ca in cazul tabletelor PC, ci pur si simplu pentru utilitate. Acestea nu vor avea performanta mai mica si de multe ori sunt chiar mai scumpe decat cele normale.

Sunt bineinteles si exceptii si anume laptopurile netbook. Majoritatea dintre acestea sunt construite pentru a avea o portabilitate superioara, motiv pentru care vor fi mai usoare si vor avea o autonomie mai mare. Dar toate acestea au repercursiuni asupra capacitatii de stocare si/sau performantei.

Alegeti un laptop mic daca aveti nevoie de mai multa mobilitate.

Un laptop mai mic va fi mai usor si va avea o portabilitate mai buna adresandu-se de cele mai multe ori celor care au nevoie de mobilitate si trebuie sa desfasoare task-uri care nu sunt compatibile cu tabletele PC, avand nevoie de un dispozitiv mobil cu care sa poata face practic orice. Unele dintre ele sunt chiar convertibile si, la nevoie, pot fi folosite ca teblete PC.

Vezi oferta de laptopuri mici

2.2 Laptopurile medii (sau normale)

Pot fi considerate laptopuri de dimensiuni normale laptopurile cu diagonala ecranului mai mare de 14 inch si mai mica de 17 inch. Acestea se gasesc in cea mai diversificata gama de preturi si capabilitati, fiind totodata si cele mai vandute dintre laptopuri.

Laptopurile de dimensiune medie sunt cele mai potrivite laptopuri pentru majoritatea cazurilor, fiind un compromis intre usurinta de utilizare si portabilitate. Nu sunt laptopuri pe care sa le tii toata ziua dupa tine, au autonomia mai mica decat netbook-uri dar sunt cele mai potrivite, spre exemplu, pentru studenti, elevi, ingineri, oameni de afaceri si utilizatori casnici.

Aceste laptopuri pot face parte din orice clasa: office, professional, business sau gaming. Diferentierile se fac dupa specificatii, performanta si pret.

Vezi oferta de laptopuri medii

2.3 Laptopurile mari

Sunt considerate laptopuri mari toate laptopurile cu diagonala ecranului mai mare de 17 inch. De obicei acestea sunt cele mai scumpe dintre laptopuri si nu sunt produse in versiuni cu putere mica de procesate, fiind preferate tocmai de cei ce au nevoie de performanta, spre exemplu pentru editari grafice, jocuri, etc.

Alegeti un laptop mare daca aveti nevoie de un ecran mai mare si de mai multa performata.

Acestea au o portabilitate redusa fiind de cele mai multre ori foarte grele si incomode.

Vezi oferta de laptopuri mari

3. Performanta

Sunt trei elemente principale care definesc in principiu performanta unui laptop: procesorul, placa video si memoria RAM.

3.1 Procesorul

Procesorul este elementul principal al unui laptop si acesta defineste performanta. Totodata, alaturi de placa video, procesorul este si cel mai mare consumator din laptop, de acesta depinzand puterea consumata si puterea disipata termic. Un procesor mai puternic va fi mai scump, va avea performanta si consum mai mari dar va oferi o autonomie mai mica. Un procesor mai slabut va fi mai ieftin, va avea performanta si si consum mai mici si deci autonomie mai mare…

Pentru a fi si mai complicate lucrurile, sunt doi producatori de procesoare x86: Intel si AMD. Fiecare dintre acestia produc mai multe modele care pot fi clasificate pe serii, generatii, tehnologii etc. Ganditi-va ca toate procesoarele produse in ultimii cel putin trei ani sunt pe piata… cam multe…

Alegere Laptopuri de pe piata

Pentru ca laptopurile cu procesoare AMD sunt mai putine, voi incerca sa lamuresc problema cu procesoarele Intel, si chiar o sumara clasificare a acestora.

3.1.1 Tipul procesorului

Celeron

Sub acesta denumire sunt comercializate cele mai ieftine procesoare Intel. Acestea au doua sau patru nuclee, au putere de procesare redusa, memorie cache mai mica si, de obicei, mai putine tehnologii integrate. Se gasesc pe cele mai ieftine laptopuri.

Intel Pentium Dual-Core

Sunt urmatorul nivel de performanta dupa de Celeron. In principal se difera prin memoria cache mai mare si de obicei mai multe tehnologii integrate. echipeaza laptopuri cu performanta mica spre medie.

Intel Pentium Quad-Core

Procesoarele Pentium Quad-Core sunt compromisul pret/calitate de la Intel. Sunt procesoare destul de performante, avand insa arhitectura inferioara fata de cea a procesoarelor din seria Intel Core i. Echipeaza laptopuri cu performanta medie.

Intel Core i3

Sunt primele dintre procesoarele cu structura organizata pe doua nuclee principale alcatuite fiecare din doua thread-uri (threads – un fel de nuclee secundare). Acestea au o viteza principala de lucru, fara capabilitatea de a o mari in caz de nevoie.

In momentul de fata sunt pe piata mai multe generatii Intel Core i3, ce pot fi identificate (cu mici exceptii) dupa prima cifra din serie: 2xx – generatia a 2-a, 3xx – generatia a 3-a, 4xx – generatia a 4-a si tot asa. Cele mai bune sunt cele din generatia cea mai noua, fiind realizate in tehnologie mai mica si avand consum mai mic la acelasi nivel de performanta. Echipeaza laptopuri cu performanta medie.

Intel Core i5

Ca arhitectura acesta este foarte asemanator cu Intel core i3, doar ca are capabilitatea de a rula in caz de nevoie la o viteza mult mai mare decat viteza standard, numita viteza turbo. Obtine astfel un plus de performanta imposibil de atins de procesoarele Core i3.

Si in cazul procesoarelor Intel Core i5 sunt pe piata mai multe generatii, acestea putand fi identificate dupa prima cifra din serie.

Echipeaza laptopuri cu performanta medie spre mare.

Intel Core i7

Cele mai performante procesoare produse de Intel. Acesta poate avea pana la 8 nuclee principale si 16 thread-uri pentru desktop-uri si 4 nuclee principale si 8 thread-uri pentru laptopuri. Integreaza ultimele tehnologii si cele mai performante cipuri grafice, unele chiar mai performante decat placile video dedicate din generatii mai vechi. Dezvolta viteze turbo de pana la 4 GHz.

Ecipeaza cele mai performante laptopuri. Bineinteles, sunt si cele mai scumpe.

Procesoarele AMD

Asa cum am spus, laptopurile cu procesoare AMD sunt mult mai putine dar acestea au si preturile mai accesibile. Se gasesc pe piata laptopuri cu procesoare AMD Dual-Core si AMD Quad-Core.

Functie de viteza si de structura echipeaza laptopuri cu performate de la mica la mare.

3.1.2 Tehnologia procesorului

Ce reprezinta tehnologia procesorului?

Un procesor este o integrare a foarte multor blocuri electronice. Acestea au la baza tehnologia cu siliciu si contin milioane de tranzistori. Acesti tranzistori au fost miniaturizati mereu odata cu dezvoltarea de noi tehnologii de miniaturizare.

In momentul de fata exista pe piata laptopuri cu procesoare in urmatoarele tehnologii:

 • 14 nm – cele mai noi, au consum foarte mic si performanta buna. Un laptop la nivelul anului 2017 va avea procesor pe 14 nm! Corespunde seriei 5 de la Intel.
 • 22 nm – au consum mic, performanta foarte buna. Corespunde seriei 4 de la Intel.
 • 28 nm – consum putin mai mare, performanta buna. Se intalneste la procesoarele AMD.
 • 32 nm – mai vechi, consum mai mare, performanta buna. Corespunde seriei 3 de la Intel si nu se mai prea gaseste pe piata decat la produsele second hand.

3.2 Placa video

Placa video este cea care face procesarea tuturor imaginilor pe care laptopul le va afisa. Aceasta poate fi integrata sau dedicata.

Placa video integrata face parte din procesor (fizic este incastrata in acelasi cip) si nu are memorie proprie, folosind pentru procesare memoria RAM a sistemului.
Deci un laptop cu un anume procesor va avea o anume placa video integrata. Aceasta are putere redusa de procesare dar este suficienta pentru activitati office si multimedia, iar la laptopurile produse in ultimii ani chiar si pentru redare full HD.

Vezi oferta de laptopuri cu placa video integrata

Placa video dedicata este separata de procesor, are propria memorie RAM si ofera producatorilor o mare libertate de a compune configuratii. Nu poate fi schimbata ulterior, deci daca optezi pentru un laptop cu o anume placa video, cu aceea va ramane!
Functie de model, placile video pot avea performante reduse, la nivel de entry level pentru gaming sau pot fi performante, putand rula cele mai noi jocuri.

Vezi oferta de laptopuri cu placa video dedicata

3.3 Memoria RAM

Memoria RAM este si ea foarte importanta pentru performanta unui laptop, atat prin dimensiunea acesteia cat si prin viteza la care lucreaza.
Partea buna este ca multe laptopuri au un slot suplimentar pentru RAM, permitand extinderea acestei memorii prin simpla adaugare a unui modul RAM suplimentar.

Minimul de memorie recomandat pentru un laptop modern este de 4 GB iar memoria recomandata este de 8 GB.

3.4 Stocarea

Pe un laptop, indiferent de scopul pentru care este utilizat, va fi stocata foarte multa informatie. Acesta nu este o problema, hard disk-urile moderne puatand ajunge pana la 2 TB. Daca aveti nevoie de mult spatiu de stocare puteti alege un laptop cu hard disk mai mare. Insa nu toate hard disk-urile sunt la fel de rapide…

De ce conteaza rapiditatea unui hard disk?

Sunt trei parametri importanti in cazul hard disk-urilor:

 1. Timpul de acces,
 2. Viteza de scriere
 3. Viteza de citire

Acesti parametri au legatura directa cu functionarea si nivelul de performanta al unui laptop, de timpii de acces si vitezele de scriere si citire depinzand cat de repede se face bootarea, cat de cursiv ruleaza sistemul de operare, cat de repede fac salvarile softurile de editare sau cat de repede pornesc aplicatiile rulate.

3.4.1 Hard disk-urile SSD

Cele mai rapide hard disk-uri sunt cele SSD. Acestea nu au parti in miscare, scrierea si citirea facandu-se electronic. Din pacate sunt foarte scumpe si au capacitati mai mici decat hard disk-urile cu platan.

Diferentele sunt insa atat de mari incat foarte multi utilizatori aleg sa aiba doua hard disk-uri pe laptop, unul pel SSD pentru sistemul de operare si aplicatii si unul cu platan pentru stocare.

3.4.2 Hard disk-urile SSHD

La nivelul urmator se claseaza discurile SSHD. Acestea sunt o combinatie in un disc SSD si unul cu platan, pentru a oferi timpi mai mici de acces dar scrierea si citirea se fac la fel ca la discurile cu platan (cele clasice).

Nu este mare lucru de spus despre ele, doar faptul ca au capacitati SSD foarte mici si ca discul cu platan este cel asigura practic stocarea.

3.4.3 Hard disk-urile cu platan (Notate de obicei HDD)

Cele mai lente sunt discurile cu platan, trecute in specificatii simplu, HDD. Functie de viteza de rotatie a discurilor, acestea pot avea viteze de scriere si citire usor diferite. Ce trebuie sa stiti este ca cele de 5400 rpm sunt mai lente decat cele de 7200 rpm.

4. Clasa de utilitate a unui laptop

Inca n-am raspuns la intrebarea principala: ce laptop sa cumpar?

Primul lucru de care tineti cont atunci cand cumparati un laptop este utilitatea acestuia. Pentru a fi mai simplu, laptopurile au fost impartite pe clase functie de utilitate.

4.1 Laptopul Office

Daca va trebuie un laptop pentru activitati office si multimedia aveti posibilitatea sa faceti ceva economie alegand un model foarte rapid dar cu capabilitati grafice limitate.

Daca pe langa activitatile office si multimedia doriti sa mai jucati din cand in cand si cate un joc, va trebui sa va orientati catre un laptop Office cu placa video dedicata. Acesta va putea rula jocurile pe care le doriti, dar nu la calitati maxime.

Daca aveti nevoie de multa mobilitate, puteti opta pentru un laptop cu placa video integrata, mai mic, mai usor, mai subtire sau poate chiar cu diagonala mai mica. De asemenea autonomia va fi foarte importanta atunci cand aveti nevoie de mobilitate.

Vezi oferta de laptopuri office

4.2 Laptopul Gaming (de jocuri)

Daca doriti un laptop special pentru jocuri, pregatiti-va sa scoateti din buzunar mult mai multi bani. Laptopurile pentru jocuri, pe langa faptul ca au placa video dedicata au si un sistem de racire dimensionat pe masura.

De cele mai multe ori acestea sunt mai mari, mai grele, mai robuste, totul fiind dimensionat pentru a rezista „conditiilor vitrege” din timpul jocurilor (tastatura mai rezistenta, carcasa la fel, rezista mai bine la socuri, au un regim termic mai bun, etc).

Inainte de a cumpara un laptop de gaming, ganditi-va daca nu cumva va este mai util un desktop, care pentru acelasi nivel de performanta va fi mai ieftin.

Vezi oferta de laptopuri gaming

4.3 Laptopul Business

Daca sunteti om de afaceri aveti nevoie de un laptop din clasa business. Nu este un moft! Ganditi-va ca aveti nevoie de un laptop care sa arate impecabil dar care sa va asigure si viteza de reactie si securitatea de care aveti nevoie.

Un laptop cu SSD poate porni chiar si de 10 ori mai repede ca unul cu hard disk SATA la 5400 rpm. Uneori conteaza! De asemenea securitatea este un element foarte important cand vine vorba de afaceri. Din acesta cauza, multe firme private ofera angajatilor laptopuri din clasa business, chiar daca acestea sunt mai scumpe.

Vezi oferta de laptopuri Business

4. Magazinul si garantia?

De unde sa cumpar laptopul? Da, aceasta chiar poate fi o problema!

La cumpararea unui laptop se tine cont si de garantia oferita pentru acel model. Pentru a spori increderea clientilor, multi producatori desfasoara campanii in care ofera garantii extinse. Trebuie stiut si faptul ca sunt magazine care au retea proprie de service si care pot oferi contracost o garantie suplimentara, asa numita extra garantie. Cel mai frecvent acesta este oferita numai in magazinele online.

Desi foarte multi romani inca prefera sa mearga in magazine unde pot vedea si testa produsele inainte de a le cumpara, in cazul laptopurilor aceasta nu este cea mai buna solutie.

Iata de ce:

 • Pentru ca in magazin nu te poti documenta despre laptopul pe care vrei sa il cumperi, nu poti auzi parerile si experientele altora, nu vei primi informatii decat de la vanzator iar acesta vrea doar sa vanda!
 • Pentru ca odata cumparat un produs din magazin, acesta nu poate fi returnat. Cumparat online, orice laptop poate fi returnat!
 • Pentru ca oferta magazinelor locate este de obicei limitata.
 • Pentru ca preturile nu sunt cele mai bune. Chiar si magazinele care au sistem de vanzare online, vor avea pretul mai mare in magazin decat pe site!
 • Pentru ca nu aveti cum sa comparati pretul cu cel din alte magazine.
 • Pentru ca in magazinele locale nu vei gasi cele mai noi modele de laptopuri.
 • Pentru ca online puteti extinde garantia.

Tinand cont de punctele enumerate mai sus, va recomand sa cumparati de la unul din magazinele online cunoscute. Veti avea avantajul ca puteti returna laptopul in temenul legal de 14 zile, in cazul unor magazine perioada fiind extinsa chiar si la 30 de zile de la achizitie.

De asemenea, marile magazine online ofera nenumarate promotii, putand uneori sa economisiti lejer cateva sute de lei sau cu aceiasi bani sa luati un laptop mai bun. De notat ca lanturile de magazine care au si sisteme de vanzare online, practica preturi preferentiale pe online, mai mici decat cele din magazin.

eMag Flanco evoMag

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod cnukvY cu copy-paste in casuta de jos: