Cumpar telefon de ocazie, de pe OLX. Cat de sigur e?

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Ati cumparat vreodata un telefon mobil de ocazie?

Ei bine, eu recunosc ca n-am facut niciodata asta. Toate telefoanele pe care le-am avut au fost cumparate din magazine si mereu am preferat sa platesc chiar si un ban in plus pentru a avea siguranta achizitiei si a beneficia de garantie sau, de ce nu, s-a intamplat chiar sa optez pentru un telefon mai ieftin dar care sa provina dintr-o sursa de incredere, atunci cand bugetul nu mi-a permis mai mult.

Principalele considerente au legatura cu faptul ca un telefon cumparat la mana a doua poate avea „defecte ascunse” sau poate sa fi fost reparat de fostul proprietar in urma unui defect major iar dupa reparatie sa nu mai corespunda specificatiilor. Adica spuse toate intr-un cuvant, este vorba de NEINCREDERE!

Ei bine, iata ca am decis sa corectez acest mic neajuns al meu si sa cumpar primul telefon de ocazie de pe OLX. Da, stiu, suna riscant dar tocmai de aceea am ales sa cumpar un telefon SIGILAT sau, in cel mai rau caz, cumparat de curand iar dupa ce il voi primi (daca il voi primi) va voi impartasi experienta si voi prezenta aici telefonul cumparat.
Pana atunci nu spun nici macar ce model am ales, voi completa articolul pe masura ce se desfasoara evenimentele…

Sper ca actiunea mea de a scrie despre acesta experienta sa nu descurajeze vanzatorul pe care deja l-am contactat si de la care urmeaza sa fac, astazi sau pe parcursul zilei de maine, comanda.

Am stabilit un buget de 500 de lei pe care probabil va trebui sa il suplimentez usor, am ales un vanzator care permite verificarea coletului iar mai departe lucrurile nu mai depimd de mine.

Eu am mai vandut si am mai cumparat pe net, pe si de pe okazii, dar au trecut ceva ani de atunci. Imi pare rau sa spun asta dar constat ca ne-am schimbat foarte mult ca oameni de atunci, inclusiv eu. E vorba de neincredere!
Probabil ca l-am tauzit(1) pe om de cap cu atatea intrebari pentru a constata intr-un final ca si el e in aceeasi situatie cu (ne)increderea…

Completare dupa de data de 26 Martie 2019:

N-a fost sa fie!
Am avut ieri o discutie destul de lunga cu vanzatorul, discutie in care eu m-am simtit indreptatit sa fiu suspicios si ca atare sa pun intrebari:

  • Ce contine cutia?
  • E vorba de un telefon nou sau reparat/refurbished (care si alea pot fi sigilate)?
  • Provine dintr-o sursa de incredere (fara sa intreb exact provenienta), e original?
  • Ce facem daca primesc un telefon defect?

Omul mi-a spus clar ca si el le cumpara tot de pe olx cand prinde preturi bune, deci in aceleasi conditii de risc ca si mine si ca nu deschide cutiile pentru ca nu le mai poate vinde la acelasi pret. Trimite insa coletele cu verificare la destinatie in asa fel incat sa fiu multumit: primesc un telefon sigilat pe care pot sa il verific vizual (desi nu stiu in ce masura curierul permite desigilarea produsului).

Am fost gata sa-mi asum riscul numai ca mi-a cerut sa-i trimit o confirmare a locatiei GPS iar cand am refuzat mi-a comunicat ca anuntul nu mai este disponibil. Asta e, trecem la urmatorul anunt, acelasi telefon, tot sigilat dar o versiune cu memoria de stocare mai mica si mai ieftin cu vreo 60 de Lei. Si pe gold (auriu), ca negru nu avea…

La fel ca in prima situatie am lasat prima data un mesaj pe OLX in care spuneam cine sunt si ce vreau, apoi am sunat. De data asta a raspuns o domnisoara care mi-a ascultat toate intrebarile, m-a asigurat ca este vorba fix de ceea ce spune, ca este vorba de un telefon nou, sigilat, ca face expedierea cu verificarea coletului si ca daca nu il voi ridica ea va pierde banii platiti pentru expediere (parca 27 de Lei a zis).

I-am trimis adresa pentru a face expedierea iar in mai putin de 30 de minute am avut un mesaj cu AWB-ul. Coletul a fost deci expediat, astept sa vad ce o sa primesc…

Continuare dupa data de 27 Martie 2019

Astazi am fost luat prin surprindere de curier, nu aveam banii pregatiti! Am convenit cu omul sa lase coletul la sediul firmei urmand sa il ridic eu peste cateva zeci de minute ca sa nu-i incurc programul. N-a  fost o miscare prea inteleapta pentru ca am gasit acolo cativa clienti care deja asteptau, unii sa ridice, altii sa depuna colete. Am avut de asteptat ceva…

A venit si randul meu, i-am spus doamnei ca vreau sa verific coletul si a desfacut dansa, cu mare grija, ambalajul. „Pai e sigilat?!”, imi zice cand a scos cutia telefonului. I-am spus ca asa si trebuie si i-am cerut un cutter pentru a desface mai usor folia. N-am lasat-o sa zica nimic, i-am spus sa citeasca pe avizul de expeditie ca am de verificat un telefon sigilat, nu o cutie sigilata. A ras si mi-a dat cutterul urmarindu-ma indeaproape cu chioarda ochiului.

In interiorul cutiei, un telefon Xiaomi mi A2 Lite de toata frumusetea! Am citit specificatiile si erau corecte: 4 GB RAM si 32 GB stocare. Am introdus imediat (nu chiar imediat ca l-au scris asa de mic incat abia il citesti) imei-ul pe site-ul oficial Xiaomi pe care il aveam  deja deschis pe telefonul meu si am descoperit ca am primit un telefon original. De data asta am ras eu, am rasuflat usurat si am platit contravaloarea coletului.

Inainte de a pleca am pornit telefonul si am cerut totusi toate documentele de expediere, sa stiu si eu de la cine am primit coletul.

Am cumparat deci un telefon de ocazie si totul a iesit bine pana aici! Dar sa nu credeti ca fara emotii… Sunt foarte constient ca la fel de usor puteam sa iau o mare teapa si sa ma trezesc cu un telefon foarte original si foarte defect. Si pentru asta nimeni nu trebuia sa faca altceva decat ce a facut, putea sa fie efectiv o chestiune de ghinion, asa cum a spus primul vanzator pe care l-am contactat.

Deci ce inseamna sa cumperi un telefon de ocazie?

Inseamna in primul rand sa iti asumi niste riscuri pentru a cumpara un telefon mai performant cu bani mai putini. In cazul de fata am economisit circa 250 de Lei, adica daca luam telefonul din magazin plateam mai mult cu 50%, deci e ceva! Ca sa iau telefonul la acelasi pret din magazin trebuia sa aiba o reducere de circa 33%, deci trebuia sa prind o promotie zdravana.

Care sunt riscutile?
Poti intalni oameni neseriosi care sa incerce sa ascunda anumite defecte ale telefonului. Cumperi tu un Samsung Galaxy S8 care arata bine, functioneaza perfect si e „foarte bun” dar uita sa iti spune ca il tine bateria doar 2-3 ore (greu sa aiba un S8 bateria asa de obosita)… Nu-i bai, vei spune, ii schimb bateria si voi avea un telefon ca nou.

Doar partial adevarat: schimbi bateria dar acel telefon nu va mai fi niciodata ca nou. Nu stiu de ce dar bateriile oricat de „originale” ar fi nu au aceeasi performanta ca bateria originala. In plus, daca e vorba de un vanzator neserios, a omis sa spuna ca telefonul a avut ecranul spart si a suferit o reparatie majora. Daca nu se folosesc componente originale, telefonul nu va mai functiona in parametrii initiali. iar alea originale sunt cam scumpe…. Prea scumpe!

Alternativa poate fi sa cumperi un  telefon sigilat, cum am facut eu. Dar nu fara riscuri pentru ca inca se mai poarta falsurile. Cine ar falsifica un telefon Xiaomi si inca unul de buget? Cu toate astea am fost foarte precaut. Dar daca era alta marca de telefon, cum il verificam?

Si chiar daca e original, se poate intampla sa…
Ai, pur si simplu, ghinion! Oricat de mare si de bun ar fi producatorul, oricate controale de calitate ar avea, tot se intampla ca un anume procent, foarte mic, din telefoanele puse in vanzare sa aiba defecte de fabricatie – mai mult sau mai putin evidente. Procentul de rebuturi e foarte mic in cazul producatorilor mari si creste in cazul celor mai putin cunoscuti.

Exista chiar si situatii cu loturi intregi de telefoane care datorita unor componente proaste, care cedeaza in timp, au creat probleme utilizatorilor. Ne bucuram ca le luam mai ieftine dar de fapt nu stim de ce sunt atat de ieftine. Ne dam seama peste o luna-doua… Deci mai am de asteptat!

Daca esti constient de aceste riscuri si ti se par rezonabile, ti le poti asuma cumparand un telefon de ocazie.

Avantaje:

  • Am economisit 250 Lei.

Dezavantaje:

  • Nu am garantie, daca telefonul se defecteaza va trebui sa il repar singur, daca se poate repara cu piese comandate din China, dupa care o sa am de asteptat…
  • Starea de nesiguranta pe care am avut-o si stresul pana m-am convins ca am cumparat un telefon bun.
  • Nu am putut comanda si accesoriile odata cu telefonul.

Despre Xiaomi Mi A2 Lite

  • E mai lent decat spun altii ca este! Nu e un telefon care zboara, are procesor la nivelul anului 2017, pe 14 nm, si nici acela cel mai bun.
  • Se misca bine in sistemul de operare da mai greu in aplicatii, inclusiv in browser pe site-urile mai complexe.
  • Are sunte excelent, ii vei auzi foarte bine pe ceilalti iar ei iti vor spune ca te aud foarte bine dar ai vocea schimbata.
  • Ambele camere foto sunt mai bune decat spun altii ca sunt. Pozele de pe gsmarena la lumina slaba par o gluma proasta pe langa pozele pe care le-am scos eu. Nu exceleaza la lumina slaba dar nu este nici atat de slab pe cat se spune.
  • Imaginile afisate sunt bune dar ecranul pare fragil, scoate un sunet de gol, de plastic ieftin daca bati cu unghia in el.
  • Husa din cutie e foarte buna.
  • Cablul de alimentare (de incarcare) e foarte scurt.
  • Incarca rapid cu alimentatoarele de 2A.
  • Primeste frecvent update-uri de sistem si de securitate.
  • Dupa update la Android 9 are si aplicatia de radio FM.
  • Dupa update-ul din Martie 2019 majoritatea bug-urilor de sistem au fost eliminate.

Telefon necunoscut

Este totusi un telefon original?

E o intrebare prosteasca, cine s-ar apuca sa falsifice tocmai telefoane Xiaomi si inca pe cele mai ieftine? Cu toate astea telefonul pare sa aiba cateva deficiente care se intalnesc numai la unele modele si pe care le enumar mai jos:

  1. Senzorul de amprenta functioneaza foarte prost daca ai mana umeda. Nu il poti debloca daca tocmai spalai vasele si nu ai uscat foarte bine mainile, ce sa mai zic daca te-a prins ploaia.
  2. Nu are double tap wake up, se pare ca exista doua modele hardware si daca nu cumperi versiunea globala poti avea surprize.

1) A tăuzi – regionalism folosit si in zona Gorjului cu sensul de a innebuni. In vorbirea curenta se foloseste chiar in forma „m-a tauzit de (la) cap”, atunci cand cineva vorbeste prea mult sau te cicaleste.

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod 3syKGB cu copy-paste in casuta de jos: