De ce o tableta nu poate avea inca performanta unui laptop

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Desi miniaturizarea a fascinat mereu omenirea, nimeni nu s-ar fi gandit la o evolutie atat de rapida ca cea din ultimii zece ani. Si daca ne ducem putin mai departe, acum 30 de ani te puteai lauda cu ceasul electronic cu calculator sau cu agenda electronica, primele dispozitive cu nivel ridicat de integrare bazat pe microcipuri. Dar pe vremea aceea nimic nu prevestea ca intr-un timp atat de scurt un dispozitiv atat de mic incat sa incapa lejer intr-un buzunar va putea avea puetrea de calcul a mii de supercomputere si va putea face miliarde de operatii intr-o singura secunda.

laptop sau tableta.

Da, acesta este nivelul de performanta al tabletei sau telefonului tau. Si acesta evolutie tehnologica ne-a adus dispozitive noi, demne de filmele science fiction, asa cum sunt tabletele din ziua de astazi. Dar pot fi acestea la fel de performante ca un laptop din zilele noastre?

Dupa dimensiune si gradul de miniaturizare putem identifica trei tipuri de dispozitive mobile:

  • Laptopurile

Fiind niste PC-uri portabile, acestea au un grad redus de miniaturizare si contin absolut toate componentele unui PC. Faptul ca folosesc un sistem Basic imput-output (BIOS) standardizat si includ componente PnP (Plug and Play) sunt doar doua dintre avantajele pe care laptopurile le au in fata celorlalte dispozitive mobile si care le ofera o flexibilitate greu de egalat, si anume libertatea de a alege ce sistem de operare sa ruleze acel laptop si libertatea de a modifica configuratia hardware.

Cati dintre dumneavoastra v-ati gandit sa faceti un upgrade la laptop? In anumite limite, acest lucru este posibil: puteti adauga al doilea hard disk, puteti mari capacitatea memoriei RAM, puteti inlocui chiar si procesorul.

Si pentru ca am vorbit de procesor, trebuie sa mai mentionez faptul ca laptopurile folosesc procesoare x86 cu procesare pe 64 de biti, procesoare ce beneficiaza de seturi extinse de instructiuni.

  • Tabletele

Comparativ cu laptopurile, acestea au un grad ridicat de miniaturizare, dar au si unele deficiente pe care voi incerca sa le aduc in atentie.

Prima mare deficienta a tabletelor actuale provine din faptul ca acestea au o configuratie hardware fixa, imposibil de upgradat. Vreti sa mariti memoria RAM sau memoria de stocare? Acest lucru nu este posibil.

Dar si configuratia software este una destul de rigida, pe tablete neputand fi instalat un alt sistem de operare decat cel pus la dispozitie de producator.

La tablete se folosesc atat procesoare x86 cat si procesoare ARM. Cele din urma sunt procesoare cu seturi reduse de instructiuni si au atat consumul cat si performatele inferioare procesoarelor x86.

  • Telefoanele inteligente

Desi sunt mai mici, telefoanele smart au acelasi grad de miniaturizare ca si tabletele PC.  Diferentele constau doar in faptul ca folosesc ecrane si baterii de acumulatori mai mici.

De asemenea, procesoarele folosite la telefoane pot fi procesoare x86 sau procesoare ARM.

De ce o tableta nu poate avea performanata unui laptop?

Am vazut mai sus ca o tableta poate avea procesor ARM sau procesor x86.

Tabletele cu procesor ARM vor avea performanta inferioara unui laptop tocmai datorita faptului ca procesorul, avand un set redus de instructiuni, va pirde timp cu procesari pe care un x86 le face in doar cativa pasi. Nu exista termen de comparatie intre procesoarele ARM si procesoarele x86 folosite la laptopurile aflate actualmente pe piata, chiar daca se incearca compensarea prin cresterea numarului de nuclee. Cel putin nu inca…

Tabletele cu procesor x86 am putea crede ca se apropie de performantele laptopurilor. Dar din pacate nu este asa. Si asta datorita faptului ca tabletele folosesc procesoare Intel Atom, procesoare dezvoltate pentru a avea un consum cat mai mic. Dar acestea sunt departe de a se apropia ca putere de calcul de procesoarele Intel Core i din seriile folosite la laptopuri (U, M, MQ, MX, H, HQ, etc).

Aceasta comparatie se justifica si numai prin faptul ca multi dintre noi suntem pusi in situatia de a alege, de cele mai multe ori datorita unui buget limitat, intre laptop si tableta. Recomandarea noastra sincera este ca intr-o asemenea situatie sa optati fara rezerve pentru un laptop, chiar si pentru cel mai ieftin si cel mai putin performant dintre acstea. O tableta poate sa inlocuiasca doar partial un laptop, atat prin functii cat si ca performanta.

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod Z0aPtL cu copy-paste in casuta de jos: