In curand, procesoarele de sunet vor face parte din orice PC

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Cu totii ne-am obisnuit ca atunci cand ne uitam peste specificatiile unui PC sa acordam o mare atentie puterii de calcul a acestuia, procesorul fiind cel care defineste, pana la urma, acesta putere de calcul. Cu toate acestea, in fiecare PC exista si alte procesoare, indiferent daca sunt sau nu numite asa.

Poate cel mai neimportant dintre acestea este cipul de sunet. Nu stiu cati dintre noi am ales pana acum un laptop sau un PC pentru ca are un anume cip de sunet. Cred ca niciunul… Sunt si situatii cand amatorii de procesare audio platesc sume uriase pentru placi de sunet dedicate. Vorbim aici de sistemele PC personale, cele pe care fiecare dintre noi le avem acasa.

Totusi, in ultima vreme, odata cu dezvoltarea dispozitivelor mobile, s-a simtit nevoia prelucrarii suplimentare a sunetului. Astfel, au aparut tehnologii de eliminare a zgomotului de fond prin folosirea a doua microfoane.

Oricine stie putina fizica isi da seama ca la nivel analogic aceasta este o banalitate. Se preia doua semnale, din care unul contine vocea si zgomotul de fond, iar cel de-al doilea, preluat de un alt microfon, contine doar zgomotul de fond. Cele doua semnale vor fi defazate cu π/2 si apoi pur si simplu suprapuse. Elementele comune se vor anula reciproc, ramanand doar diferenta dintre cele doua semnale, adica vocea.

Elinimare zgomot de fond

Teoretic pare simplu, dar in practica … Mii de armonici si resturi de semnal vor trebui eliminate, ceea ce inseamna aplatizare si eliminarea inclusiv a unor parti din semnalul util.

Toate astea se rezolva extraordinar de simplu cu un procesor dedicat, creat special pentru asa ceva, procesor ce are implementate resurse hardware capabile sa realizeze aceste aplicatii la nivel digital. Acestea au capacitatea de a recunoaste vocea sia elimina selectiv elementele nedorite.

Firma Audience este in momentul de fata liderul mondial si creeaza procesoarele de voce si audio pentru dispozitive mobile, cu care a ajuns acum la cea de-a treia generatie, cel mai evoluat dintre acestea fiind earSmart™ eS515 Smart Sound Processor.

earSmart by audience evolution
Imagine preluata de pe anandtech.com

Acesta este dedicat pentru notebook-uri, PC-uri și platforme all-in-one si are capacitati de procesare si codare/decodare stereo, folosind semnal util de la nu mai putin de trei microfoane. Capacitatile de procesare sunt de neimaginat, oferind facilitati noi utilizatorilor viitoarelor dispozitive, facilitati la care pana acum nu ne-am gandit.

Se pare ca primii care vor prelua acesta tehnologie vor fi cei de la Dell, care au deja un proiect de implementare pe viitoarele laptopuri.

Revenind cu discutia la dispozitivele actuale, ne putem da seama de ce uneori diferentele de pret intre produse asemanatoare sunt asa de mari…

4.7/5 - (4 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod bcYnb5 cu copy-paste in casuta de jos: