Intrebari si raspunsuri coronavirus COVID-19 Romania: Harta, cazuri pe judete, tratamente, animale, etc

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Iata cateva dintre cele mai frecvente intrebari referitoare la noul coronavirus SARS-CoV-2 si la boala pe care acesta o produce, Covid-19:

1. De ce este periculos noul coronavirus?

Noul coronavirus este este periculos deoarece:

  1. Provoaca boala numita COVID-19 pentru care nu exista niciun tratament cu rata de succes garantata;
  2. Este foarte contagios, adica se transmite foarte usor direct sau indirect;
  3. Un procent destul de mare din cei infectati dezvolta complicatii pulmonare grave care pot duce la deces.

2. Cum se transmite noul coronavirus?

Noul coronavirus, numit SARS-CoV-2, este foarte contagios si pana acum au fost depistate urmatoarele modalitati de transmitere:

  1. Transmitere directa de la persoana la persoana, fie prin atingere fie prin stranut, tuse sau picaturi de la vorbire;
  2. Transmitere indirecta prin particule, altele decat aerosolii;
  3. Transmitere prin aerosoli, indelung discutata si acceptata pana la urma ca modalitate de transmitere mai ales in spatiile inchise ventilate necorespunzator;
  4. Transmitere indirecta prin atingerea unor obiecte infectate, inca nu se stie clar cat poate supravietui virusul pe suprafetele solide functie de conditiile de mediu;
  5. Transmiterea prin intermediul animalelor, salbatice, domestice, fara stapan sau de companie. Desi pana in momentul de fata nu au fost documentate asemenea cazuri, in cazuri foarte rare aceasta poate fi o modalitate de transmitere a infectiei cu SARS-CoV-2. Vezi intrebarea 8.

3. Unde pot vedea cazurile Covid-19 din Romania?

Exista mai multe harti interactive dar recomandarea noastra este sa verificati data actualizarii inainte de a lua datele de bune:

  1. covid19.geo-spatial.org/;
  2. instnsp.maps.arcgis.com/ sau versiunea de mobil instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/;
  3. dashboard.madintelligence.ro/;
  4. gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/ se selecteaza România pentru a vedea cazurile din tara noastra sau versiunea de mobil www.arcgis.com/apps/opsdashboard/ se selecteaza in partea de jos World si in lista se cauta România.

Cu un singur click ajungeti in pagina in care sunt prezentate cazurile confirmate din România si cele mai importante rapoarte si statistici. Nu toate paginile sunt adaptate pentru mobil, rapoartele detaliate sunt diferite de la o pagina la alta.

4. Unde pot vedea cazurile de Covid-19 din fiecare judet?

In paginile prezentate mai sus pe pozitiile 1, 2 si 3 veti gasi detalieri pentru fiecare judet in parte. In primul site gasiti o lista cu cazurile confirmare (pozitive in urma testarilor) pentru fiecare judet in parte. In acea lista, dupa denumirea judetului apare un link. Prin click pe acel link puteti vedea rapoartele detaliate pentru fiecare judet, din pacate completate mult prea sumar, incomplete si cu standardizare minima.

Totusi, in acele tabele veti gasi toate cazurile din fiecare judet, deci nu sunt chiar inutile. Era bine totusi daca ar fi fost completate corect si era excelent sa se fi standardizat formatul datelor introduse.

Listele despre care am crezut in prima faza ca provin de la autoritati sunt de fapt liste dezvoltate de voluntari, ceea ce schimba integral datele problemei. Acei oameni nu au acces la informatiile oficiale si fiecare informatie pe care o introduc trebuie sa fie reala si corecta, motiv pentru care sunt atatea campuri necompletate. Merita felicitati pentru ceea ce fac!

5. Cat de mare este pericolul sa ma infectez cu noul coronavirus SARS-CoV-2?

Acest virus este foarte contagios ceea ce inseamna ca se transmite foarte usor. Pericolul de a contacta acest virus depinde de mai multi factori dintre care unii tin iar altii nu tin de tine:

  1. Respectarea masurilor stricte de prevenirea raspandirii virusilui:
    • Evita sa stai in apropierea celor care au simptome, nu te apropia de nimeni la mai putin de 1m, poarta manisi si masca daca e posibil cand iesi la cumparaturi sau mergi in spatii aglomerate,
    • Respecta reglementarile ordonantelor militare su nu iesi din casa daca nu este absolut necesar,
    • Cand revii acasa primul lucru pe care il faci este sa iti dezinfectezi mainile si tot ceea ce ai atins inainte de a te dezinfecta,
    • Inainte de a pleca in oras pune la usa un presulet umezit usor in solutie de hipoclorit cu apa 1 la 10 pe care iti vei curata incaltamintea cand te intorci (atentie, poate provoca iritatii, nu atinge cu mana libera, evita contactul cu ochii, clateste cu apa multa daca ai atins solutia),
    • Evita sa folosesti in perioada asta alte medicamente decat cele care iti sunt absolut necesare.
  2. Respectarea masurilor de prevenire a raspandirii virusului de cei din comunitatea din care faci parte. Degeaba te protejezi tu daca vecinii bat de 10 ori pe zi la usa sa ceara ba una, ba alta, ba sa intrebe ceva, ba sa te cheme in fata blocului sau la plimbare. Refuza-i, oamenii incep sa cedeze nervos si nu mai pot discerne pericolul.
  3. Implicarea auritatilor locale in impiedicarea raspandirii virusului: descurajarea celor care nu respecta masurile impuse de ordonantele militare, dezinfectarea scarilor, montarea dezinfectantilor si reumplerea acestora, asigurarea suportului pentru persoanele fara venituri si persoanelor expuse, batrani, cu boli cronice, etc.
  4. Nivelul de responsabilitate a celor care locuiesc impreuna cu tine, la aceeasi adresa. Poti fi oricat de prevazator, daca ai in preajma unul din acei inconstienti, riscul de a te infecta este mai mare.

6. Daca in localitatea in care stau sunt mai multe cazuri, este risc mai mare sa ma imbolnavesc?

Din pacate da, dar datorita numarului mic de testari care se fac in Romania (numarul de testari facute pe plan national nu ar fi fost suficiente nici macar pentru un oras mare) cazurile reale de infectare nu sunt cunoscute ceea ce inseamna ca exista mult mai multe cazuri de infectare doar ca acestea au simptome minore sau sunt asimptomatice.

Tu trebuie sa faci tot ceea ce tine de tine: nu iesi decat daca este absolut necesar, respecta recomandarile de igiena, alimenteaza-te bine si cat mai sanatos, apeleaza la autoritati daca ai nevoie de ajutor.

7. Daca in localitatea in care stau nu sunt cazuri de coronavirus, exista vreun risc sa ma imbolnavesc?

Nu stie nimeni daca in localitatea in care stai tu sunt sau nu cazuri de coronavirus la un moment dat, chiar daca nu a fost raportat niciun caz. Tu crezi a nu sunt cazuri pentru ca asa ti-a spus o asistenta de la spital dar, din pacate, nici autoritatile medicale nu cunosc situatiile reale, cu atat mai putin asistentele si femeile de serviciu.

In unitatile medicale ajung sa fie testati doar cei care au simptome clare si grave de Covid-19. Conform unor statistici se pare ca 20% din cei infectati pot fi asimptomatici, adica nici macar ei nu stiu ca au contactat boala si ca sunt contagiosi. Procentul poate fi mai mare, nicaieri nu a fost testata toata populatia! 30% poat avea simptome minore, sa le curga putin nasul ca la o raceala minora. Nu vor merge la medic si nu vor fi testati. Asta inseamna ca circa 50% din cei infectati vor ramane mereu nestiuti. Din ceilalti 50% doar mai putin de jumatate pot dezvolta simptome atat de grave incat sa necesite asistenta medicala si deci sa fie testati. Asta inseamna ca se poate intampla ca o mare parte din cei infectati sa nu apara niciodata in rapoartele si statisticile medicale si nimeni niciodata sa nu stie de ei.

Chiar daca ai auzit ca in localitatea ta nu sunt cazuri, respecta toate masurile impuse si toare recomandarile pentru prevenirea raspandirii virusului!

8. Am animale de companie, ma pot infecta de la ele?

Nu o sa-ti spun ce spune toata lumea, o sa-ti spun adevarul, chiar daca nu iti place. Virusul care declanseaza boala COVID-19 se numeste SARS-CoV-2 si provine de la animale. Acest virus se transmite prin legarea de niste proteine cunoscute sub denumirea de proteine ACE2.

Ca urmare, toate animalele care au proteine ACE2 se pot infecta cu acest coronavirus si pot dezvolta COVID-19. Stiu ca nu asta iti doreai sa afli dar acesta este adevarul, animalele de casa pot contacta acest virus daca sunt expuse. Cele mai expuse se pare ca sunt felinele (inclusiv pisicile) dar virusul poate infecta si pasarile, porcii, vitele, caprinele si ovinele. Cainii se pare ca sunt mai rezistenti la acest virus dar totusi au fost raportate cazuri de infectare si deces (un caz in china unde cainele s-a imbolnavit de la stapan).

Specialistii spun ca posibilitatea de a va imbolnavi de la animalul de companie este minima dar nu zero dar asta numai si numai daca respectati masurile de igiena si daca nu lasati animalul liber afara, mai ales in cazul pisicilor. „Animalul va poate aduce virusul in casa fie pe blana, fie infectandu-se. Spalati-va pe maini de fiecare data dupa ce interactionati cu animalul.”

Posibilitatea de a te imbolnavi de la animalul de companie este mai mica decat posibilitatea ca animalul de companie sa se imbolnaveasca de la tine, spun medicii. Dar eu consider ca asta nu are importanta, nu este care pe care, tu trebuie sa faci tot ceea ce tine de tine pentru a te proteja.

Protejeaza-ti animalul de companie! Nu-l lasa liber afara, nu-l lasa sa interactioneze cu alte animele, pastreaza igiena stricta atat pentru pet cat si pentru tine, spala-te pe maini dupa ce ai intractionat cu animalul.

9. Exista vreun medicament care poate preveni infectarea cu noul coronavirus?

Din pacate nu exista niciun tratament care sa previna infectarea cu SARS-CoV-2. Desi s-a discutat ca hidroxiclorochina ar putea preveni contactarea virusului nu exista dovezi clare iar reactiile adverse pot fi foarte grave:

Agenţia de Siguranţă a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Franţa arată că au fost raportate 43 de cazuri de incidente cardiace ce au legătură cu hidroxiclorochina, subliniind riscul pe care astfel de tratamente îl au.

„Datele iniţiale arată că riscurile, în special cel cardivascular, asociate cu aceste tratamente este prezent şi posibil mai mare la pacienţii COVID-19”, a precizat agenţia.

„Aceste medicamente trebuie folosite numai în spitale sub stricta supraveghere medicală”, au mai adăugat aceştia.

În total Franţa a raportat 100 de incidente medicale asociate tratamentelor experimentare(?nr) şi 4 decese. Incidentele sunt împărţite între tramentele cu hidroxiclorochina şi cele cu medicamente pentru HIV.
Sursa Digi24

Pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus trebuie sa respectati izolarea, sa va hraniti sanatos pentru a avea o conditie fizica buna, sa respectati igiena, sa faceti totul pentru a avea o conditie psihica buna.

10. Exista vreun tratament pentru noul coronavirus?

Exista in momentul de fata mai multe scheme de tratament cu diverse de combinatii de medicamente folosite pentru alte afectiuni virale, pentru tratarea malariei sau unor afectiuni reumatismale, autoimune, etc. Din pacate niciuna dintre aceste combinatii nu poate vindeca Covid-19 ci doar poate ameliora simptomele.

In aceste conditii preventia este foarte importanta si deci trebuie respectata distantarea sociala.

 

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod N74ecN cu copy-paste in casuta de jos: