O tableta PC ieftina poate fi o tableta buna ? Ce face diferenta?

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Ce confuzii se fac la alegerea unei tablete PC?


In perioada 2011 – 2012 am testat mai multe tablete chinezesti bazate pe procesorul Allwinner A10 si Amlogic AML8726-M incercand sa gasesc acel ceva iesit din comun care sa ma inspire si sa ma indemne sa va impartasesc din punct de vedere tehnologic experienta mea. Toate tabletele testate erau achizitionate direct de la producatorii Chinezi. Desi ambele procesoare erau foarte performante pentru vremea respectiva, aceste experiente s-au terminat uneori cu scuze penibile din partea producatorilor, de genul : „Ne scuzati, este un model nou dar va promitem ca il vom optimiza”. Parca mai era treaba mea… Si totusi trebuia sa trag o concluzie referitor la tabletele ieftine. Merita sau nu ?Tableta cu procesor Cortex A8 Allwinner A10Tableta cu procesor AMLogic Cortex A9

Tot atunci am reusit sa-mi mai daram un mit personal. Cautam mereu pe piata producatorul minune. Acela care ofera un model de tableta la cel mai mic pret. Banuiam ca el trebuie sa existe pentru ca mereu gaseam acelas model la mai multi producatori, fiecare cu pretul lui, iar diferentele de pret erau de multe ori cam mari.

Am constatat, insa, ca aceste diferente de pret inseamna si diferente de calitate. Legendele cu tabletele foarte ieftine la iesirea din fabrica nu mai sunt de actualitate. Pretul la poarta fabricii depinde in primul rand de ce are tableta in ea.

Cablaj tableta cu procesor Allwinner A10Cablaj tableta Procesor Cortex A9Chiar si pentru acelasi model de tableta, de obicei exista diferente de la un producator la altul iar aceste diferente sunt chiar acolo unde nu se pot vedea sau se vad mai greu. La baterie, la modulul wireless, la calitatea cablajelor, calitatea executiei sau la calitatea memoriei NAND Flash.

Ce nu spun producatorii despre tablete?

Este foarte simplu, atat pentru producatori cat si pentru intermediari, sa ofere tablete cu specificatii nereale sau sa ascunda unele specificatii in spatele unor denumiri generice, pentru a incadra tabletele in categorii superioare de pret… Cum altfel s-ar putea explica faptul ca doua tablete „identice” au autonomii diferite? Bineinteles ca au si acumulatori diferiti, dar unul dintre producatori a uitat sa specifice capacitatea…

O alta confuzie care se face este cea referitoare la procesoare. Se intampla de prea multe ori ca un procesor sa fie judecat doar dupa viteza, pierzandu-se din vedere generatia acestuia sau facilitatile cu care vine sau nu. Chiar doua procesoare din aceeasi generatie pot avea capabilitati foarte diferite. Un procesor la 1GHz poate fi unul lent, asa cum este Infotmic IMAPX200 sau unul rapid asa cum este Allwinner A10. Ambele procesoare sunt specifice tabletelor ieftine dar sunt pe piata la categorii diferite de pret.

O practica asemanatoare am observat si la producatorii autohtoni. La specificatiile despre procesor nu fuenizeaza modelul procesorului ci il ascund un spatele unor denumiri generice de genul „Dual Core Cortex A7”.

Am vorbit de atatea ori despre tabletele PC ieftine dar nu cred ca am lamurit aceasta problema. In opinia mea o tableta nu poate fi considerata ieftina doar prin pretul mic platit. O tableta pentru care platim putin poate fi o tableta ieftina doar daca este buna.

Incepand cu anul 2014 au intrat pe piata procesoarele Dual Core si acestea au un nivel de performanta net superior celor anterioare. In situatia asta deja nu se mai pune problema performantei tabletelor ieftine ci mai importanta devine problema calitatii acestora.

O tableta buna trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de bun simt:

  • Sa fie rapida. Trebuiesc evitate, deci, procesoarele mai vechi. Se accepta minim un procesor ARM Dual-Core. Recomandat un procesor Quad Core.
  • Sa dispuna de suficienta memorie RAM, pentru a permite rularea mai multor aplicatii deodata. Necesar minim 512 MB, recomandat 1GB.
  • Sa aiba o buna autonomie. Aici sunt multe de spus. Toti ne-am dori tablete cu autonomie de peste zece ore. Autonomia depinde de marimea tabletei, capacitatea bateriei si generatia procesorului.
  • Sa fie practica in utilizare. Aici intervine fiabilitatea touchscreen-ului, care este obligatoriu sa fie capacitiv.
  • Sa fie fiabila in functionare. Sa preia ferm comenzile, fara erori. Asta depinde inclusiv de optimizarea versiunii ROM.
  • Sa functioneze in orice conditii. Aici marea dezamagire a fost unul dintre modelele A10 care nu a functionat cand era la incarcat, dar si alte modele care au avut nevoie de 10-12 ore pentru incarcarea acumulatorilor.
  • Sa aiba o buna compatibilitate software. Am intampinat ceva probleme cu tabletele WonderMedia dar la modelele noi de procesoare nu am prea intalnit incompatibilitati cu softurile din market.
4.5/5 - (2 votes)

5 comentarii

  1. As dori sa stiu care este parerea Dv. fata de procesorul Amlogic AML8726-M3 si daca ati avut ocazia sa testati o tableta Ainol Novo 7 (Tornado) ce impresie v-a lasat?
    Multumesc.

    • Procesorul AML8726-M3 l-am testat pe o tableta cu 512 MB RAM, Android 2.3 si mufa HDMI. Se misca foarte bine. Flash-urile HD faceau ceva probleme, in sensul ca unele se mai blocau, dar a compensat prin faptul ca a recunoscut absolut orice format video. Novo 7 Tornado vine din start cu doua avantaje: RAM 1024 si Android 4.0.3, dar din pacate si fara mufa HDMI. Dara ar fi sa aleg intre Tornado si Mars, as alege Mars… Poate as tine cont si de Ramos W19.

  2. Am si eu una dintre acele tablete de nu merge folosita cand e la incarcat. Face mult mai rau decat ati spus in site. Practic preia singura comenzi aiurea, fara sa o ating. In rest este foarte buna. O las noaptea la incarcat iar ziua o folosesc. Ar mai fi o probleme ca uneori nu porneste. Orice i-as face nu vrea sa porneasca, nu stiu de ce. Am incercat si cu butonul de reset si nimic. Chiar as fi interesat de o tableta cu aceeasi performanta, dar fara alte buguri, daca se poate alba, poate imi puteti recomanda ceva. Multumesc anticipat!

    • Aceste manifestari sunt influentate si de calitatea alimentatorului. Nu incercati cu alt alimentator decat daca sunteti sigur ca este compatibil in ceea ce priveste tensiunea si polaritatea (5V, plusul central). Cand nu porneste este de obicei blocata. Tineti apasat butonul power pentru 10-15 secunde. Apoi il eliberati si incercati din noi sa o porniti. Acest model porneste dupa ce tineti butonul power apasat pentru trei secunde.
      Va multumim pentru vizita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod AG5ic2 cu copy-paste in casuta de jos: