Șobolanii si coronavirusul

Nota: Prima parte a acestui articol este un pamflet, orice asemanare cu persoane sau fapte reale este pur intamplatoare!

Prima parte

Va propun sa discutam astazi despre sobolani. Exact, despre acele fiinte pe care de cele mai multe ori le ignoram, care traiesc in preajma noastra fara sa stim si al caror comportament, daca il urmarim, este cel putin interesant.

Se stie despre sobolani ca fug cand se scufunda corabia, primii. Minerii fugeau si ei cand vedeau sobolanii fugind, urma garantat sa se intample ceva rau. Oare, acum, in plina epidemie de coronavirus, ne poate ajuta comportamentul lor daca il urmarim? Ce fac sobolanii cand vine coronavirusul?

Obiceiurile sobolanilor

Comportamentul Sobolanului
Când populatiile de sobolani sunt mari, intr-un ciub se dezvolta o ierarhie.
Personalitatile mai puternice devin dominante, în timp ce cei mai slabi sunt subordonati.
Masculii nu mai protejaza femelele in vizuini. Atunci când o femela este in calduri, mai multi masculi se imperecheaza cu ea secvential, în ordinea dominantei lor sociale.
Sobolanii expun un comportament agresiv, atunci când sunt amenintati. Ei pot lupta, urmari si musca.
Sobolanii afisaza de asemenea, unele comportamente, cum ar fi statul cu burta-n sus in pozitii defensive.
Sobolanii locuiesc în orase, suburbii si zone rurale. Ei sunt capabili sa prospere în medii umane fiind prin urmare considerati – rozatoare comensale.
Sursa

Sobolanii pot dezvolta familii numeroase pe care insa nu ezita sa le paraseasca pentru rontaiala. Acolo unde e rontaiala, hop si ei: depozite, silozuri, marketuri, Italia, Germania, Spania, Franta… Rontaiala ii atrage.

Deoarece pana acum nu au mai existat epidemii de coronavirus nu poate fi cunoscut comportamentul sobolanilor in aceste conditii. Dar…
Cand apare un pericol, precum ciuma, sobolanii fug. Unde? Acasa! Nu conteaza pericolul la care isi expun familia, ei nu reactioneaza rational, ei au instincte primare de supravietuire. Noi supravietuim, noi nu gandim! ar spune sobolanii….

In familii, sobolanii se ocupa tot cu rontaiala, strang provizii si isi umplu camarile cu tot ce pot gasi si cara.

Sobolanii nu se tem de cadavre. Lor la plac cadavrele! Pentru ca acolo unde sunt cadavre e si rontaiala. Calca pe ele, se hranesc cu ele, nu au niciun fel de retineri…

Efecte daunatoare

Desi in general sobolanii nu creeaza probleme majore, comportamentul lor poate afecta societatea in mod negativ, mai ales in momentele de criza:

  • ei pot imprastia bolile,
  • ei pot goli rafturile de alimente ducand la cresteri de preturi,
  • ei nu pot fi controlati,
  • ei supravietuiesc in cele mai multe cazuri dar ii pun in pericol pe cei din apropierea lor.

Pot fi sobolanii combatuti?

In cele mai multe cazuri, nu. Pentru ca ei au drepturi! Pentru ei reprezinta drept tot ce este permis prin lege, tot ce nu este reglementat prin lege si tot ce este interzis prin lege. Intotdeauna interesele lor sunt legitime si primeaza.

In plus, sobolanii sunt foarte greu de depistat. Desi strang cantitati uriase de provizii nimeni niciodata nu ii vede carandu-le. Uneori se deghizeaza in veverite, ratoni, hamsteri, prieteni, vecini…

Evolutie

Conform teoriei lui Charles Darwin, noi si sobolanul avem, undeva in lantul evolutiei, un stramos comun.
Ce stramos??? Evolutia ne-a jucat feste! Priviti imprejur si veti descoperi ca exista deja subspecii mixte.

Shobolanus homminidus-sapiens (raspandacus), scris chiar asa la cererea lor, este cea mai comuna specie bipeda. Da, merge in doua picioare dar nu isi arata niciodata adevarata fata.
Nu are semne distinctive, poate fi recunoscut doar dupa camara si comportamentul specific bazat nu pe ratiune ci pe instinct. Porecla raspandacus vine de la obiceiul sau de a raspandi pe retelele de socializare orice stire falsa.
Precum stramosii sai nu prea are treaba cu ratiunea, este condus de instincte primare precum instinctul de supravietuire si teama. Din cauza asta cuvantul frica este foarte prezent in vocabularul lor, considerand frica orice actiune de preventie din partea celorlalti: “Ce ma, ti-e frica sa iesi?”.
Shobolanus homminidus-sapiens nu se teme de ciuma, considera fie ca e imun fie ca ciuma nu exista, e o conspiratie, ca asa a citit pe net…
Pentru el bunul simt nu exista iar legea nu reprezinta o bariera, are experienta de la stramosii sobolani in a trece pe sub ea.

Shobolanus homminidus-afaceristus este o specie bipeda mai rara dar mult mai periculoasa si poate fi recunoscuta dupa oportunismul fara scrupule.
El poate profita de o epidemie pentru a-si umple buzunarele vanzand masti de protectie de 20 de ori mai scumpe, produse alimentare cu profit de peste 500%, produse contrafacute sau chiar subminand autoritatea de drept si promovand teorii conspirationiste pentru a vinde false solutii pe care spera ca, din disperare, oamenii le vor cumpara. (Am discutat aici.)
Poseda natural abilitati care il ajuta sa fie convingator iar aliatul sau natural este Shobolanus raspandacus care il ajuta instinctiv promovandu-i teoriile.

Shobolanus homminidus-policitianus este cea mai rara dar si cea mai letala specie bipeda si poate fi recunoscuta dupa clipitul rar si functia detinuta. De fapt el nu clipeste, el inchide ochii… Inchide ochii la actiunile speciilor inrudite. Nu poate fi tras la raspundere pentru ca de fiecare data el va sustine ca nu stia: “s-a intamplat prea repede, probabil cand clipeam”, spune el.
La fel ca toate speciile din aceasta subclasa, nici shobolanus homminidus-policitianus nu se teme de lege, pentru ca el este legea.
Principala sa preocupare, indiferent de situatie, este sa-si ascunda incompetenta si lipsa de fermitate, neezitand sa foloseasca pentru asta cenzura prin care va incerca sa-si ascunda vinovatia ca a generat situatia actuala cel putin prin:

  • faptul ca nu a fost capabil sa impuna masuri clare, asumate,
  • faptul ca nu a oferit sistemului medical echipamentele necesare,
  • faptul ca nu a comandat banalele teste in cantitati suficiente pentru a putea controla o epidemie la nivelul unei tari atat de mari.

Restul

Ati observat probabil ca in România epidemia a evoluat foarte lent si ca in ultima vreme nu ne mai sunt prezentate cazurile pe judete. Aceste doua lucruri sunt legate intre ele, iata in ce fel:

  • Evolutia prezentata (raportata) de autoritati se poate sa nu fi fost tocmai cea reala datorita faptului ca nu a existat sufucienta testare. Statisticile prezentate si raportate catre autoritatile europene si OMS au prezentat doar cazurile descoperite, acestea neputand fi numeric mai multe decat testele facute. Numarul real de cazuri putea fi deci mult mai mare, ceea ce probabil s-a si intamplat.
    Se pare ca autoritatile au considerat ca pot controla epidemia testand doar o parte dintre suspecti.
    Gresit!
    Nu o spun eu, o spun specialistii chinezi: testati, testati, testati!
  • In momentul in care autoritatile au comandat in sfarsi un numar mai mare (dar nu suficient) de teste, centrele medicale au inceput testarile si incepe sa se vada o alta situatie, mai apropiata de cea reala.
    Aceste fapte coroborate cu lipsa de fermitate a autoritatilor a dus la raspandirea infectiei si putem asista zilele astea la o explozie a pandemiei.
  • Daca in momentul de fata ar fi prezentate cazurile pe judete s-ar observa ca exista cresteri bruste chiar si in judetele care nu au avut cazuri, ceea ce nu poate fi explicat in niciun alt fel dacat daca România a prezentat pana acum rapoarte FALSE.
    Nu din rea intentie ci din incompetenta!
    Chiar credeati ca o sa fim noi fruntea in combaterea epidemiei?

Cum poti ascunde asta mai bine decat prin cenzura? Bimeninteles ca vor exista scuze pentru cenzura impusa: nu vrem sa raspandim panica, daca prezentam acele date oamenii din zonele neafectate nu vor mai respecta masurile recomandate, etc.

5/5 – (1 vote)

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod CsDDy1 cu copy-paste in casuta de jos: