Ce au tablete in ele?

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Tabletele ieftine marita cumparate?

Este intrebarea care s-a perpetuat de la aparitia primei tablete ieftine. Nici nu vreau sa-mi amintesc despre acea tableta si despre performantele ei. Ideea este ca eram aici, si o prezentam ca o alternativa. O alternativa la ce? O alternativa la tabletele scumpe din acea vreme, care desi erau doar putin mai performante aveau pretul de cateva ori mai mare. La fel ca acum….

Dintotdeauna am recomandat pe acest site tabletele ieftine. N-a fost un moft al meu ci o adaptare la vremurile pe care le traim. Chiar si acum simt o nefireasca satisfactie cand constat ca multe dintre problemele cu care se confrunta utilizatorii de tablete ieftine se regasesc si in cazul tabletelor mult mai scumpe. Nu este pornita din rautate, sunt de felul meu un om bine intentionat.

Se merita sa cumperi o tableta ieftina?

Societatea umana a ajuns intr-un punct ciudat al dezvoltarii sale. Noi numim asta evolutie, dar nu ne dam seama cat de fragila este aceasta dezvoltare. Dar de ce spun asta aici? Pentru ca peste 90% dintre noi folosim dispozitive despre care nu stim cum finctioneaza. Stim ca face aia si aia, dar nu stim principiile prin care le face. La fel este si in cazul tabletelor PC.
Haideti sa nu mai privim aceste tablete ca pe o necunoscuta, sa aruncam o privire in interiorul lor si sa vedem care sunt pana la urma diferentele dintre tabletele ieftine si tabletele scumpe.
Hardware Tableta

Ce are o tableta in ea?

O tableta este pana la urma un sistem de calcul. Functionarea acestuia nu este empirica ci are la baza o configuratie hardware foarte clara, la fel ca orice computer. Altfel spus, tableta este similara desktopului de acasa, doar ca toate sunt ingramadite intr-o singura cutie:

Procesorul

Procesoarele folosite la toate tabletele se numesc procesoare ARM. ARM inseamna Advanced RISC Machine, iar RISC inseamna Reduced Instruction Set Computing. Adica sunt niste procesoare avansate cu un set redus de instructiuni. Aceste procesoare au evoluat foarte mult in ultimii ani si au ajuns la performate uimitoare, avand acum integrate mai multe nuclee (mai multe procesoare in unul singur), au integrate o mare parte dintre controlerele necesare prin tenologia SoC (System on Chip) si ruleaza la viteze asemanatoare cu cele ale calculatoarelor personale. Primele procesoare folosite la tabletele ieftine erau produse in taiwan iar acum se folosesc procesoare produse in China, Coreea, Taiwan si SUA. Principiul de functionare aste acelasi, tehnologiile integrate in procesoare fiind insa diferite.

Procesorul grafic

Odata cu tehnologia SoC procesoarele grafice sunt incluse in acelasi cip cu procesorul principal. Astfel, o tableta care este echipata cu un anume procesor nu poate avea alt procesor grafic decat cel integrat in procesorul principal. Aceste procesoare grafice au ele insile capacitati uriase de procesare, avand integrare mai multe nuclee, datorita faptului ca procesarea grafica cere resurse foarte mari. Indiferent daca vorbim de o tableta ieftina sau de o tableta scumpa, vom avea acelesi procesoare grafice integrate.

Memoria de stocare nevolatila

Este punctul nevralgic al multor tablete ieftine, mai ales dintre cele produse in anii trecuti. Memoria de stocare este nevolatila, adica nu se sterge atunci cand tableta este oprita. In aceasta memorie sunt stocate atat sistemul de operare Android cat si aplicatiile si documentele utilizatorului. Indiferent de tableta aceasta memorie este in tehnologie NAND – Flash (NAND fiind niste porti logice compuse). Acest tip de memorie trebuia sa pastreze datele si daca ramane fara alimentare. Din pacate, se pare ca la modelele mai vechi de tablete era o problema si in cazul in care tableta se descarca integral apareau erori in memoria NAND flash. Asta insemna ca intreaga memorie a tabletei trebuia rescrisa. La modelele noi, acesta problema nu mai este atat de frecventa.

Memoria RAM volatila

Memoria RAM este memoria folosita de tableta numai atunci cand functioneaza. Aeasta memorie este volatila, adica pierde informatia atunci cand nu este alimentata. Principala carectiristica a acestei memorii pe langa dimensiune este viteza cu care inregistreaza si transfera informatii. Aici este simplu, pentru ca exista standardizari si se foloseste acelasi tip de memorie ca la PC-uri. Majoritatea tabletelor au memorie RAM DDR3, indiferent daca sunt scumpe sau ieftine.

Ecranul

Sunt mai multe motive pentru care ecranul este foarte important pentru o tableta PC. In primul rand este dispozitivul principal de iesire. De calitate imaginilor oferite de ecran depinde esential esperienta de utilizare a unei tablete. O rezolutie mare va oferi un detaliu mai bun. Un contrast mai bun face tableta utilizabila si in conditii de lumina puternica. Un unghi de vizibilitate mare este obligatoriu pentru o tableta. In ultima vreme se folosesc si la tabletele ieftine ecrane in tehnologie IPS, care indeplinesc toate aceste cerinte. Deci mare atentie la ecran!

Dispozitive intrare-iesire

Aici intra in primul rand ecranul tactil. Toate tabletele folosesc acum ecrane tactile capacitive, care sunt foarte sensibile la atingere si preia comenzile fara a se exercita presiune pe ecran. Tot aici intra si modulele de comunicare wireles , 3G si bluetooth. Din pacate este zona unde se fac cele mai multe compromisuri. Exista in continuare tablete ieftine care au deficiente in privinta semnalului wireless.

Bateria

Un alt element care face o diferentiere clara intre tabletele ieftine si tabletele scumpe. Desi in specificatii toate tabletele au declarate baterii de capacitati uriase, vom constata ca unele au autonomii nefiresc de mici. Din pacate nu se poate trage dacat concluzia ca aceste specificatii sunt exagerate pentru a face o impresie mai buna. Chiar comparand fizic bateriile de la doua tablete ne putem da seama ca sunt diferente mari de dimensiune, deci si de capacitate.

Dupa cum observati, nu par sa fie diferente asa de mari intre tabletel ieftine si tabletele scumpe. Si totusi exista… Unde? Acolo unde nu se vad atat de usor… Claitatea generala, materialele folosite, ecranari, bateriile folosite etc. Astea sunt compromisurile pe care trebuie sa le accepte utilizatorul unei tablete ieftine.

Merita, sau nu?

  • Merita pentru cine vrea sa cumpere o tableta la jumatate de pret sau chiar mai putin. 
  • Nu merita pentru cine nu este dispus la compromisuri. Dar nu uitati, si tabletele scumpe se confrunta cu astfel de probleme, pentru ca tableta perfecta inca nu a fost produsa…
4/5 - (63 votes)

Un comentariu

  1. imi place.este interesant.si eu vreau sa am o tableta dar nu am bani.
    asa ca ma limitez sa cunosc macar pricipiile de functionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod zg6tpI cu copy-paste in casuta de jos: