Telefon Gigabyte GSmart T4 – specificatii, pret, review, pareri

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Putine telefoane smart se pot lauda cu un pret de sub 100 Euro la specificatiile pe care le are GSmart T4: procesor dual-core de 1,3 GHz cu GPU Mali 400, ecran IPS de 4 inch, camera de 8 MP. Dar este oare acest telefon ceea ce se pretinde? Faptul ca este ieftin nu cumva influenteaza negativ calitatea produsului? De asta am vrut sa ma lamuresc si eu comandand un GSmart T4, unul dintre cele mai ieftine telefoane Android ale momentului. .

Telefon Gigabyte Gsmart T4

Primul lucru care m-a impresionat la acest telefon a fost, trebuie sa recunosc, pretul. Apoi a contat fantastic de mult faptul ca are ecran de 4 inch in tehnologie IPS. Forte frecvent (poate cel mai frecvent) telefonul este folosit in lumina soarelui. Ecranele IPS au avantajul de a oferi un contrast imbunatatit ceea ce le face lizibile chiar si cand razele solare bat direct in ecran.

GSmart T4 a fost lansat pe piata de compania taiwaneza Gigabyte, in luna Aprilie a acestui an (2014). Faptul ca este un telefon lansat de curand pe o platforma MediaTek deja testata este iarasi un avantaj, majoritatea problemelor acestei platforme fiind rezolvate pana in acest moment. Trebuie sa mai spun despre Gigabyte ca acestia sunt mult mai cunoscuti pe piata europeana datorita componentelor pentru sistemele X86, fiind unul dintre liderii mondiali pentru placile de baza si placile video.

Vorbim deci despre un telefon produs de o companie taiwaneza cunoscuta (Gigabyte), avand la baza o platforma produsa de o alta companie taiwaneza cunoscuta (MediaTek), dar care este fabricat in CHINA. Spun asta pentru ca multi romani inca mai cauta produse fabricate oriunde altundeva decat in China. Cam greu de gasit…

Aspect

GSmart T4 este un telefon cu aspect general placut dar faptul ca are marginile din jurul ecranului ceva mai proeminente il face sa fie printre cele mai mari telefoane de 4 inch (ca tot se poarta telefoanele mari…). Acesta este primul hop peste care trebuie sa treceti daca doriti sa cumparati acest telefon.

Totusi, materialul folosit pentru carcasa este unul bun calitativ, destul de greu de zgariat si cu o textura placuta.

Butoanele de pe partea frontala sunt toate de tip touch dar sunt bine evidentiate pe carcasa, fiind vizibile si atunci cand LED-urile sunt stinse.

Butoanele Power si Volume +/- sunt plasate lateral si au forma putin arcuita ceea ce le face foarte practice in utilizare. Acestea sunt plasate pe capacul de spate si se schimba odata cu capacul.

Conectorul USB este plasat pe partea laterala dreapta sub butonul Power iar conectorul de casti este plasat pe partea superioara.

Cele doua capace spate care se gasesc in cutie, unul alb si unul negru, sunt ambele de buna calitate dar au texturi diferite. Acestea sunt imprimate cu sigla GSmart, au plasate butoanele pe partile laterale si orificiile pentru difuzor, camera si LED pe spate.

Accesorii

Desi vine intr-o cutiuta fantastic de mica, telefonul Gigabyte GSmart T4 are incluse si cateva accesorii, unele strict necesare, altele optionale dar de mare utilitate.

Castile cu dop de culoare neagra au cablu lat, cauciucat care impiedica incurcarea. Desi sunt rezistente, acestea nu reusesc sa redea sunetul la nivelul castilor Samsung care au fost folosite pentru comparatie.

Cablul USB are lungimea de 1m, este flexibil si are mufa micro-USB scurta, fiind practic in utilizare.

Alimentatorul este pentru priza standard european (adica bun), iar iesirea este standard USB, pentru incarcare folosindu-se cablul USB din pachet.

Capacul spate de culoare alba este un accesoriu deosebit fiind realizata dintr-un plastic de buna calitate cu finisaj lucios dar care nu aluneca in mana.

Capace spate Gigabyte GSmart T4 alb si negru

 

Folia de protectie desi destul de rezistenta la zgarieturi este foarte subtire, flexibila si greu de fixat, neavand alte repere decat marginile telefonului si decupajele pentru difuzor si camera. Nu incercati sa o fixati fara a-i lipi o banda adeziva ajutatoare pe partea frontala pentru ca exista posibilitatea sa repetati operatiunea de mai multe ori pana sa o pozitionati corect. Dupa cum se observa in imagini, eu nu am reusit…

Functionare

Pentru punerea in functiune a telefonului acesta trebuie prima oara montat. Capacul de spate se scoate prin tragere folosindu-se decupajul special creat in coltul din dreapta jos. dupa aceea se monteaza cu atentie cartela sau cartelele SIM, cardul de memorie (deja montat in imagini) si acumulatorul. Capacul se pune la locul lui prin presare usoara, exact invers de cum a fost scos. Dupa fixarea capacului se verifica pozitionarea celor trei butoane laterale (sa se poata apasa) si daca totul este bine se poate porni telefonul.

Montare Telefon Gigabyte Gsmart T4

Pornirea telefonului GSmart T4 se face prin apasarea prelunga a butonului de pornire pentru circa 4-5 secunde, pana la aparitia siglei GSmart.

Configurarea initiala este bine sa o faceti integral dar daca nu aveti disponibila o conexiune wireless acesta poate fi scurtata, urmand sa creati dumneavoastra conturile atunci cand aveti o conexiune la internet.

Dupa prima pornire si configurarea initiala, au inceput notificarile pentru update-uri. Printre acestea un update de sistem, cu aceeasi versiune de Android dar imbunatatita. Descarcarea noului ROM se face automat iar instalarea a decurs fara probleme, singura grija fiind ca dupa actualizare sa fac un reset la parametrii din fabrica, obligatoriu dupa un update de sistem. Versiunea Android este 4.2.2 Jelly Bean.

Telefonul GSmart T4 poate functiona cu doua cartele dar lipsa uneia dintre ele nu reprezinta o problema, telefonul comportandu-se excelent, exact ca un telefon cu o singura cartela: nu vor aparea notificari suplimentare, nu va fi afisat indicatorul de semnal, nu vor fi generate erori.

Cartele Telefon Gigabyte Gsmart T4

Aplicatiile preinstalate par la prima vedere cam multe iar daca unele dintre ele vor fi inutile pot fi dezinstalate. Atentie, nu orice aplicatie poate fi dezinstalata.

Telefonul GSmart T4 are acces in marketul Google Play. Astfel, actualizarea aplicatiilor instalate se va face automat si vor putea fi adaugate oricand aplicatii noi.

Convorbire

Apelul se realizeaza fara probleme, nivelul semnalului fiind bun la acest telefon. Auditia este destul de puternica dar cu o banda de frecvente redusa. Dialer-ul lasa de dorit prin faptul ca este prea simplist. Acesta poate fi inlocuit prin instalarea altei aplicatii dialer din marketul Play, cu functii extinse.

Pentru a nu fi totul perfect, senzorul de proximitate are o sensibilitate redusa si blocheaza ecranul telefonului doar cand acesta este lipit de ureche. Din cauza asta se poate intampla ca uneori ecranul sa preia comenzi inainte de a fi blocat.

In convorbire telefonul se incalzeste usor, fara a deranja si numai in cazul convorbirilor lungi. Daca observati ca se incalzeste prea tare verificati sa nu fie activ modulul GPS.

Performanta

Inca se mai pune problema performantei, mai ales la telefoanele ieftine. Chiar se spune ca Androidul 4.2.2 nu poate rula fluent pe 512 MB RAM cat are acest telefon. Nu este chiar asa, pentru ca GSmart T4 se misca fluent, nu are lag in comenzi iar in aplicatii se intampla destul de rar sa aiba o usoara intarziere, aproape imperceptibila, la lansarea acestora.

Procesorul MT6572 este unul dintre procesoarele dual-core cu performanta medie, fiind realizat in tehnologie pe 22 nm. Acesta poate rula la viteze de pana la 1,3 GHz si are ca unitate grafica un GPU Mali 400 MP1 ce ruleaza la 500 MHz. Acest procesor este folosit si de alti producatori cunoscuti, printre care Acer, Lenovo, Alcatel, ZTE, Huawei, Prestigio, Allview, etc.

Performanta Antutu Telefon Gigabyte Gsmart T4Performanta grafica Antutu Telefon Gigabyte Gsmart T4Performanta in Antutu Benchmark este de aproape 11000 de puncte, suficient pentru a sustine aplicatiile rulate.

Ecranul telefonului Gsmart T4 are diagonala de 4 inch, rezolutia de 800*480 pixeli si este realizat in tehnologie IPS. Nu este un ecran forte luminos dar are unghi bun de vizibilitate si este lizibil in lumina soarelui numai cu stralucirea data la maxim.

Memoria RAM este de 512 MB din care 300 – 350 MB vor fi folositi de sistem, ramanand disponibili pentru aplicatii 150-200 MB functie de gradul de incarcare a sistemului.

Memoria de stocare este de 4 GB, disponibili pentru utilizator fiind aproximativ 2,5 GB dintre care 1GB pentru aplicatii si aproximativ 1,5 GB pentru stocare (SD intern). Aceasta memorie poate fi extinsa cu un card de pana la 32 GB.

Camera foto primara are rezolutia de 8 Mp si este capabila sa filmeze HD 720p. Aceasta capteaza fotografii de calitate medie spre buna, la lumina slaba fiind obligatorie activarea modului nocturn. Este o camera utilizabila dar calitatea imaginilor depinde foarte mult de lumina. Camera secundara este VGA de 0,3 Mp si are functia de camera web.

Iata si o imagine neprelucrata, exact asa cum a captat-o camera:

Fotografie realizata cu telefonul GSmart T4

Pentru a vizualiza imaginea in fila noua dati click dreapta si deschideti likul intr-o fila noua.

Bateria telefonului GSmart T4 are capacitatea de 1400 mAh. Functie de modul de exploatare acesta asigura functionarea telefonului pana la trei zile in cazul in care telefonul va fi folosit doar pentru apeluri si tine cam o zi (24 de ore) in cazul unei exploatari normale. telefonul functioneaza pana cand indicatorul ajunge la 0% iar acolo se opreste controlat. Cand am facut acest test bateria a stat peste 20 de minute la indicatia de 3% cu conexiunea wireless activata. Pentru o utilizare foarte intensa este posibil ca bateria sa nu reziste o zi, dar acest fapt este valabil pentru majoritatea smartphone-urilor.

Nivelul radiatiei RF emisa de un telefon este unul dintre parametrii care trebuiesc cunoscuti inaintea unei achizitii. Si asa traim intr-o lume saturata de radiofrecventa si nu trebuie sa accentuam si noi acesta stare. Dupa stiti pentru masurare si standardizare se foloseste nivelul specific al radiatiei absorbite, prescurtat SAR din engleza (Specific Absorption Rate), standardele fiind diferite de la Europa la Australia si SUA, atat in privinta modului de determinare cat si in privinta valorilor. In europa determinarea se face pe 10g de tesut iar in SUA si Australia pe 1g de tesut. Valoarea SAR maxima admisa in Europa este de 2,0 W/Kg iar in SUA su Australia de 1,6 W/kg.

Pentru telefonul GSmart T4 nivelul maxim de absorbtie a radiatiei emise este atins cand acesta este folosit in banda I WCDMA si este de 0,836 W/Kg. In celelate benzi nivelul SAR este mai mic, conform tabelului din imaginea de mai jos.

Valori SAR GSmart T4

Specificatii Telefon Gigabyte GSmart T4

 Generale Dual Sim: Da
GPS: GPS
Altele: AGPS
FM Radio
Smartphone: Da
Sistem operare Android 4.2.2
Valoare SAR 0,836 W/Kg
Dimensiuni Dimensiuni (W x D x H mm): 126 x 62 x 9.8 mm
Greutate (g): 121g
Display Dimensiune Display (inches): 4.0
Rezolutie (pixeli): 800 x 480 pixels (WVGA)
Tip display: Touchscreen Capacitiv
Tehnologie display: IPS
Conectivitate Tehnologie 3G: HSPA+/ WCDMA/ EDGE/ GPRS/ GSM
HSPA+ up to 21Mbps
WLAN: Da
3G: Da
GPRS: Da
EDGE: Da
4G: Nu
Tehnologie wireless: 802.11 b/g/n
Bluetooth: Bluetooth 3.0
NFC: Fara NFC
Porturi: Micro USB
Memorie Slot memorie: Micro SD pana la 32 GB
Memorie: 4 GB
Memorie RAM: 512 MB RAM
Procesor Numar nuclee procesor: Dual Core
CPU: 1.3GHz
Functii Sistem de operare: Android OS
Versiune sistem de operare: 4.2 (Jelly Bean)
Camera: Principala: 8MP with AF & LED Flash Light
Secundara: 0.3MP Front Camera
Senzor: Proximity Sensor, G-sensor
Baterie Tip baterie: Li Polymer 1400mAh
Durata convorbire (ore): 4.5 h
Durata in regim de asteptare (ore): 150 h
4.1/5 - (7 votes)

4 comentarii

  1. Cum este camera frontala?Din cate am inteles cele vga sunt foarte proaste…puteti sa imi dati o poza si o parere va rog? 🙂

    • Buna ziua,
      Standardul VGA se refera la rezolutie. Rezolutia camerei frontale este de 640 x 480 avand principala functie de camera web. Acesta are nevoie de lumina buna/froarte buna pentru a capta imagini de buna calitate.
      Fiind moda selfie-urilor cu siguranta sunt preferate telefoanele cu camere secundare de rezolutii mai mari dar acestea au alta categorie de pret.

    • Daca va puteti permite sa mariti bugetul pentru un telefon cu 1 GB RAM, se merita. Daca nu, pentru acesta configuratie cred ca este cel mai recomandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod 8djt2U cu copy-paste in casuta de jos: