Totul despre cutremurele din Gorj, Oltenia. In premiera: Care e vestea imbucuratoare?

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Cine ar fi crezut in urma cu trei ani ca romanul va ajunge, pe rand, expert in epidemiologie, virusologie, imunitate, geopolitica, tehnica si strategii militare? Peste tot auzi opinii exprimate pe subiectele astea, putini suporta sa fie contrazisi, dar se pare ca nu este suficient. A venit vremea sa ne specializam toti in tectonica si seismologie, ca asta ne ofera viata.

Ca si in cazurile anterioare, noi nu avem nicio vina, noi nu am facut nimic. Noi am stat in banca noastra si a venit pandemia, noi am stat cuminti in banca noastra si a inceput razboiul, noi am stat iarasi in banca noastra si au inceput cutremurele. Ca despre asta vreu sa vorbim, despre cutremure, dar ma confrunt cu cateva dificultati.

Cea mai mare dificultate e aceea ca nu ma pot tine de ele, pentru a scrie acest articol. Ma apuc sa pregatesc documentatia pentru articol, dar, pana sa o termin, se produc atat de multe cutremure incat nu pot fi ignorate si sunt obligat sa o iau de la capat, pentru a le include si pe acelea.

Pentru inceput, am ales o arie in judetul gorj, delimitata in asa fel incat sa cuprinda mai mult decat toate cutremurele semnificative din aceasta serie pe care o consideram ca a inceput in data de 13.02.2023 la ora 14:58, odata cu cutremurul cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter, produs la adancimea de 16,5 km. Apoi am creat o baza de date cu toate cutremurele produse din acel moment pana la momentul in care am colectat datele (adica noaptea trecuta), pentru a le putea reprezenta grafic si compara cu niscarile seismice din anii trecuti.

Ultimul pas va fi acela de a reprezenta grafic frecventa de produce a cutremurelor semnificative in arealul respectiv.

Zona seismica

Iata cum arata zona selectata pentru statistica:

Zona miscari seismice februarie 2023

Zona selectata este reprezentata de patrulaterul mai intunecat si a fost selectata doar pe baza actualei serii de cutremure, fara a tine cont de miscarile tectonice anterioare in acea zona. Observati ca este o grupare clara, chiar daca epicentrele au avut coordonate diferite.

Privita mai de aproape, zona cu seismicitate crescuta arata cam asa:

Zona miscari seismice februarie 2023 – marita. Culoarea reprezinta adancimea la care s-a produs miscarea seirmica (mai inchisa inseamna adancime mai mare) iar dimensiunea cercului reprezinta intensitatea.

Observati ca toare miscarile seismice s-au produs in zona N-NV fata de municipiul Targu Jiu, in apropiere de Cheile Sohodolului, in nordul comunei Runcu din judetul Gorj. De asdemenea se poate observa ca a fost un numar semnificativ de miscari seismice. Dar haideti sa privim si mai de aproape.

Miscari seismice zona Runcu – februarie 2023

Aceasta imagine este postata in format png, neprelucrata si are integrata si legenda. Imi cer scuze pentru calitatea imaginilor dar a trebuit sa le reduc calitatea datorita resurselor limitate de care dispunem pentru acest site. Calitatea este insa suficienta pentru a observa ca doar doua cutremure s-au produs in zona Pestisani, si acelea cu intensitate mica si adancime medie pentru aceasta zona, unde cel mai adanc cutremur s-a produs la 19,6 Km iar cel mai de suprafata la 2Km.

Repet, vorbim doar despre cutremurile si replicile semnificative, cu magnitudine mai mare de 2 ML.

Adancimea

Iata cum apare o reprezentare grafica a adancimilor pentru toate cele 125 de cutremure semnificative care s-au produs in Gorj incepand cu data de 13 Februarie:

Reprezentare grafica adancimi cutremure Gorj. De sus in jos: Adancimea, ora si data producerii seismului.

Adancimea medie este de 10,4 Km, repet, pentru cutremurele care au depasit magnitudinea de 2ML. Pentru celelalte, nu am date. Imaginea a fost pusa in formatul original, este foarte mare si va fi mai greu de vizualizat pe mobil, imi cer scuze pentru acest impediment dar o reducere a dimensiunii ar fi facut datele neinteligibile.

In partea de jos a graficului sunt afisate de jos in sus, data si ora producerii seismului.

Magnitudinea

Desi se spunea ca aceasta zona seismica nu poate genera miscari cu magnitudini periculoase, iata ca cea mai intensa miscare seismica a avut magnitudinea de 5,7 ML iar cea mai mica din acesta statistica, repet, doar in aceasta statistica este de 2ML.

Iata cum apare o reprezentare grafica a magnitudinilor pentru toate cele 125 de cutremure semnificative care s-au produs in Gorj incepand cu data de 13 Februarie:

Reprezentare grafica magnitudine cutremure zona Runcu, Gorj

Magnitudinea medie este de numai 2,5 ML si ar fi fost mai mica daca ar fi putut fi incluse si cutremurile nesemnificative, cu magnitudine mai mica de 2ML. De notat ca magnitudinea medie nu are nicio relevanta, ceea ce are relevanta este magnitudinea maxima si frecventa cutremurelor de mare magnitudine.

Observam ca cele mai puternice doua cutremure s-au produs la inceputul perioadei, adica la inceputul acestui ciclu seismic iar daca graficul este privit cu atentie de poate distinge un patern: miscari mai intense destul de rare urmate de foarte multe miscari de intensitate redusa.

Desi cele mai intense miscari s-au produs in primele doua zile, magnitudinile maxime nu par sa aiba un trend descrescator. Acelasi lucru se poate observa si analizand graficul adancimilor. Nu pare sa existe un trend descrescator, ceea ce insemna ca zona este in continuare activa si inca nu da semne de echilibru.

Doar cu caracter informativ, poate cineva descopera vreun pattern, va prezint si o suprapunere a celor doua grafice, dar fara etichete, din lipsa de spatiu:

Reprezentare grafica adancime – magnitudine cutremure Gorj

Datorita dimensiunii foarte mari, imaginea a fost prelucrata. Cu albastru este reprezentata adancimea in Km, cu rosu magnitudinea ML, la aceeasi scara, 1Km = 1ML. Personal nu am putut observa nicin pattern semnificativ.

Frecventa de producere a cutremurelor

Ultimul lucru care poate fi analizat, este frecventa cutremurelor semnificative, pe zile, pentru a se observa daca exista un pattern. Asa arata reprezentarea grafica:

Frecventa zilnica a cutremurelor din zona Gorjului 13 – 17 Februarie 2023

Nu incapr discutie, acest grafic poate fi considerat unul imbucurator pentru locuitorii din zona, frecventa zilnica a cutremurilor semnificative este in clara scadere, in conditiile in care scaderea frecventei nu a avut consecinta cresterea intensitatii.

Datele de comparatie cu activitatea seismica anterioada din aceeasi zona vor fi adaugate ulterior, intr-un alt articol. De asemenea, vom incerca sa intelegem impreuna fenomenul, sa privim situatia la nivel balcanic, sa introducem si Asia in ecuatie, pentru a vedea daca actualul motiv de bucurie datorat scaderii frecventei zilnice este unul intemeiat si daca poate avea consecinte pe viitor. Tot atunci vom vedea care sunt si vestile rele, ca sunt…

Puteti citi continuarea aici.

 

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod kasgCl cu copy-paste in casuta de jos: