Ce este un PC Tablet ?

Actualizat luni, 30 mai 2016

Ce este o tabletă?

Un Tablet PC (Tablet Personal Computer), numit in România tabletă PC sau simplu tabletă, este un computer personal portabil, de dimensiuni foarte mici, echipat cu ecran tactil ca dispozitiv primar de intrare.

Desi termenul a fost popularizar de catre Microsoft in 2001 (acum 10 ani !) acum se refera la orice computer portabil mai mare decat un telefon si echipat cu ecran tactil , indiferent de sistemul de operare.
Toate tabletele PC au adaptor wireless pentru conectarea la internet, din care cauza se mai numesc si Mobile Internet Device (Dispozitiv Mobil pentru Internet) scris prescurtat MID.
PC tablet, Tableta PC, TabletaDimensiunile acestora sunt variate, dimensiunea mai mare aduce o utilizare mai usoara iar dimensiunea mai mica o portabilitate mai mare.
S-au impus pe piata cele de 7 inch, fiind totodata si cele mai ieftine, majoritatea in format 16:9, cele de 8 inch, majoritatea in format 4:3, cele de 9 inch, majoritatea in format 16:9 sau chiar 16:10 si cele de 10 inch, atat format 16:9 cat si 4:3.
Ca sisteme de operare pentru tablete s-au impus in ultimul timp :

  • Apple Mac OS X – Dezvoltat de Apple pe un nucleu de Linux, pentru propriile dispozitive mobile.
  • Android – Dezvoltat de Google, tot pe un nucleu Linux, initial pentru telefoanele mobile.
  • Microsoft Windows 8 – Dezvoltat de Microsoft prin rescrierea codurilor Windows pentru procesoare ARM, dar din pacate cu pierderea compatibilitatii cu aolicatiile win32 si win64.
  • Microsoft Windows 8 – acelasi care ruleaza si pe PC-uri, pentru tablete echipate cu procesoare x86.

Daca tabletele cu Windows 8 pe procesoare x86 au avantajul compatibilitatii cu tote aplicatiile win32 precum si cu o sumedenie de dispozitive periferice ( imprimante , scanere , camere web etc etc ), au dezavantajul unei autonomii foarte mici, pe cand cele cu OSX si Android desi ruleaza pe procesoare cu puteri mult mai mici sunt axate pe internet si multimedia putand rula inclusiv filme full HD si au autonomii mult mai mari, dar ofera posibilitati limitate de a conecta periferice.
Preturile fiind foarte variate , la achizitionarea unui astfel de dispozitiv trebuie in primul rand sa tineti cont de cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca , de usurinta cu care se pot gasi aplicatii si nu in ultimul rand de pretul de achizitie.
Cea mai expusa componenta a tabletelor PC este ecranul tactil care, fiind dispozitivul primar de intrare, este foarte utilizat. Din aceasta cauza s-a investit mult in dezvoltarea acestora precum si in compatibilizarea tabletelor cu alte dispozitive de intrare – tastatura, mouse.
Deosebit de importanta este si conectivitatea, existand in momentul de fata mai multe standarde de conectivitate , interfete cu 30 pini , cu 24 pini , mini-USB, micro-USB, precum si traditionalul USB.

Cititi si „Manual tableta PC Android”

5/5 – (7 votes)

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod 50LiGA cu copy-paste in casuta de jos: