Ce tableta mai merita cumparata in 2019?

Declinul de pe piata tabletelor nu poate fi contestat si acesta este rezultatul pierderii interesului consumatorilor, una din cauze fiind si aparitia telefoanelor cu diagonale din ce in ce mai mari si preturi din ce in ce mai accesibile. Exista totusi situatii cand tableta este preferata, fie in mediul casnic fie in cel profesional, aceste situatii neavand alte conotatii decat cele practice si fiind valabile pentru toate categoriile de varsta.

Tableta Huawei MadiaPad T3

Deci tableta nu reprezinta ceva demodat, batranesc sau, din contra, doar pentru copii, tableta reprezinta un accesoriu care poate fi mult mai practic si mai confortabil decat un telefon si care poate fi folosit in paralel cu telefonul. Ca sa nu lungim discutia ganditi-va numai ce ar insemna ca in timpul unei prezentari sa primesti apeluri sau mesaje de la prieteni sau cat de deranjant e cand un apel iti intrerupe clipul, filmul sau jocul in care erai implicat.

Analizand ofertele de tablete PC pe care magazinele online le au in luna ianuarie 2019 putem observa ca preturile tabletelor incep de la 250 Lei si pot ajunge pana la 12.800 Lei in cazul tabletelor Microsoft Surface Book sau peste 10.000 Lei in cazul Apple iPad Pro (2018). Nu o sa insistam asupra diferentelor, acestea fiind evidente: o tableta cu cat este mai scumpa cu atat este mai de calitate si mai performanta.

Dar care dintre aceste tablete mai merita cumparate in 2019?

Am vazut ce ofera piata, acum sa vedem ce specificatii au in general tabletele de pe piata. In anii trecuti stiti ca erau acele tablete cu procesoare Dual Core, 512 MB RAM si 4 GB stocare, care desi erau cele mai slabe de pe piata erau cele mai vandute si toata lumea avea mari pretentii de la ele. Culmea, mai si functionau…

Vremea lor a trecut dar intre timp si internetul s-a schimbat. O astfel de tableta nu mai face fata cerintelor actuale nici pentru navigarea pe internet, nici pentru redarea de continut si nici pentru rularea aplicatiilor.

Haideti sa facem cateva categorii:

1. Cele mai slabe tablete ale momentului au (cu cateva exceptii) procesoare Quad Core, 1 GB RAM si 8 GB stocare. Daca mai sunt si ieftine avem o reprezentare clara a calitatii acestora, deci evitati-le!

2. Nivelul urmator este reprezentat de tabletele cu procesoare Quad Core, 2 GB RAM si pana la 16 GB stocare. Pana acum cativa ani acestea ar fi costat o avere dar acum au preturi incepand de la 250 Lei si pot ajunge la 1500 lei. O diferenta destul de mare, veti vedea de ce…

3. Urmeaza tabletele cu specificatii foarte bune, care au mai mult de 3 GB RAM si mai mult de 16 GB stocare. Aici preturile incep de pe la 700 Lei si pot ajunge pana pe la 4000 de Lei functie si de dimensiunea tabletei.

4. Ultima categorie este cea a tabletelor cu specificatii de exceptie, peste 8 GB RAM, procesoare performante si capacitati de stocare pana la 512 GB. Este cazul tabletelor ce ruleaza Microsoft Windows dar si a celor Android incadrate gresit in filtrele magazinelor (cel putin la eMag).
Preturile celor care sunt pe bune pornesc de pe undeva la 4.000 de Lei si pot ajunge la peste 12.000 de Lei. Cel mai frecvent pretul reflecta configuratia si nu veti intalni decat producatori cu renume: Microsoft, Lenovo Dell, etc.

Ar mai fi si a cincea categorie, a tabletelor antice, cu 512 GB RAM, cele despre care spuneam la inceput ca nu mai fac fata provocarilor actuale dar care se vand la preturi maricele ca si cum ar fi modele noi si, ca din greseala, sunt incadrate gresit in filtrele magazinelor. Evitati-le!

De observat ca in ultima categorie diferentele de pret reflecta configuratia pe cand in primele trei categorii avem diferente foarte mari de pret pe configuratii foarte asemanatoare.

De ce diferente atat de mari de pret? Pentru ca la fel de mari sunt si diferentele de calitate! Haideti sa vedem in ce constau acestea:

  1. Standardele de proiectare: In pretul unei tablete este inclusa si munca inginerilor care au proiectat-o. Mai mult, chiar daca este proiectata de cei mai buni ingineri acestia vor tine cont ca tableta trebuie sa se incadreze intr-un standard de pret si automat vor include cele mai ieftine solutii.
  2. Calitatea materialelor: Nici nu va dati seama cata diferenta pote fi intre un plastic si alt plastic, un adeziv si alt adeziv, un aliaj pentru lipituri si alt aliaj pentru lipituri. Cam asta face diferenta intre o tableta bine legata si una la care joaca toate imbinarile si se dezlipeste mufa de incarcare inainte de a iesi din garantie.
  3. Calitatea componentelor: Din pacate aici intra toate componentele, de la procesor, modul wireless, modul radio dar mai ales ecranul si acumulatorul.

Ce tablete mai merita cumparate in 2019?

Functie de folosinta pe care o va avea acea tableta si de bugetul disponibil puteti alege orice tableta din ultimele doua categorii dar cu prudenta in cazul producatorilor mai putin cunoscuti.

In cazul bugetului limitat, atunci cand vrem sa cheltuim cat mai putin, daca s-ar putea deloc, dar sa avem si tableta, alegeti dintre tabletele care au cel putin 2 GB RAM si urmariti sa aiba recenzii pozitive.

Sunt de preferat brandurile cu renume international: Microsoft, Samsung, Huawei, Dell, Asus, Xiaomi, Lenovo. Dar daca doriti mai multa performanta in acelasi buget si cu compromisuri minime puteti opta pentru brandurile locale sau regionale, Vonino, Allview, Myria, etc avand modele decente.

In cazul bugetelor mici alegerea va apartine dar eu as prefera sa suplimentez bugetul cu una doua sute de lei si daca e cazul sa incerc sa prind o promotie buna pentru a lua o tableta de firma… Spre exemplu, la momentul redactarii acestui articol un Tab 3 de la Samsung poate fi gasit la promotii pe la 500 Lei iar un MediaPad T3 de la Huawei pe la 350 lei. Nu mai sunt aceste promotii valabile? Astept pana vin altele! De ce sa ma grabesc si sa ma multumesc cu mai putin?

 

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod vp8Ybd cu copy-paste in casuta de jos: