Manual tableta PC Android

Ghid de utilizare pentru tablete PC Android

Incercam sa venim in intampinarea vizitatorilor nostri prezentand in cele ce urmeaza un scurt manual de utilizare pentru tabletele PC Android, mai ales datorita faptului ca majoritatea manualelor fac doar prezentare sumara a dispozitivelor pe care le insotesc, si aceasta de multe ori in limba engleza. Aceasta prezentare sumara este insa justificata, neputand fi inclusa in pachet si documentatie pentru sistemul de operare Android, la fel cum la cumpararea unui computer PC nu primiti si un manual de Windows.

Iti recomandam urmatoarele tablete ieftine

Prezentare

Printre facilitatile de care se bucura majoritatea tabletelor PC Android se numara :


 • Conexiune wireless la internet – High-speed Wi-Fi 802.11 b/g
 • Navigarea pe internet – pentru a vizita site-urile favorite
 • Vizualizare clipuri YouTube™ – Cea mai populara comunitate de partajare a fisierelor video
 • Citirea cartilor electronice – prin instalarea softurilor adecvate
 • Instalarea de noi aplicatii din marketurile dedicate
 • Accesare fisiere multimedia, filme , muzica, imagini de pe cardul de memorie sau stick USB
 • Cititor de carduri microSD integrat
 • Camera web frontala integrata
 • Orientare automata a imaginii la intoarcerea tabletei

Aspectul unei tablete PC Android este bine cunoscut, existand doar mici diferente de la un producator la altul mai mult in ceea ca priveste pozitionarea butoanelor si mufelor.

In imagine alaturata avem :

 1. Camera web
 2. Butonul pornit/oprit
 3. Butoanele volum+  volum-
 4. Butonul back
 5. Touchscreen
 6. Slot microSD
 7. Buton reset
 8. Mufa alimentare
 9. Interfata USB (miniUSB)
 10. Mufa casti

Inainte de pornire

Dupa despachetarea tabletei din ambalajul original, inainte de a o porni trebuie sa  :

 • Cititi manualul de utilizare
 • Verificati starea tabletei din punct de vedere fizic
 • Incarcati acumulatorii folosind alimentatorul primit in pachet odata cu tableta.

Pornirea tabletei PC

Pentru a porni tableta PC trebuie sa tineti apasat butonul pornire pana cand ecranul se aprinde. Se asteapta apoi incarcarea sistemului. Aceasta, functie de versiunea de Android precum si de performantele tabletei, poate fi o operatiune mai lenta sau mai rapida. La finalizarea incarcarii  va fi afisat ecranul principal al sistemului de operare Android.

Prin glisare stanga – dreapta veti descoperi ca exista mai multe ecrane care pot fi personalizate fiecare intr-un alt mod

Trecerea in standby si iesirea din modul standby

Pentru a trece tableta in modul standby se apasa scurt pe butonul Pornit/Oprit. Ecranul se va stinge si tableta va trece imediat in modul economic.

Pentru revenire se va apasa din nou scurt butonul Pornit/Oprit si va aparea ecranul de deblocare.

Pentru deblocare glisati pictograma de deblocare pe traseul corespunzator (in cazul prezentat catre pictograma difuzor).

Oprirea tabletei PC

Oprirea tabletei se face prin apasarea prelunga a butonului pornit/oprit si selectarea optiunii corespunzatoare pentru oprirea acesteia.

Dupa confirmarea actiunii tableta se va opri.

Despre touchscreen

Touchscreenul este principalul dispozitiv de intrare pentru o tableta PC. Acesta poate interpreta mai multe comenzi date de utilizator dintre care amintim :

 • Apasare – activeaza itemul apasat, indiferent ce ar fi acesta (optiune, aplicatie, icon, buton, litera sau simbol al tastaturii)
 • Apasare lunga – unele elemente de pe ecran au o actiune alternativa in cazul unei apasari lungi, care se traduce in general prin aparitia unui meniu suplimentar sau selectarea elementului pentru a-i fi mutata pozitia pe ecranul principal.
 • Tractare – Anumite elemente pot fi tractate pe ecran pentru a le schimba pozitia. Pentru aceasta se  trabuie facuta o apasare lunga pe elementul respectiv, iar cand acesta este selectat i se va schimba culoarea si va putea fi tractat pe ecran in alta pozitie.
 • Glisare – pentru a defila intr-o lista, pentru a schimba o pagina etc se trece pur si simplu degetul peste ecranul tactil in directia in care doriti sa deplasati lista sau pagina.
 • Dubla apasare – apasarea rapida de doua ori pe ecran, intr-o pagina web, pentru a redimensoina pagina.

Instalarea cardului de memorie

Pentru instalarea cardului de memorie la o tableta PC Android trebuiesc efectuati urmatorii doi pasi :

 1. Se aliniaza cardul de memorie cu tableta in dreptul slotului pentru card, urmarindu-se specificatiile in ceea ce priveste pozitionarea cardului. La majoritatea modelelor acesta se pozitioneaza cu pinii in jos. Trebuie insa verificat.
 2. Se preseaza usor cardul de menorie pentru a intra in slot pana cand se aude un click.Cardul trebuie sa alunece usor. In cazul in care trebuie apasat mai in profunzime se poate folosi unghia.

Nota :  Multi producatori recomanda oprirea tabletei inainte de montarea cardului de memorie. Intreband ce se intampla daca inserez cardul fara sa opresc tableta am primit un raspuns evaziv, de genul „orice s-ar intampla este din vina ta”. Astfel, cred ca este mai bine, pe cat posibil, aceasta operatiune sa se faca tot cu tableta oprita !

Dezinstalarea cardului de memorie

In cazul in care tableta PC este pornita se vor urma toti cei cinci pasi.

In cazul in care tableta este oprita se vor urma doar ultimii doi pasi.

 1. Din ecranul principal apasati tasta Menu, apoi apasati Settings pentru a se afisa meniul setari
 2. Apasati optiunea SD card pentru a vizualiza meniul specific
 3. Apasati Unmount SD card pentru a pregati eliminarea cardului in deplina siguranta. (Dupa acesta operatiune se va activa si optiunea Format SD card – NU APASATI ACOLO!!!)
 4. Apasati (cu unghia daca este nevoie) cardul in slot pana cand se aude din nou click. La eliberare cardul va iesi singur din slot.
 5. Prindeti cardul cu degetele sau cu unghiile pentru a-l extrage complet din slot. Daca operatiunea s-a desfasurat corect acesta trebuie sa alunece usor.

 

Ecranul principal

Ecranul principal pote contine elementele prezentate in imagine alaturata, care sunt numerotate in felul urmator :

 1. Meniul Settings
 2. Meniul Picture Capture
 3. Task Manager
 4. My Recorder
 5. Clock
 6. Contacte
 7. Toate Programele
 8. Scurtaturi aplicatii
 9. Widget

Cu exceptia elementului 7 oricare dintre elementele prezentate poate lipsi. Acestea se adauga accesand toate programele (7) selectand oricare dintre aplicatii cu apasare lunga si tractarea acesteia in pozitia dorita pe ecranul principal. In felul acesta se ceeaza o scurtatura pe ecranul principal pentru respectiva aplicatie.

Widgeturile se instaleaza din marketuri iar aplicarea acestora pe ecran se face prin apasare lunga pe ecranul principal, selectarea optiunii Widgets si selectarea widgetului dorit.

Despre aplicatii

Asa cum am mai spus aplicatiile se acceseaza apasand butonul tote aplicatiile de pe ecranul principal (7). Din acest ecran aplicatiile pot fi lansate sau li se pot crea scurtaturi pe oricare dintre ecranele principale. Lansrea unei aplicatii se face printr-o simpla apasare pe iconul corespunzator.

Instalarea aplicatiilor se face fie din marketurile de aplicatii, fie prin transferul kiturilor de instalare (fisiere cu extensia .apk) de pe computer si rularea acestora printr-o simpla apasare.

Transferul fisierelor se poate face fie de pe computer conectand tableta printr-un cablu USB fie prin intermediul uni card mocro SD sau unui stick de memorie.

Gestionarea aplicatiilor

Pentru gestionarea aplicatiilor se acceseaza Task Manager, fie din ecranul principal fie de la toate programele. Selectandu-se butonul All in lista vor aparea toate aplicatiile instalate pe Tableta PC. Glisand ecranul in jos sau in sus puteti cauta si selecta orice aplicatie doriti sa modificati. Vi se ofera urmatoarele optiuni :

 • Force stop – butonul este activ numai daca aplicatia ruleaza in memoria tabletei PC. Prin accesarea butonului aplicatia va fi inchisa fortat, putandu-se pierde eventuale date care nu au fost salvate. Pentru inchiderea tuturor aplicatiilor ce ruleaza, cu intentia de a elibera memoria disponibila a tabletei PC nu se va recurge la aceasta metoda ci se vor folosi programe specializate, care fac acest lucru printr-o singura atingere (Quick task killer, spre exemplu).
 • Uninstall – pentru dezinstalarea aplicatiilor. Se va selecta aceasta optiune numai daca doriti eliminarea definitiva a unei aplicatii. Aceasta va fi dezinstalata de pe tableta PC si nu va mai putea fi accesata decat daca va fi reinstalata prin una din metodele descrise mai sus. Cel mai frecvent aceasta optiune se foloseste pentru a dezinstala aplicatiile care nu functioneaza corespunzator datorita incompatibilitatilor dar si aplicatiile nefolosite .
 • Clear data – pentru stergerea datelor retinute de fiecare aplicatie. Spre exemplu daca doriti sa stergeti conturile de logare , parole salvate etc pentru Yahoo messenger puteti selecta aceasta optiune.
 • Move to SD card – Pentru mutarea aplicatiilor instalate pe cardul de memorie. Optiunea este valabila de la Android 2.2 in sus. Aplicatiile mutate pe card pot rula ceva mai lent .

File Browser

Este singura aplicatie pe care o prezentam datorita importantei pe care o prezinta. Este browserul de fisiere implicit al Androidului. Ofera numeroase posibilitati de copiere, mutare, stergere sau redenumire pentru fisiere, foldere sau dupa caz, grupuri de fisiere.

Aplicatia  File Browser se porneste fie din ecranul principal fie de la toate programele.

Are sase butoane in meniul principal, grupate trei in partea stanga si trei in partea dreapta.

Cele trei din stanga  sunt pentru a stabili memoria explorata : primul pentru memoria ROM, al doilea pentru cardul mini SD si cel de-al treilea pentru stick-ul USB.

Cele trei din dreapta au urmatoarele functii: primul pentru a crea un folder, al doilea pentru a naviga un folder mai sus (inapoi) in structura arborescenta a folderelor iar cel de-al treilea permite selectarea de fisiere multiple-prin accesarea sa fisierele nu vor mai fi rulate ci doar selectate.

Pentru orice operatiune meniul apare prin apasare lunga pe fisier, folder , fisiere multiple selectate sau pe spatiul gol. In meniu se vor regasi principalele optiuni pentru lucrul cu fisiere : Copy, Cut, Paste, Rename, Delete, New Folder, Properties, Select All.

Conectarea la internet

Toate tabletele PC Android pot fi utilizate pentru accesarea retelelor Wi-Fi pentru a se conecta la internet. Tehnologia fara fir Wi-Fi poate oferi acces la internet la distante de peste 300 de metri, insa aceasta distanta este afectata dramatic de obstacolele din mediul inconjurator sau de calitatea routerului folosit.

Pentru compatibilitate routerul folosit trebuie sa accepte conexiuni Wi-Fi 802.11b/g.

Pentru realizarea unei conexiuni Wi-Fi sunt necesari urmatorii pasi :

 1. Se acceseaza : Menu > Settings > Wireless & networks>Wi-Fi settings
 2. Se bifeaza optiunea Wi-Fi, se asteapta scanarea si afisarea retelelor disponibile.
 3. Se selecteaza una din retelele disponibile (preferabil cea a dumneavoastra)
 4. In cazul in care conexiunea este criptata se introduce parola. Tastatura virtuala apare pe ecran in momentul in care se selecteaza campul corespunzator introducerii parolei.
 5. Se asteapta conectarea si aparitia indicatorului de semnal in bara de sus a ecranului.
 6. Se revine la ecranul principal selectand butonulHome sau apasand in mod repetat butonul back.

Navigarea pe web

Din ecranul principal sau de la toate programele se acceseaza aplicatia Browser.

Se selecteaza bara de adrese a browserului si in acel moment apare pe ecran si tastatura virtuala. Se scrie adresa dorita si apoi se apasa Go. Pagina se va incarca in scurt timp.

Deplasarea in pagina se face prin glisare in sus, jos, stanga dreapta. Marirea sau micsorarea paginii se face prin indepartarea sau apropierea degetelot pe ecran. Prin dublu click se reduce pagina exact la dimensiunea ecranului. Prin apasare lunga pe link se deschide un meniu cu optiuni de salvare sau deschidere in fereastra noua.

Pentru a gestiona ferestrele se selenteaza Menu > Windows si se selecteaza apoi pagina dorita.

Desi majoritatea utilizatorilor folosesc tabletele PC Android pentru aplicatii comune va reamintim ca aceste sunt capabile sa ruleze si aplicatii dintre cele mai complexe.

Atentie !

 • Tableta PC trebuie ferita de caldura excesiva.
 • Tableta PC nu trebuie expusa la razele solare.
 • Tableta PC nu trebuie expusa la campuri electromagnetice mari.
 • Evitati tinerea tabletei pe suprafete instabile.
 • Touchscreenul trebuie utilizat delicat, nu trebuie bruscat.
 • Tableta PC nu trebuie tinuta pe suprafete moi datorita pericolului de supraincalzire.
 • Feriti tableta de umiditate si murdarie.
 • Nu depozitati obiecte peste tableta PC.
 • Nu tineti tableta sub perina, nici macar oprita !
 • Nu folositi alt alimentator decat cel pe care l-ati primit odata cu tableta.
 • Nu demontati tableta PC, mergeti cu ea la un service autorizat.
 • La achizitionarea unei tablete fara 3G nu mizati pe folosirea uni stick ci mai degraba pe folosirea unui HotSpot sau a unui router wireless portabil.
 • Incarcati tableta inainte de a o depozita, atunci cand nu o folositi timp indelungat. Majoritatea defectelor legate de integritatea memoriei ROM apar in astfel de conditii.

Ultima actualizare de la .

NOU! Considerat magazinul familiei si unul dintre cele mai serioase magazine nationale, elefant.ro ofera reduceri la carti, ceasuri, parfumuri, moda, electrocasnice, tablete, laptopuri, televizoare si telefoane. Vezi oferta

514 Comentarii on Manual tableta PC Android

 1. Buna ziua,
  Am achizitionat o tableta UTOK 780Q, dar aceasta are un sonor destul de slab.Cum as putea sa remediez aceasta problema?
  Va multumesc!

  • Buna ziua,
   Aceasta problema nu poate fi remediata. Singura solutie este sa folositi casti atunci cand doriti sa ascultati doar dumneavoastra sau miniboxe active cand doriti sa ascultati cu prietenii.

 2. Buna ziua,

  Am cumparat un card de memorie pentru tableta ALLVIEW AX3 PARTY de 16 G,tableta il citese dar in momentul in care descarc ceva de pe net nu se salveaza pe card si nici nu pot sa mut fisierele din tableta pe card.
  As vrea sa stiu daca exista o setare anume in momentul in care descarc un fisier sa se salveze direct pe card.

 3. am o tableta allview speed quad si din greseala cand am glisat din partea stg sus ,am sters si iconita usb cea ca o furculita si acum nu mai pot activa stocarea usb .se poate recupera sa imi apara in stg sus.sau trebuie vreun program ,ceva? multumesc

  • Buna seara,
   Cand conectati tableta la calculator prin cablul USB nu apare automat optiunea de activare stocare USB?

 4. Cum pot sa instalez gps pe o tableta alview 4xnano aceasta nefiind dotata din fabrica cu gps

  • Buna seara,
   Se poate folosi un GPS extern, conectat prin intermediul unui cablu OTG, dar pot aparea o sumedenie de probleme de la drivere pana la compatibilitate…
   Cea mai corecta solutie: o tableta cu GPS integrat.

 5. Buna ziua. Cum pot sa dezactivez modul sigur de pe tableta vonino sirius QS? Am incercat sa o repornesc, dar tot activat ramane..

 6. Bianca Stefania // 12 februarie 2015 la 10:05 // Răspunde

  Buna ziua,imi puteti spune si mie de ce nu se mai roteste ecranul tabletei lenovo? Care ar fi motivul si ce as putea sa ii fac?multumesc

  • Buna seara,
   Daca din setari nu este dezactivata rotirea ecranului, va recomand sa faceti prima data un reset la parametrii din fabrica si daca defectiunea persista sa apelati la la un service autorizat, eventual la garantie.

1 3 4 5

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.

*Te rog copiaza acest cod h4PVsi cu copy-paste in casuta de jos: