Cele mai ieftine telefoane smart de pe piata romaneasca. Ce telefon sa aleg?

Actualizat marți, 22 august 2017

Am intrat astazi pe pagina celui mai mare magazin online din Romania din dorinta de a cauta cel mai ieftin telefon smart care sa merite cumparat in conditiile in care ai si ceva pretentii. Scenariul spune ca trebuie sa ma incadrez in suma de 500 de lei si cu cat este telefonul mai ieftin cu atat mai bine.  Telefonul trebuie sa aiba functii Smart, sa poata reda continut HD, sa fie fluent in functionare si sa aiba rezolutia minima, de bun simt, 800×480 pixeli.

Cum procedez? Sortez produsele crescator dupa pret si apoi le iau la studiat.

Numai ca surpriza, priviti cum arata rezultatele furnizate dupa sortare:

Telefoane Smart ordonate crescator dupa pret

Dupa cum observati, prima linie este integral alcatuita din telefoanele producatorilor autohtoni: doua telefoane E-Boda, un telefon Allview si unul Utok, avand preturi intre 330 si 350 de Lei. La o privire mai atenta, niciunul nu indeplineste cerintele mele, toate avand rezolutia prea mica, de 320 x 480. Un plus pentru E-boda Suny, care se spune ca are ecran IPS. Dar totusi,  NU! Prea putin pentru mine…

Linia urmatoare, a doua, apartine integral unor producatori de renume: patru telefoane Samsung si unul LG. Preturile sunt intre 370 si 400 de lei. Telefoane cu procesoare intre 800 si 850 MHz, cu rezolutii foarte mici. In niciun caz nu ma intereseaza….

A treia linie, surpriza, tot producatori mari: Acer cu un telefon, Samsung cu trei telefoane si Huawey cu un telefon. Preturile sunt intre 400 si 410 Lei. Telefoane cu procesoare intre 800 si 850 MHz, cu rezolutii foarte mici. Nici de astea nu sunt interesat!

Deja nu ma mai surprinde ca si in linia a patra si a cincea sunt tot telefoane straine: LG cu cinci telefoane, Samsung cu cinci telefoane.  Preturile intre 410 si 440 de Lei. Din pacate, rezolutiile sunt si de 240×320 iar procesoarele la fel, 800 – 850 MHz. Nu au nici performanta nici rezolutia necesara pentru a ma interesa.

Abia in linia a sasea apare din nou un telefon romanesc: Allview A5 Duo, inconjurat de patru telefoane Samsung. Preturile intre 440 si 460 Lei. Toate modelele de la Samsung au procesoarele pana in 850 MHz iar rezolutia ecranului pana in 320×480. Niciunul nu indeplineste criteriile. Telefonul Allview are procesor dual-core la 1200 MHz si rezolutia ecranului de 480×800. E primul care indeplineste conditiile. Un plus ar fi ecranul TFT, tehnologia TFT fiind inrudita cu IPS, deci ecranul va fi mai bine vizibil daca lumina ambientala este puternica. Un minus ar fi faptul ca cei de la Allview nu specifica in mod clar modelul de procesor folosit.

Pana la sfarsitul paginii mai apar doua telefoane E-Boda Rainbow V40 (unul pe alb si unul pe negru), iar restul: Samsung, ZTE, Sony si Gigabyte. Preturile intre 460 si 520. Iarasi, singurul care indeplineste cerintele mele este telefonul de la E-Boda, celelalte avand procesoare mult mai slabe si rezolutii mult mai mici. E-Boda Rainbow V40 se incadreaza in pret, are procesor dual core MT6572W tactat la 1,3 GHz fabricat de MediaTek si rezolutia de 480×800, ecranul fiind, de asemenea TFT. Un plus pentru faptul ca producatorul a specificat clar procesorul folosit si pentru ecranul TFT.

Abia in pagina a doua, telefoanele producatorilor autohtoni incep sa se amestece cu cele straine, apartinand unor branduri de renume. Dar acolo preturile depasesc bugetul din acest scenariu…

Poate n-ati inteles pana acum ce vreau sa scot in evidenta: De fapt, cine produce telefoane ieftine, Samsung, Sony, Acer, LG, etc sau E-Boda, Allview, Utok, Evolio,Vonino?  Imi dau seama cat de confuz trebuie sa fie consumatorul care nu are nici cea mai vaga idee despre tehnologie, dar vrea sa-si cumpere un telefon smart pentru utilitate. Sincer, chiar si eu ma asteptam ca prima pagina sa fie dominata de telefoanele romanesti.

Prin comentariile atasate sper sa fi lamurit acesta problema si sper ca fiecare dintre dumneavoastra ati inteles de ce unele telefoane Samsung sunt mai ieftine decat telefoanele producatorilor romani si, mai ales, de ce am ales un telefon romanesc in aceasta categorie de pret.

In oferta am gasit doar doua telefoane care sa indeplineasca cerintele din acest scenariu. Pe care dintre ele l-as alege? As putea sa dau cu banul sau as putea sa-l aleg pe cel cu mai multe comentarii pozitive. Probabil ca rezultatul ar fi cam acelasi. Bineinteles, conform scenariului trebuie sa il aleg pe cel mai ieftin. Dar eu il voi alege pe cel care imi place mie mai mult…

4.7/5 – (4 votes)

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod YDF4kl cu copy-paste in casuta de jos: