România mea de mucava II

Actualizat vineri, 24 iulie 2015

Lumea de mucavaIn curand in România pentru a beneficia de asigurarea medicala va trebui sa indeplinesti anumite conditii suplimentare, pe langa aceea de a fi asigurat. In mod normal cred ca orice pacient care nu poate fi tratat ambulatoriu ar trebui internat. Acum se pare ca acum nu vor mai avea loc in spital decat urgentele. Dar sunt o sumedenie de afectiuni care desi nu sunt urgente medicale nu pot fi vindecate decat in spital, necesitand tratamente speciale, supraveghere medicala sau interventii chirurgicale.

„E vorba despre o nouă teh­ni­că ce trebuia aplicată încă de acum şapte-opt ani în urma unui proiect cu Banca Mondială, care prevedea indicatori şi norme pe baza cărora putem defini ce e aceea o ur­genţă. Pentru că noi de foarte mulţi ani internăm acele aşa-zise urgenţe, dar pentru care noi ca şi Casă sau Ministerul Sănătăţii nu avem norme obiective prin care definim ce e o urgenţă. Vizează controlul pe care trebuie să-l exercităm asupra modului în care se fac internări, adică dacă internările sunt justificate la plată sau nu. Mulţi for­­ţau numărul internărilor, chiar da­că nu erau cazuri grave, iar noi plă­team, iar cei care erau cazuri grave stă­teau la poarta spitalului. Proiectul îi ajută pe cei care sunt grav şi le dă prioritizare la internare, adică să nu se mai facă abuzuri la internare. Cei care sunt într-adevăr bolnavi vor avea prioritate la internare”, a de­cla­rat Lucian Duţă, preşedintele CNAS. (sursa: www.jurnalul.ro)

Si am iarasi acel sentiment . Imi amintesc de prima zi a lunii trecute cand sindicatele si liderii politici de stanga nu au reusit sa marcheze momentul. M-am intrebat atunci daca aceste institutii nefunctionale nu sunt cumva de mucava. Mai tarziu am sters articolul , crezand ca nu este locul lui aici si ca nu este treaba mea sa-mi spun parerea. Dar am gresit . Imi dau seama acun ca si tacerea poate ucide. Oameni buni, tacerea si nepasarea noastra pot ucide. Suntem datori sa le lasam copiilor nostri o lume mai buna.


Acesta este articolul :

01.05.2011

România mea de mucava !

 

Am sarbatorit astazi impreuna cu tot globul ziua de 1 Mai (2011), “Ziua internationala a oamenilor muncii” . Toate bune si frumoase, doar ca nu am reusit nici de data asta sa ne ridicam din micimea noastra. Nu am reusit sa fim la inaltimea momentului !In toata lumea a fost sarbatoare , in toata lumea au fost manifestatii preluate da canalele de stiri si prezentate ca atare . In contrapartida românii au reusit sa ofere un alt spectacol : spectacolul mititeilor si al berii. Pentru ca la noi merg toate atat de bine , pentru ca la noi munca este la loc de cinste , pentru ca la noi oamenii muncii sunt respectati nu am avut de ce sa protestam ci doar sa chefuim. Nu avem nici un mesaj de transmis  ? Nu mai credem in simboluri ?Nu avem sindicate care sa organizeze manifestatii ? Sau poate acestea nu au reusit sa-si mobilizeze membrii ?Ei bine , eu ma intreb daca nu cumva ne-am invatat sa facem lucrurile de forma… doar asa , sa fie , sa avem acoperire in fata celor care ne-ar putea acuza ca n-am facut nimic? Daca nu cumva traim intr-o tara de mucava , cu sindicate de mucava , cu autostrazi de mucava , parlament de mucava , prim-ministru de mucava? Iar in momentele cheie , atunci cand toate acestea trebuie sa-si arate utilitatea , sa-si faca treaba nu au cum … doar sunt de mucava !Si cand credeam ca aceasta senzatie va fi singura care ma va sugruma in aceasta seara , vad pe canalele de stiri ce au facut bravii mei conationali in ziua sfanta de Paste , in Viena in acel parc ! Si ce fac ? Eu , ce fac ? Nu fac nimic , doar scriu acest articol si-mi simt mirosul , imi simt textura mainii imi simt degetele de mucava cum apasa cadentat tastele. Of , România mea de mucava , ce ne facem noi ?


Acelas sentiment il am si acum. Ma simt ca intr-o poveste in care sunt un spectator dintr-o sala  in care un lider libidinos se urca la tribuna si foarte convingator imi explica mie cat de bine o duc, ce imi face bine de fapt si, pana la urma, ce imi doresc fara ca eu sa stiu. Pentru ca eu sunt prost , trebuie sa-mi spuna el… Imi mai spune ca el a facut , a realizat , si vine cu exemple graitoare ,dar cand le privesc parca.. parca ar fi de mucava . Si trebuie sa traiesc mereu cu teama asta.Daca cel de la tribuna minte ? Daca nu este bine pentru mine sa inchida spitalele ? Daca nu este bine pentru mine sa ma lase fara slujba ? Daca nu aste bine pentru mine sa-mi taie din pensie ? Daca nu este bine pentru mine sa nu beneficiez de asistenta medicala ? Daca si el imi ofera o lume de mucava, construita doar pentru a-si primi laudele, pentru a-si ascunde nepriceperea, nestiinta, incapabilitatea ?

5/5 – (1 vote)

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod Azc4BD cu copy-paste in casuta de jos: