Ce tableta sa cumpar? Cum sa o aleg? Ghid achizitie tablete 2018

Eu ce tableta sa aleg?

Actualizat joi, 14 iunie 2018

Nu-i credeti pe cei care spun ca vremea tabletelor a trecut in 2018! N-a trecut, doar ca a venit vremea tabletelor foarte performante, din pacate unele si foarte scumpe. Aceste tablete sunt dedicate celor care doresc mai mult decat un ecran de 6 inch al unui telefon si prefera o tableta in locul laptopului, poate pentru ca este mai ieftina sau mai usoara sau poate tocmai datorita ecranului tactil.

Huawey Media Pad M3Alegerea unei tablete ne poate da uneori dureri de cap, mai ales in cazul in care bugetul de care se dispune este limitat si dorim sa facem o investitie cat mai buna. Cele mai mute intrebari pe care si le pun cei care doresc sa cumpere o tableta au legatura, in general, cu calitatea acesteia, cu rezistenta in timp si cu nivelul de performanta. Raspunsurile, mai mult sau mai putin interesate, se refera in general la tabletele existente in momentul respectiv pe piata, fara a trasa niste linii generale, valabile oricand pentru alegerea unei tablete.

 

Desi am mai avut articole referitoare la alegerea unei tablete, revin de data acesta cu un ghid de achizitie la nivelul anului 2018, incercand sa fiu cat mai concis in trasarea principalelor elemente de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti o tableta.

1. Pretul tabletei

Este principalul element de care veti tine cont, fiecare dintre noi avand limitari in privinta bugetului alocat pentru cumpararea unei tablete. Astfel, va trebui sa porniti de la buget, cu specificarea ca un pret mai mic inseamna mai multe compromisuri iar un pret mai mare inseamna calitate mai buna, suport mai bun sau mai multa performanta.

Bineinteles ca toti ne-am dori tablete bune, dar in conditiile in care o tableta Microsoft trece cu pretul de 5000 de Lei, nu foarte multi si-o permit. Putin diferita este problema cu tabletele Apple, cu iPad-urile adica, acestea avand preturi relativ accesibile la modelele mai vechi, cele noi fiind insa foarte scumpe.

Recomandare: nu faceti compromisuri pentru cateva zeci de lei!

2. Generatia si performanta tabletei

Odata stabilit bugetul, cel de-al doilea element ca importanta este indiscutabil generatia tabletei, deoarece de aceasta depind toate tehnologiile integrate si gradul de compatibilitate cu aplicatiile noi.

Deoarece nu sunt trasate standarde clare in acesta privinta, va trebui sa deduceti generatia tabletei din specificatiile acesteia si anul aparitiei pe piata. Veti tine cont de urmatoarele elemente:

2.1. Data aparitiei tabletei

In ultimii ani aceste dispozitive au evoluat foarte repede si odata cu ele si mediul online. Pentru a exemplifica, o tableta cumparata in anul 2011 era foarte buna atunci dar acum este aproape inutilizabila datorita performantei reduse. De ce? Pentru ca internetul nu mai este acelasi, aplicatiile nu mai sunt aceleasi si tot ce tine de mediul online s-a schimbat. Toate caracteristicile unei tablete depind de nivelul la care era tehnologia in momentul in care aceasta a fost lansata si chiar daca atunci era buna nu inseamna ca mai e buna si acum.

Si de aceasta data situatia este putin diferita in cazul tabletelor Apple, acestea ruland un sistem de operare proprietar (iOS) care nu are cerinte foarte mari si care este foarte bine optimizat pe platforma hardware a tabletei.

Recomandare: alegeti o tableta de generatie cat mai noua!

2.2. Procesorul tabletei

Procesorul este principalul element ce stabileste nivelul de performanta unei tablete.

Ce trebuie sa stiti:

 • Procesoarele folosite la tablete se numesc procesoare ARM (Advanced RISC Machine) si acestea sunt foarte bine catalogate, incepand cu ARMv1 – cele mai vechi si terminand cu ARM v8 – cele mai noi.
 • Procesoarele ARM pot avea unul sau mai multe nuclee. Nucleele Cortex sunt specifice procesoarelor ARM v7 si sunt cele care se gasesc acum pe piata. Un procesor cu cat are mai multe nuclee cu atat este, in principiu, mai performant.
 • Exista multi producatori de procesoare si unii dintre ei asigura suport foarte bun pentru procesoarele lor.
 • Exista si tablete cu procesoare X86 produse de Intel, fie procesoare atom fie procesoare Core i. Unele dintre acestea sunt foarte performante si chiar au preturi accesibile.
 • Fiind un mare consumator, generatia si optimizarea procesorului influenteaza in mod semnificativ autonomia tabletei.

Recomandare: optati pentru o tableta cu procesor ARM minim quad-core sau procesor Intel. Daca tableta nu este cunoscuta, urmariti ce alte tablete cunoscute au acel procesor si comparati preturile. Nu cumparati o tableta la care nu este precizat clar procesorul!

2.3. Memoria RAM

Memoria RAM este foarte importanta pentru functionarea tabletei si esentiala in experienta de utilizare. O tableta cu memorie RAM mica va fi lenta, va face greu trecerea de la o aplicatie la alta in conditii de multitasking (cand sunt rulate simultan mai multe aplicatii) si va avea nevoie de aplicatii speciale pentru gestionarea memoriei.

In momentul de fata se gasesc pe piata tablete cu memoria RAM intre 512 MB si 16 GB. Pentru tabletele Android si Windows este recomandat ca tableta sa aiba memoria RAM 2 GB pentru a rula fluent, iar pentru iOS de 1 GB.

Recomandare: alegeti o tableta cu memorie RAM cat mai mare, ideal mai mult de 2 GB – VEZI OFERTA. Evitati tabletele cu 512 MB RAM, acestea trebuie sa devina istorie.

2.4. Capacitatea de stocare

Memoria de stocare este foarte importanta pentru ca, in cele mai multe situatii, este singura disponibila pentru aplicatii. Din acesta cauza, tabletele cu capacitate mica de stocare creeaza restrictii in privinta numarului de aplicatii instalate si nu permit instalarea aplicatiilor mari.

Dar nu numai capacitatea de stocare conteaza, ci si calitatea acesteia. In general, la tablete, memoriile folosite pentru stocarea sistemului de operare si a datelor personale sunt memorii de tip NAND Flash. Aceste memorii constructiv au unele deficiente in ceea ce priveste integritatea unitatilor de stocare. Din aceasta cauza apar destul de frecvent erori care obliga utilizatorul sa faca rescriere de ROM pentru a folosi din nou tableta.
Exista insa si memoriile eMMC, de calitate mult mai buna, mai rapide si mult mai stabile. Acestea se gasesc insa mai mult la tabletele scumpe.

Recomandare: Nu luati o tableta cu mai putin de 16 GB memorie de stocare. Spre deosebire de un telefon, tableta are nevoie de o capacitate de stocare mai mare, chiar daca memoria tabletei poate fi extinsa cu uin card Micro-SD.

2.5. Versiunea sistemului de operare

Versiunea sistemului de operare, desi poate nu este unul dintre elementele importante in alegerea unei tablete Android, ne poate ajuta sa ne dam seama cam cat de noua este tableta si cat de multa importanta ii acorda producatorul.

De obicei, la aparitia unei noi versiuni a unui sistem de operare, producatorii ofera upgrade-uri doar pentru un numar limitat de tablete, mai exact doar pentru modelele scumpe. Daca veti lua o tableta ieftina, va ramane mereu cu versiunea SO cu care a fost cumparata.

Recomandare: optati pentru o tableta cu versiune software cat mai recenta.

3. Sistemul de operare

Exista in momentul de fata trei sisteme de operare folosite la tablete:

3.1. iOS – Vezi Oferta

 • Este dezvoltat de Apple si ruleaza exclusiv pe tabletele iPad si pe iPhone.
 • Este un sistem de operare dezvoltat pe un nucleu de Linux.
 • Fiind instalat doar pe tabletele si telefoanele proprii, este foarte bine optimizat.
 • Nu este un mare consumator de resurse.
 • Dispune de foarte multe aplicatii.

3.2. Android – Vezi Oferta

 • Este dezvoltat de Google si este disponibil pentru a fi instalat pe orice platforma cu procesor ARM sau x86
 • Este dezvoltat pe un nucleu Linux.
 • Trebuie optimizat pe fiecare platforma in parte, lucru facut de dezvoltatorii producatorilor platformelor.
 • Este un mare consumator de resurse dar ofera o mare libertate in utilizare.
 • Dispune de foarte multe aplicatii.

3.3. Windows – Vezi Oferta

 • Este dezvoltat de Microsoft in doua versiuni, una pentru procesoare ARM (numita Mobile, pentru telefoane si tablete) si una pentru procesoare x86 (pentru tablete si PC-uri).
 • Majoritatea tabletelor ruleaza acest sistem de operare pe procesoare x86 ceea ce creeaza compatibilitate cu laptopurile si PC-urile personale, permitand instalarea oricarei aplicatii. E un mare PLUS, chiar daca nu e perceput ca atare de fanii Android.
 • Dispune de un numar mai mic de aplicatii pentru versiunea Mobile dar numarul acestora este in permanenta crestere si se gasesc toate aplicatiile importante.
 • Versiunea Mobile are un consum mediu de resurse si ofera cel mai dezvoltat sistem de multitasking pentru dispozitive mobile.
 • Tabletele ce ruleaza versiunea x86 permit rularea acelorasi aplicatii ce sunt rulate si pe laptopuri.

Majoritatea utilizatorilor opteaza pentru tabletele Android sau iOS considerand ca acestea dispun de un numar mare de aplicatii in market. Pierd insa din vedere faptul ca tabletele ce ruleaza Windows pe procesoare Intel au exact aceleasi functii ca si laptopurile si permit rularea acelorasi aplicatii.

Recomandare: La alegerea tabletei tineti cont la ce o veti folosi. Nu evitati tabletele cu Windows decat din motive obiective.

4. Dimensiunea tabletei

Este unul dintre elementele de baza in alegerea unei tablete si foarte multi utilizatori au facut compromisuri pentru a lua o tableta mai mare. De obicei, aici nu exista reguli, fiecare alege ce considera ca i se potriveste. Trebuie sa stiti insa ca o tableta mai mare ofera o portabilitate mai incomoda dar este mai practica in utilizare, pe cand o tableta mai mica ofera o portabilitate mai buna dar este mai incomoda in utilizare.

In privinta formatului tabletei, totul tine de gusturi. Personal, prefer tabletele format 4:3 in detrimentul celor 16:9, acestea avand suprafata utila a ecranului ceva mai mare si fiind mai practice in utilizare, atat la navigare pe internet cat si la citirea de documente, putand fi utilizate usor si in mod portrait si in mod landscape. De asemenea tabletele de 7 inch le consider putin cam micute iar pe cele de peste 10 inch ceva cam mari. Prefer tabletele de 8 – 9 inch pentru portabilitate si pe cele de paste 10 inch cu Windows pentru a sibstitui un laptop.

Recomandare: Tineti cont de faptul ca dimensiunea influenteaza gradul de portabilitate al tabletei dar un ecran mai mare este mult mai practic.

5. Autonomia tabletei

Autonomia unei tablete depinde de acumulatorul acesteia si de configuratia hardware: generatie si model procesor, tip si dimensiune ecran, optimizare. Fiind un dispozitiv mobil, tableta trebuie sa aiba o autonomie cat mai mare. Totusi, majoritatea tabletelor ieftine de pe piata au autonomia cuprinsa intre 2,5 si 5 ore, chiar daca au in specificatii trecute baterii de capacitati uriase, iar cele mai scumpe au autonomia intre 5 si 10 ore.

Autonomia unei tablete este influentata foarte mult si de modul in care aceasta este utilizata. Daca veti folosi tableta pentru a citi carti electronice, bateria va tine mai mult. Daca veti folosi tableta sa vedeti filme online sau sa jucati jocuri complexe, bateria va tine mai putin.

Recomandare: alegeti o tableta cu autonomie cat mai mare, functie si de preocuparile dumneavoastra.

6. Conectivitatea tabletei

Desi am lasat-o la urma, conectivitatea este unul dintre elementele de baza. Majoritatea functiilor importante ale unei tablete vor avea nevoie de o conexiune la internet.

Toate tabletele au conexiune wireless si majoritatea tabletelor permit conexiuni prin stick-uri USB. Totusi, conexiunile prin stick sunt incomode, fiind un numar mic de stick-uri compatibile si presupunand legaturi prin fir, cu ajutorul cablului OTG, ceea ce face incomoda folosirea tabletei si solicita mufele acesteia.

Recomandare: Daca aveti nevoie de mobilitate, alegeti din start o tableta cu modul 3G – VEZI OFERTA – sau 4G – VEZI OFERTA.

7. Marca sau brandul tabletei

Brandul, uneori este chiar producatorul tabletei, dar nu intotdeauna! Probabil stiti la ce ma refer, foarte multe dintre marcile noi de tablete sunt produse in China iar brandul nu are nici o legatura cu producatorul.

Avem deci doua situatii:

7.1. Branduri internationale

Cu totii le stim si ni le dorim dar uneori sunt cam scumpe pentru bugetul nostru: Samsung, Apple iPad, Microsoft, Asus, Acer, Lenovo, Huawei, etc. ceea ce ii deosebeste de ceilalti este faptul ca brandul reprezinta chiar producatorul tabletei ceea ce creeaza un plus de incredere si o garantie in privinta calitatii.

Motivele pentru care ati alege sa cumparati o tableta cu brand cunoscut au de cele mai multe ori legatura cu increderea in acel brand. Nimeni nu ar plati atata pentru un iPad daca nu ar ave incredere in Apple. La fel este si in cazul celorlalti producatori.

Problemele apar in cazul tabletelor ieftine, acestea avand uneori performanta mult sub media pietei, fiind inferioare tabletelor vandute sub branduri locale.

7.2. Branduri locale

Pe cele din Romania le stim si le mai stim si pe cele care se vand pe piata romaneasca: Allview, Utok, Vonino, Evolio, Wink, Odys, etc. Acestea se caracterizeaza prin faptul ca nu exista decat legaturi comerciale intre producator si detinatorul brandului. Toate sunt produse in China, uneori de mici producatori care datorita concurentei mari nu pot sa vanda sub brand propriu sau nu sunt detinatorii unui brand cunoscut.

Aceste tablete au la baza platforme dezvoltate de producatorii procesoarelor si marele lor avantaj decurge din faptul ca au un raport pret/performanta foarte bun. Din pacate se mai intampla sa fie deficitare la capitolul calitate, fie din punct de vedere constructiv fie din punct de vedere al optimizarii software, dar in general sunt tablete bune si imi place sa spun despre ele ca fac mai mult decat costa daca poti sa accepti cateva compromisuri.

Cel mai frecvent compromisurile au legatura cu rezistenta in timp – uzura aparand mai repede, compatibilitati limitate cu diverse aplicatii, autonomii reduse chiar daca in specificatii apar baterii cu capacitati foarte mari, suport de calitate medie si/sau numai pentru produsele noi, posibile bug-uri de functionare. Acestea nu se intalnesc la toate tabletele si puteti afla de pe internet cu ce probleme s-au confruntat alti cumparatori.

Recomandare: Optati pentru brandurile locale pentru a obtine o performanta mai mare in acelasi buget numai dupa ce va informati si puteti accepta compromisurile aferente. Fiti prudenti cu brandurile necunoscute.

4.5/5 – (11 votes)

5 Comentarii on Ce tableta sa cumpar? Cum sa o aleg? Ghid achizitie tablete 2018

 1. Thanks for the opportunity!

 2. Thanks! And thanks for sharing your great posts every week!

 3. Ce tableta are posibilitatea cartelei telefonice mobile

 4. La sisteme de operare ma pot declara un fan Windows, dar cu toate acestea, de cand ma stiu, am optat pentru tablete dual-boot, care sa imi permita sa folosesc atat Android OS, cat si Windows, in functie de nevoile pe care le am.

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod 2bqDh0 cu copy-paste in casuta de jos: