NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/
Continuam ghidul de achizitie pentru televizoare si discutam astazi despre cele patru tipuri principale de ecrane pe care le intalnim la televizoare: LCD LED, OLED, QLED si NanoCell LED. Datorita faptului ca cele patru tipuri de ecrane au preturi diferite, doar la bugete mari putem fi pusi in situatia de a alege dintre toate, la bugete mici ramanand disponibile dor ecranele LCD LED.
Va reamintim ca in prima parte am discutat despre Diagonala, Rezolutie si Distanta de vizionare.
Ce parametri definesc calitatea unui televizor?
Calitatea unui televizor depinde in mod evident de tipul de ecran pe care acesta afiseaza imaginile. Dar mai intai sa vedem ce caracteristici trebuie sa indeplineasca o imagine de calitate si cum pot fi cuantificate aceste caracteristici.
- Stralucirea reprezinta cantitatea de lumina pe care un televizor o poate reproduce prin transpunerea acesteia in culori. Deci nu este nivelul de alb ci cantitatea de lumina pe care o contin culorile.
- Contrastul reprezinta raportul dintre cea mai luminoasa culoare pe care o poate reda ecranul televizorului si cea mai intunecata culoare, respectiv intre nivelul de alb si nivelul de negru. Contrastul poate fi vazut in specificatiile televizoarelor sub forma unui raport.
- Culorile se formeaza pe ecranele televizoarelor cu ajutorul unor pixeli despre care am mai discutat si la rezolutie si care contin subpixeli in cele trei culori de baza in televiziune: Rosu, Verde si Albastru, Red, Green si Blue in engleza, prescurtat RGB. Culorile se formeaza prin aprinderea acestor subpixeli cu diferite intensitati si depind esential de tipul ecranului.
- Miscarea este redata de televizor prinafisarea succesiva cu mare repeziciune a unor imagini statice numite cadre. In cazul in care un ecran nu poate afisa foarte repede imaginile (datorita latentei) aspectul imaginilor in miscare va avea de suferit: culorile se estompeaza, contrastul se reduce, negrul nu mai poate fi redat iar intreaga imagine va aparea blurata (saudoar parti din imagine). Acesta caracteristica este definita de timpul de raspuns al ecranului. Cu cat timpul de raspuns este mai mic cu atat ecranul este mai rapid.
- Unghiul de vizualizare se gaseste la unele televizoare in specificatii, exprimat in grade, si reprezinta unghiul cu bisectoarea perpendiculara pe planul ecranului (chiar centrul ecranului) din interiorul caruia imaginea se vede fara defecete si cu culori neatenuate (Parca am fi la geometrie…. Va reamintesc ca bisectoarea e dreapta aia care imparte un unghi in doua parti egale). Cu cat acest unghi este mai mare cu atat ecranul este mai bun.
Tipuri de ecrane, avantaje si dezavantaje
Asa cum era de asteptat, fiecare dintre cele patru tipuri de ecrane prezinta avantaje si dezavantaje specfice tehnologiilor folosite.
1. Ecranele LCD LED
Sunt cele mai folosite si exista in momentul de fata mai multe tehnologii de producere a acestora, fiecare cu avantaje si dezavantaje: TN, TFT, IPS, etc. Indiferent de tehnologia folosita, principiul de functionare este acelasi:
- O rama (la ecranele Edge) sau o matrice (la ecranele Direct LED) de LED-uri produc lumina de fundal a ecranului. Aceatsa este lumina alba de foarte mare intensitate.
- Aceasta lumina este reflectata de spatele ecranului (la ecranele Edge) si apoi este trecute prin mai multe straturi pentru polarizare.
- Apoi lumina este trecuta prin panoul TN, TFT sau IPS care lasa sa treaca doar partile care contribuie la formarea unei imaginii.
- Urmeaza filtrele de culoare care pot fi asemanate cu niste geamuri colorate in rosu, verde si albastru, acestea lasand sa treaca doar culorile de baza.
- Functie de tehnologie urmeaza inca doua-trei straturi pana la sticla frontala pe care noi vom avea impresia ca se formeaza imaginea.
Aceasta este o descriere sumara dar chiar si asa eu am obosit sa scriu iar dumneavoastra ati obosit sa cititi, atat de complexe sint aceste ecrane datorita straturilor succesive din care sunt construite. dar trecerea luminii prin aceste straturi genereaza reflexii care pot duce mai tarziu la defecte de imagine specifice tehnologiei LCD LED.
Capabilitatile ecranelor LED
- Stralucirea: Puternica dar nu intreaga cantitate de lumina este convertita in culori;
- Contrastul: Mediu, depinde de tipul ecranului, este mai bun la IPS si TFT. Aceste ecrane nu pot reda negrul intens ci doar un gri foarte inchis si obtin contrastul prin accentuarea luminii albe.
- Culorile: Datorita sistemului de filtre de culoare, nu intreaga cantitate de lumina de fundal este convertita in culori. Datorita straturilor multiple pot aparea reflexii care sa estompeze nuantele culorilor. cele mai bune culori sunt la ecranele LED IPS, urmate de cele TFT si apoi de cele TN.
- Miscarea: Ecranele LCD LED au timpi mari de raspuns mai ales in cazul tehnologiilor TFT si IPS. Exista ecrane IPS cu timpi mici de raspuns dar acestea au preturi pe masura!
- Unghiul de vizualizare: depinde de tipul tehnologiei: IPS – foarte larg, TFT – larg, TN – ingust.
2. Ecranele OLED
Desi sunt cele mai costisitoare datorita tehnologiilor avansate necesare pentru construirea acestora, ecranele OLED au o constructie mult mai simpla, avand la baza o matrice de pixeli ai caror subpixeli sunt OLED-uri, adica Organic Light-Emitting Diode, mai pe romaneste niste diode din molecule organice care emit lumina.
Deci marele avantaj al acestor ecrane este acela ca fiecare pixel isi emite propria lumina si nu mai are nevoie de acea multime de straturi succesive care sa ne oboseasca, pe mine sa scriu iar pe dumneavoastra sa cititi… In felul atsa nu mai apar reflexiile, culorile nu mai sunt estompate.
De retinut totusi ca ecranele OLED au filtru de culoare si acesta este plasat intre matricea OLED si sticla frontala a ecranului. asta inseamna ca nu intreaga lumina emisa de OLED-uri va fi transformata in culoare (filtrele de culoare blocheaza toate componentele luminii albe lasand sa treaca doar spectrul unei culori).
- Stralucirea: Nu sunt cele mai stralucitoare ecrane dar nici nu au probleme in redarea imaginilor in camerele iluminate normal sau chiar intens.
- Contrastul: Au cel mai intens contrast posibil deoarece ecranele OLED pot reda cel mai intens negru dintre toate tehnologiile.
- Culorile: Datorita numarului mic de straturi nu exista reflexii si culorile nu sunt estompate.
- Miscarea: Au cel mai mic timp de raspuns, sunt cele mai rapide ecrane de pe piata.
- Unghiul de vizualizare: Au cel mai mare unghi de vizualizare de pe piata.
Discutam despre a doua tehnologie dar am folosit de prea multe ori superlativul asa ca se contureaza deja un castigator. Dar stati sa vedeti ce n-ati mai auzit!
3. Ecranele QLED
Nascute in 2017 din tehnologia Quantum Dot aceste ecrane sunt cele mai ingenioase construie vreodata desi au la baza principiul ecranelor LCD din a caror clasa fac parte chiar daca noi le-am tratat separat. Veti vedea de ce, merita!
Principiul de functionare este pe cat de complex pe atat de ingenios:
- Sunt folosite niste nanocristale numite Quantum Dots care au proprietatea de a absorbi radiatia luminoasa din orice gama de unda si de a emite aceeasi cantitate de radiatie sub forma de lumina monocroma cu o anumita lungime de unda: Rosu, Verde sau Albastru, functie de dimensiunea nanoparticulelor, adica fix ceea ce e necesar in televiziune, RGB. Culoarea luminii emise depinde deci de marimea nanocristalelor.
- Se folosesc diode LED pentru a genera lumina de fundal cu care sunt bombardate nanocristalele albastre dispuse pe toata suprafata ecranului si in felul acesta toata lumina de fundal va fi absorbita si emisa in spectrul albastru pur.
- Peste acest strat este plasat un strat de polarizare.
- Urmeaza panoul lcd la fel ca la ecranele LCD.
- In locul filtrelor de culoare sunt plasate particulele Quantum Dot specifice culorilor Rosu si Verde
- Urmeaza la fel ca la ecranele LCD straturile de izolare si sticla ecranului.
In felul acesta albastrul pur, monocromatic este redat din lumina de fundal iar rosu si verde sunt redate de nanocristalele Quantum Dot plasate dupa panoul TFT care vor reda la randul lor culori pure monocromatice. In felul acesta lumina alba nu este descompusa de filtrele de culoare ca la ecranele LCD clasice ci este convertita aproape integral in lumina colorata (nu detin date despre randamentul acestor nanocristale).
Modul de emitere a culorilor este asemanator cu cel al tehnologiei OLED, acestea fiind emise la suprafata panoului, panourile lcd folosite sunt cele mai rapide de pe piata, nemai influentand unghiul de vizualizare si puritatea culorilor, toata lumina este transformata in culoare, acestea sunt caracteristicile de baza care definesc performantele ecranelor QLED.
Pot exista si alte abordari ale tehnologiei QLED si nu este exclus ca in viitorul apropiat sa apara tipuri noi de ecrane: folosirea lumii de fundal intr-un spectru invizibil (infrarosu sau ultraviolet) si plasarea nanocristalelor celor trei culori dupa ecranul LCD; folosirea tehnologiei AMOLED pentru a genera lumina de fundal sau folosirea altor forme de energie pentru a stimula nanocristalele Quantum Dot.
- Stralucirea: Este cea mai intensa stralucire ce o poate genera un ecran, poate face fata la orice conditii de vizionare indiferent de lumina ambientala.
- Contrastul: Este inferior ecranelor OLED dar superior tuturor ecranelor LCD dezvoltate in alte tehnologii.
- Culorile: Cele mai pure culori posibile, compuse din radiatii monocrome pure netrecute prin filtre de culoare.
- Miscarea: deoarece panoul LCD nu influenteaza calitatea culorii se pot folosi panouri rapide care pana acum erau evitate tocmai din cauza unghiului ingust de vizualizare. Sunt deci mai rapide decar ecranele LCD IPS si TFT dar mai lente decat ecranele OLED.
- Unghiul de vizualizare: Este aproape la fel de generos ca la ecranele OLED, fiind superior ecranelor IPS.
4. Ecranele NanoCell
Este impresionant unde a putut ajunge tehnologia IPS, imaginile sunt din ce in ce mai clare, mai naturale, culorile sunt mai vii iar unghiurile de vizionare din ce in ce mai largi. Dar nu a fost suficient iar Samsung a dovedit asta cu ecranele QLED. Dar tehnologia QLED foloseste proprietatile unor nanoparticule iar prima data aceste proprietati au fost observate in anul 1980 in laboratoarele Bell.
Dupa 40 de ani de cercetate LG vine pe piata cu o alta tehnologie inovatoare care foloseste proprietatile particulelor si pe care a patenta-o: Ecranele NanoCell LED.
Ecranele NanoCell LED folosesc deci aceleasi nanoparticule ca si ecranele QLED doar ca au abordari diferite din punct de vedere constructiv. Ramane de vazut care dintre aceste tehnologii ofera performante superioare si pe care o vor prefera utilizatorii.
Este de Notat deci ca in anul 2020 LG a scos pe piata primele televizoare cu ecrane NanoCell LED care ofera:
- Stralucirea: Este cea mai intensa stralucire ce o poate genera un ecran, poate face fata la orice conditii de vizionare indiferent de lumina ambientala.
- Contrastul: Este inferior ecranelor OLED deoarece nu pot rena negrul la fel de intens dar superior tuturor ecranelor LCD dezvoltate in alte tehnologii, inclusiv IPS.
- Culorile: Cele mai pure culori posibile, compuse din radiatii monocrome pure, fara spectre de culoare nedorite care sa atenueze sau sa distorsioneze culorile.
- Miscarea: Deoarece panoul LCD nu influenteaza calitatea culorii se pot folosi panouri rapide care pana acum erau evitate tocmai din cauza unghiului ingust de vizualizare. Sunt deci mai rapide decar ecranele LCD IPS si TFT dar mai lente decat ecranele OLED.
- Unghiul de vizualizare: Ecranul poate fi privit din absolut orice unghi, culorile nu vor fi atenuate.
Vezi televizoarele NanoCell LED
Cam acestea sunt principalele caracteristici ale celor trei tipuri de ecrane folosite la talevizoarele care se gasesc in momentul acesta pe piata. Care dintre aceste ecrane este mai bun?
Alegem un televizor LCD LED daca bugetul nu ne permite sa optam pentru o tehnologie mai scumpa sau daca optam pentru un televizor cu ecran IPS de buna calitate. Nu uitati, pretul unui televizor LCD LED este direct proportional cu calitatea acestuia si exista mai multe tipuri de ecrane realizate in aceasta tehnologie. Cele IPS sunt cele mai bune ecrane LCD LED dar dintre acestea doar cele mai scumpe au timpu mici de raspuns. Sa nu va asteptati la minuni de la televizoarele foarte ieftine, nu numai panoul creste pretul televizorului ci si celelalte tehnologii folosite, inclusiv procesorul de imagine.
Alegem un televizor OLED daca vrem cea mai buna calitate posibila si vizionarea nu se face in spatii foarte luminoase. Daca vrem ca negrul sa insemne neru sar albul alb, nu lumina stridenta. Daca vrem perfectiune! Dar atentie, repet, nu pentru incaperi sau spatii foarte luminoase!
Alegem un televizor QLED sau NanoCell LED daca bugetul nu ne permite un televizor OLED sau daca ne plac culorile foarte vii si imaginile spectaculoase si obligatoriu daca vizionarea se face in spatii luminoase si foarte luminoase.
Clasamente:
Clasamentul pentru stralucire este:
- QLED,
- NanoCell,
- LCD LED,
- OLED.
Clasamentul pentru contrast este:
- OLED,
- QLED,
- NanoCell,
- LCD LED.
Clasamentul pentru intensitatea culorilor este
- QLED,
- NanoCell,
- OLED,
- LCD LED.
Clasamentul pentru redarea miscarii este:
- OLED,
- QLED si NanoCell,
- LCD LED.
Clasamentul pentru unghiul de vizualizare este:
- OLED,
- NanoCell,
- QLED,
- LCD LED.