Chromebook – laptop ieftin cu scop educational – dorit de HP si Asus

Actualizat vineri, 20 noiembrie 2015

Chromebook - Google Chrome OS

Chromebook este un laptop ce ruleaza SO Chrome dezvoltat de Google. Acest sistem de operare a stat ceva vreme pe tuse, fara a atrage interesul producatorilor dar nici al consumatorilor. Se pare insa ca in ultima vreme lucrurile s-au cam schimbat, Chromebook avand un rasunator succes mai ales in sfera educationala. Asta poate si datorita pretului mai mic la care poate fi achizitionat un astfel de dispozitiv, dar poate si datorita faptului ca acest laptop iti ofera tot suportul necesar pentru a invata si mai putin suport pentru distractie si jocuri.

Acest succes a inceput sa atraga noi producatori, care doresc si ei o parte din aceasta piata.
Dupa Samsung si Acer, iata ca si Lenovo are deja un Chromebook. Este vorba despre Lenovo Thinkpad X131e Chromebook.

Spre surprinderea mea, pretul acestuia incepe de la 429 USD, ceea ce mi se pare destul de mult, tinand cont de faptul ca pretul mic al acestor dispozitive a fost principalul motor al dezvoltarii pietei.

Principalele caracteristici cu care Lenovo Thinkpad X131e Chromebook atrage atentia sunt:

  • Procesor Intel Celeron
  • Diagonala ecran 11,6 inch
  • Hard disk SSD de 16 GB
  • Porturi USB 2.0 si SB 3.0
  • Camera HD
  • Autonomie 7,5 ore

Dupa cum observati este un sistem realizat pe o platforma X86 de ultima generatie, parca pregatit hardware pentru a fi transferat in caz de nevoie pe Windows.

Acelasi lucru sunt pregatiti sa il faca si cei de la HP. Acestia se pare ca vor lansa si ei propriul Chromebook, cu ecranul de 14 inch si avand la baza tot o platforma X86 cu Celeron la 1,1 GHz, 2 GB RAM si 16 GB SSD. Autonomia va fi ceva mai mica, 6,5 ore.

Pretul Chromebook-ului HP nu este cunoscut inca si nici nu a fost anuntata o data pentru lansarea acestuia.

Se pare insa ca lucrurile nu se opresc aici, circuland zvonuri ca si Asus este pe punctul de a lansa propriul Chromebook, din dorinta de a prinde si ei o portiune din aceasta piata. Desi in mod oficial nu exista nicio referire la un astfel de dispozitiv se pare ca lansarea urmeaza sa fie facuta in ultimul trimestru al acestui an.

Normal, nu pot fi facute supozitii la structura sau pretul Asus Chromebook. Daca se va urmari obtinerea unui dispozitiv ieftin si cu autonomie mare va fi aleasa o platforma ARM iar daca nu, se va opta din nou pentru o platforma X86 si vom avea probabil inca un Chromebook Celeron.

Va vom tine la curent cu noutatile si cu preturile!

4.5/5 – (15 votes)

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod y8XsJG cu copy-paste in casuta de jos: