Chromebook – laptopul ieftin care face furori in occident

Chromebook Samsung, Acer, PixelCu totii am considerat in urma cu cativa ani ca SO Chrome nu a fost un succes si ca SO Android a fost principalul dusman al acestuia. Daca va mai amintiti este vorba despre anul 2010 ( cam asa, nu?… ) cand Google inca se opunea echiparii tabletelor cu SO Android si propunea pentru acestea Chrome, un sistem de operare ce lucreaza practic online, ce se actualizeaza automat, ce asigura maximum de securitate si ofera aplicatii pentru majoritatea activitatilor online. Intamplarea a facut insa că in China fusesera deja dezvoltate primele tablete cu Android si acestea s-au bucurat de un real succes. In felul acesta SO Android nu a ramas rezervat telefoanelor, iar Chrome am crezut ca va fi dat uitarii.

Dar n-a fost tocmai asa. Google a dezvoltat proiectul si pana la urma solutia gasita a fost una spectaculoasa: Chromebook.

Chromebook - Google Chrome OS

Produs in diferite versiuni de companii printre care Samsung, Acer sau HP, Chromebook s-a bucurat de un adevarat succes, reusind sa creeze imbulzeala la multe dintre lansarile ultimelor serii pe pietele occidentale.

Dar ce este chromebook?

Arata ca un laptop, sa simre ca un laptop dar… chiar este un laptop! Doar ca ruleaza Google Chrome OS…

Spre deosebire de SO Windows, acesta este mai putin orientat spre distractie si divertisment datorita faptului ca nu este proiectat pentru a rula celebrele jocuri care mananca timpul copiilor nostri. Se preteaza insa pentru orice activitate online si pentru majoritatea activitatilor educationale.

Se pare ca pana la urma lipsa de flexibilitate a acestui sistem se dovedeste a fi taria lui. Este un sistem de operare ce desfasoara majoritatea aplicatiilor online si care acopera o gama destul de larga de aplicatii. Este insa cel mai sigur sistem din punct de vedere al securitatii.

Chromebook este laptopul care va functiona fara cusur, care nu poate fi virusat si care ofera securitate maxima. Nu pot fi instalate decat aplicatii oferite de Google iar update-urile sunt facute automat, in asa fel incat niciodata utilizatorul nu se va putea plange ca are un sistem invechit.

Chromebook Pixel semiprofil

Mai mult, Chromebook va fi cel mai rapid sistem pentru activitatile online. Modelele echipate cu Drivere SSD au un timp de bootare de numai cateva secunde si imediat dupa bootare sunt apte sa deschida la viteza maxima orice pagina online. Aceste ies din sleep mode in numai o secunda!

Spatiul de stocare al Chromebook este de numai 16, 32 sau 64 GB SSD, dar aceasta nu este o problema pentru ca spatiul de stocare oferit (bineinteles online) de Google in mod gratuit este de 100 GB si poate fi oricand extins. Modelele Acer dispun de spatiu de stocare pe HDD SATA integrat incepand de la 320 GB, insa au ezavantajul unei bootari mai greoaie si consumului ridat, ceea ce ii asigura o autonomie redusa . Pixel Chromebook, cel mai scump dar si cel mai spectaculos dintre Chromebook-uri, vine cu 1 GB spatiu de stocare online de la Google, disponibil gratuit pentru trei ani.

Exista doi producatori care detin in momentul de fata suprematia: Samsung si Acer.

Chromebook Acer Serie C7

  • A optat pentru procesoare Celeron si stocare pe Hard Disk intern, obtinand astfel un pret mic, capacitate mare de stocare, dimensiuni si greutate destul de mari, autonomie cam mica (2-4 ore)Acer Chromebook Serie C7

Chromebook Samsung Serie 5

  • A optat pentru procesoare ARM, dedicate dispozitivelor mobile si stocare pe SSD, obtinand in felul acesta dispozitive fiabile, reci, rapide, usoare, subtiri, ieftine, cu capacitati reduse de stocare (16 – 32 GB) si cu autonomie foarte buna – intre 6,5 si 8,5 ore de utilizare intensa.Samsung Chromebook Serie 5

Ar mai fi de adus in atentie Google Chromebook Pixel, ca un exemplu de dispozitiv venit parca din viitor, datorita faptului ca acesta are integrate unele tehnologii folosite in premiera pe un astfel de dispozitiv.

Va detine astfel cateva recorduri, dar si recordul de pret, ajungand pana la aproape 2000 USD pe unele piete.

gallery-touch

Si in Romania puteti achizitiona laptopul Chromebook. Acesta se gaseste in doua dintre cele mai cunoscute versiuni: cu procesor x86 si cu procesor ARM.

4.7/5 - (3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod oi3Pq1 cu copy-paste in casuta de jos: