Cum distrugi increderea pe care comerciantii online din Romania au dobandit-o in ani grei de munca

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

E tot mai greu in ziua de astazi sa gasesti stiri de calitate. In mediul online, in goana nebuna dupa venituri si vizitatori, tot mai multe site-uri de stiri s-au „otevizat”(?) folosind pentru articolele publicate titluri senzationale sau care nu au nicio legatura cu continutul real, sustinute de imagini care mai de care mai incitante, de asemeni fara legatura cu continutul real. De obicei aceste site-uri fac parte din retele de publicitate, sunt intens promovate pe social media si frecvent au trimiteri intre site-urile din retea.
Rusinea nu este a lor, pentru ca ei vor sa faca bani, rusinea este a celor care ii viziteaza si eu nu vreau sa fac parte dintre ei.

Nu voi nominaliza si nu voi dezvolta subiectul, scopul acestui articol fiind altul, aceasta introducere avand doar rolul de a justifica faptul ca sunt abonat la feed-ul agentiei de presa Agerpres, unul dintre site-urile de stiri inca neatinse de acest flagel.
Asa se face ca am dat de acest articol care avertizeaza cumparatorii online de pericolul la care se expun daca fac achizitii de la mai multe magazine online ce isi desfasoara activitatea si pe teritoriul Romaniei.

Pe scurt, este vorba de un grup de cinci site-uri operate de o companie inregistrata in Bulgaria (Comanda Online EOOD) si care, desi vinde in Romania, nu respecta legile ce vizeaza drepturile consumatorilor. Nu pot confirma sau infirma informatiile din acel articol si continui articolul doar din perspectiva in care acestea sunt reale.

Fenomenul, desi poate parea neimportant, reprezinta un urias pas inapoi pentru comertul online din tara noastra, mai ales datorita faptului ca afecteaza factorul de incredere ce are un rol foarte important in dezvoltarea acestui tip de comert. Veti spune ca exagerez dar imi bazez acesta afirmatie pe faptul ca o mare parte dintre cei care fac achizitii online de la magazine mai putin cunoscute declara ulterior ca au cumparat respectivele produse „de pe net”. Nu de la magazinul X sau magazinul Y, ci de pe net!
Exceptie fac cele cateva branduri foarte cunoscute, care au acumulat un capital de incredere greu de daramat.

Cum poti verifica seriozitatea unui magazin online?

Asta e o intrebare grea pentru in mediul online orice merge falsificat: pareri ale clientilor, discutii pe forumuri, recomandari, etc. Mai mult decat atat, agregatoarele de produse si comparatoarele de preturi desfasoara activitati de marketing online si vor promova magazinele „neserioase” la fel ca pe cele serioase. Asa se face ca aceste magazine au fost promovate se Shopmania, acestia din urma neavand practic nicio vina.

Atata timp cat nu exista o autoritate insarcinata cu aceste verificari, clientul este cel care trebuie sa dea dovada de precautie.

Aruncand o privire peste cele 5 site-uri mentionate in articolul Agerpress se poate constata cu usurinta ca sunt cateva elemente care ne pot trezi suspiciuni:

  1. Pagina „Despre noi” nu prezinta adresa si datele de inregistrare a firmei.
  2. Pagina „Ce spun clientii” nu prezinta nicio recenzie a magazinului.
  3. In pagina termeni si conditii apare urmatorul text neconform cu legislatia in vigoare: „Pentru stabilirea condiţiilor de returnare a produsului, contactati-ne la adresa de e-mail inscrisa pe factura in care sa specificati motivul pentru care returnati produsul impreuna cu o poza a defectului vizibil (in cazul in care este posibila fotografierea).

Dar asta nu este suficient! Oricine poate ignora aceste mici amanunte cand vine vorba de un pret bun.

Cum ne putem proteja?

  1. Cautand pe forumurile mari (gen Softpedia) recenzii si pareri ale clientilor anteriori. Chiar daca acestea pot fi falsificate se va vedea daca apartin unor utilizatori veci ai forumului (deci persoane reale) sau sunt scrise de pe niste conturi create special pentru acea promovare.
  2. Urmarind ca firma de la care cumparam sa fie inregistrata in Romania, pentru a fi siguri ca statul Roman prin institutiile sale ne poate apara interesele. Altfel degeaba apelati la OPC sau la alta institutie a statului roman (probabil cu exceptia politiei).
  3. Urmarind ca diferentele de pret intre acel magazin online si magazinele cunoscute sa nu fie foarte mari, acesta fiind un semn ca produsele pot fi contrafacute.

Deci, mare atentie de unde comandati online!

 

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod yI9UZk cu copy-paste in casuta de jos: