Cel mai bun telefon ieftin din perspectiva clientilor – Mai 2017

Actualizat marți, 22 august 2017

S-a discutat foarte mult in ultima vreme despre telefoanele ieftine. Blamate de multi, acestea sunt in continuare promovate intens datorita interesul pe care il manifesta pentru clienti. Pentru ca da, nu toata lumea este dispusa sa platesca mai mult decat cateva sute de Lei pentru un telefon.

Am pornit acest articol de la un top 5 telefoane ieftine publicat in urma cu doar cateva zile de GSMreview.ro. Sunt prezentate acolo cinci telefoane cu pret sub 400 de lei, foarte echilibrate, pe care analizandu-le am constatat cateva trasaturi generale:

  • Toate au procesoare Quad-Core
  • Toate au ecrane IPS cu rezolutie HD
  • Toate sunt facute in China
  • La cele cu specificatiile superioare se accepta compromisuri mai mari in privinta calitatii.

Cele 5 telefoane sunt: UMI London, CUBOT Rainbow, UMI Rome X, Bluboo Maya si Lenovo K10. Nu ma voi apuca sa ofer detalii despre fiecare in parte dar constat ca singurul cu 2 GB RAM este Bluboo Maya, aflat pe locul 4 in respectivul top. Motivul este lesne de inteles: acel telefon nu are recenzii tocmai pozitive din partea utilizatorilor.

De remarcat faptul ca in respectivul top nu a fost inclus un model foarte apreciat, si anume CUBOT Rainbow 2, singurul telefon din acesta categorie de pret cu camera foto dual.

Am analizat si eu recenziile respectivelor telefoane, inclusiv CUBOT Rainbow 2, atat pe site-urile si forumurile internationale cat si pe cele romanesti, din dorinta de a identifica cea mai sigura achizitie. Am citit zeci de recenzii si am urmarit diverse teste facute pe site-urile de specialitate. Am gasit atat opinii pertinente dar si ineptii spuse despre aceste telefoane inclusiv pe site-urile romanesti:

  • Ca sunt pentru copii sau pentru batrani (Pe cuvant de onoare?!)
  • Ca nu permit multitasking (Total fals!)
  • Ca au specificatii false (Referiri facute cu precadere la camerele foto…)
  • Ca au calitate indoielnica (Partial adevarat, nu este valabil pentru toate modelele…)

Doua dintre modelele prezentate au reusit insa sa ma surprinda!

Cubot Rainbow si UMI London, doua telefoane pe care mai nimeni nu le vorbeste de rau!

Cel mai apreciat telefon ieftin, din perspectiva clientilor, este Cubot Rainbow (atentie, nu CUBOT Rainbow 2!), nimeni neavand de facut alte reprosuri decat cele specifice categoriei de pret. Acestea sunt inerente, un telefon la 400 de lei nu poate fi comparat nici cu iPhone 6 si nici cu Samsung Galaxy S6 sau S7.

Telefonul CUBOT Rainbow

( Vezi pretul )

Criticat pentru ca nu are memoria interna de 2 GB sau pentru ca se poate sparge ecranul daca este scapat pe ciment, Cubot Rainbow este laudat pentru stabilitatea sa, pentru calitatea auditiei si, in general, pentru fiabilitatea in functionare si pentru aspect, marea majoritate a detinatorilor declarandu-se foarte multumiti de achizitia facuta.

Pentru CUBOT Rainbow, mai putin de 3% dintre utilizatori au avut recenzii neutre sau negative, restul fiind exclusiv pozitive.

Fata de ceea ce gasiti in majoritatea recenziilor as mai adauga faptul ca acest telefon are conectorul USB OTG ce suporta USB Host, permitand conectarea de dispozitive externe (stick USB, spre exemplu) si ca ecranul tactil poate percepe pana la 10 atingeri simultane.

Pe locul 2, UMI London are cel mai bun ecran care se poate intalni la un telefon ieftin: rezistent, culori perfecte, fara defecte de imagine! Daca mai luam in consideratie aspectul si stabilitatea in functionare, nu vad de ce ar fi recomandat acest telefon doar “copiilor sau batranilor”! Doar din pricina camerei foto? Nu e nici chiar atat de rea pentru un telefon ieftin!

Telefonul UMI London

( Vezi pretul )

Singurul sau dezavantaj fata de CUBOT Rainbow este camera foto de numai 8 MP care, desi este Sony, nu scoate niste poze extraordinare, putand fi remarcat zgomot chiar si pe imaginile captate la lumina zilei, zgomot dat probabil de granulatia senzorului sau fortarea factorului ISO. Desi cand am analizat imaginile puse la dispozitie de basic-tutorials.de am concluzionat ca este o problema de senzor, tare as fi curios ce poze scoate cu alta aplicatie de camera care poate gestioneaza mai bine setarile.

Detaliu captura UMI London (Camera Sony)

Din punctul meu de vedere aceasta este o mare dazamagire, mai ales ca producatorul a insistat pe specificatiile camerei Sony folosita la acest telefon. Ba chiar ma face sa imi amintesc cu nostalgie de camera foto a unui telefon de cum trei ani, mult mai prost cotat, Gigabyte Gsmart T4, care facea niste capturi macro de exceptie.

Cu toate acestea, pentru UMI London, mai putin de 10% dintre utilizatori au avut recenzii neutre sau negative, restul fiind exclusiv recenzii pozitive.

Marii pierzatori sunt, in opinia mea, CUBOT Rainbow 2, telefonul cu camera dual fara folos si Bluboo Maya, telefonul cu 2 GB RAM dar si “mici probleme” de calitate.

Adica niste specificatii de exceptie pentru telefoane atat de ieftine dar, din pacate, la Rainbow 2 ecranul nu mai este atat de bun iar camera, desi capteaza imagini la lumina mult mai slaba si cu mai multe detalii pe zonele intunecate, nu reuseste sa compuna imagini la calitatea necesara, acestea parand mai de graba niste picturi, bineinteles cu extraordinar efect artistic.

La Bluboo Maya sunt prea frecvent reclamate problemele aparute la ecran, calitatea auditiei, regimul termic precum si calitatea generala a acestuia. Este un telefon foarte performant pentru categoria lui de pret, chiar cel mai performant, dar numai pentru cine isi asuma riscul: 20% dintre clienti au facut recenzie negativa acestui telefon, 11% au avut recenzii neutre iar restul recenzii pozitive. Rezulta deci ca 31% dintre utilizatori nu au fost pe deplin multumiti!

In aceste conditii, CUBOT Rainbow ramane alegerea de baza pentru un buget atat de mic, sub 400 de Lei. Si nu uitati, toti facem greseala de a avea asteptari prea mari de la telefoanele low cost. Daca optati pentru un astfel de telefon nu-l comparati nici macar cu cele low cost cu pret dublu, precum modelele Xiaomi Redmi 4, care sunt mult superioare chiar daca la anumite capitole pot fi intrecute (spre exemplu la calitatea ecranului in cazul UMI London).

 

Rate this post

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod 9parKS cu copy-paste in casuta de jos: