Cum sa alegem o tableta PC ?

Actualizat duminică, 20 octombrie 2013

De ce tinem cont la alegerea unei tablete PC ?

Venim din nou in intampinarea vizitatorilor nostri, deoarece am primit in ultima vreme tot mai multe solicitari pentru a-i consilia in vederea alegerii unei tablete PC.
In primul rand am constatat ca foarte multi nu stiu inca foarte clar ce este aceea o tableta PC. Trebuie sa privim o tableta PC ca un intermediar intre un PDA si un laptop. Tableta PC este deci superioara ca performanta unui PDA dar inferioara unui laptop. Totodata este superioara unui laptop la capitolul portabilitate si autonomie, dar inferioara unui PDA. Are deci si avantaje si dezavantaje fata de ambele.
Pentru alegerea unei tablete PC trebuie tinut cont in primul rand de urmatoarele caracteristici:

Iti recomandam urmatoarele tablete ieftine

Pretul:

Pretul este principalul element de care tin cont majoritatea amatorilor de tablete PC. In ultima vreme preturile la tabletele produse in China au scazut foarte mult. O tableta PC poate fi ieftina sau scumpa functie de performantele pe care le ofera la pretul dat.

Dimensiunea ecranului

Este de obicei al doilea element de care se tine cont la achizitionarea unei tablete PC. O tableta mai mare este mai practica in utilizare, dar una mai mica are o portabilitate mai buna. Consumul unei tablete depinde de dimensiunea ecranului, ecran mai mare insemnand deci consum mai mare.

Tipul ecranului tactil

Ecranul tactil este principalul dispozitiv de intrare pentru tabletele PC. Experienta utilizarii unei tablete depinde in mod esential de calitatea touchscreen-ului. Im nomentul de fata pe piata se gasesc dispozitive cu doua tipuri de ecran tacti: rezistiv si capacitiv. Recomandam fara rezerve tabletele cu touchscreen capacitiv! Aceste este mult mai sensibil, mai fiabil, raspunde mai rapid la comenzi, are rata de erori mult mai mica.

Memoria RAM

Memoria RAM este esentiala pentru orice sistem de calcul, atat prin marime cat si tipul acesteia. In momentul de fata se se produc tablete cu doua tipuri de memorii DDR2 si DDR3. Trebuie tinut cont de faptul ca memoria DDR3 este mai rapida. Dimensiunea memoriei este esentiala pentru functionarea generala a sistemului de operare, dar si pentru fluidizarea aplicatiilor. Se mai gasesc inca pe piata tablete cu memoria RAM de 256 MB, dar acestea sunt mult depasite. Minimul acceptat este deci 512 MB, ceea ce s-a dovedit ca este suficient pentru o tableta cu performante medii. Ultimele modele au memoria RAM de 1 GB sau chiar mai mare.

Capacitatea de stocare

Capacitatea de stocare este importanta mai ales datorita faptului ma memoria flash este memoria cea mai rapida a tabletei. Trebuie sa tineti cont de faptul ca aceasta poate fi extinsa cu ajutorul unui card microSD.

Procesorul

Este inima oricarui sistem de calcul. Procesoarele cu care functioneaza tabletele se numesc ARM (Advanced RISC Machine). Acestea sunt niste procesoare cu consum mic, si numar redus de instructiuni. Trebuie tinut cont de faptul ca procestorul tabletelor are integrat si GPU (coprocesorul grafic), de care depinde performanta tabletei in aplicatiile grafice (jocuri, redare HD, etc).
Pe piata se mai gasesc inca tablete cu procesoare ARMv6, cele mai cunoscute fiind ARM 11, dar acestea sunt depasite si nu fac fata noilor provocari .
Recomandate sunt procesoarele ARMv7, din clasa carora fac parte procesoarele Cortex A8 si Cortex A9, cu care sunt produse majoritatea tabletelor de pe piata.
Procesoarele Cortex pot avea mai multe nuclee, pana la patru, ceea ce aduce un plus de performanta. Ati observat ca nu am spus nimic despre viteza procesorului. Tineti cont de aceasta specificatie doar daca aveti de ales intre doua procesoare din aceeasi generatie.

Sistemul de operare

Aici nu sunt prea multe de spus, pentru ca in ultima vreme Andoidul s-a impus pe piata tabletelor PC. In cazul in care optati pentru iOS, veti alege un iPad. In cazul in care optati pentru Android trebuie sa optati pentru o versiune cat mai noua. Androidul 4 ICS s-a dovedit foarte fiabil si este de recomandat.
Din pacate Windows-ul nu a reusit inca sa se impuna, dar vremea nu este inca trecuta, Microsoft trebuie sa-si dea seama ce anume a gresit.

Conectivitatea

Este foarte importanta pentru o tableta PC. daca primele modele erau dotate cu un USB slave, acum majoritatea tabletelor au un USB OTG . Pentru tabletele cu capabilitati HD este foarte importanta si mufa HDMI, tanand cont ca rezolutia ecranului este departe de standardul HD. Conexiunea la internet se realizeaza cu ajutorul modulului wireless. Pentru situatia in care doriti mobilitate mai mare puteti opta pentru o tableta cu 3G integrat, iar daca aceasta este prea scumpa puteti achizitiona un router portabil, care prezinta chiar mai multe avantaje.

Autonomia

Autonomia este foarte importanta pentru o tableta PC. Modelele care se gasesc acum pe piata au declarata o autonomie inre 2 si 10 ore. Autonomia depinde foarte mult de capacitatea acumulatorilor, de consumul tabletei (ecran, procesor), de tipul conexiunii folosite pentru internet, de numarul si tipul aplicatiilor rulate.

Astfel, pot face o clasificare a tabletelor pc dupa aceste criterii:

 • Tablete proaste – Acestea au procesoare ARM 11, 256 MB RAM, ecran tactil rezistiv, capacitate de stocare maxim 4 GB, autonomie mica. Nu sunt recomandate, deoarece majoritatea aplicatiilor noi nu vor fi compatibile cu acestea. Preturile acestora sunt intre 250 si 400 Lei
 • Tablete ieftine – Acestea au procesoare Cortex A8 sau Cortex A9, 512 MB RAM, ecran tactil capacitiv, capacitate de stocare 4 – 16 GB, autonomie pana la 5 ore. Sunt poate cele mai recomandate, avand compatibilitate buna si fiind compromisul intre performanta si pret. Preturile acestora sunt intre 350 si 750 Lei.
 • Tablete scumpe – acestea au procesoare Cortex A8 sau Cortex A9 cu unul sau mai multe nuclee (dual-core, quad-core), 512MB-1GB RAM, ecran tactil capacitiv, ecran cu rezolutie mai mare, capacitate de stocare mare (8-32 GB), autonomie mare. Acestea sunt tablete performante, unele dintre ele sunt modele de lux ale celor din categoria tablete ieftine (spre exemplu Ramos W17 Pro). Preturile acestora sunt intre 600 si 1200 Lei.
 • Tabletele de lux – acestea au performante binecunoscute, sunt dotate cu procesoare de renume (Tegra), au scrise pe ele branduri cunoscute. Nu constituie subiectul nostru 🙂 .

Iti recomandam urmatoarele tablete

4 Comentarii on Cum sa alegem o tableta PC ?

 1. Buna ziua
  Va rog sa ma ajutati in alegerea unei tablete nu foarte scumpe, care sa poata functiona cu stick de la rds si sa aiba si mufa rj45 pentru LAN.

  • Buna ziua,
   Alegeti tableta care va place dumneavoastra iar in buget incadrati si un minirouter portabil Hame MPR-A1. Acesta are autonomie proprie, va functiona cu orice stick, are mufa RJ45 si ofera semnal wireless pentru maxim 20 de dispozitive.
   Tablete cu mufa RJ45 veti gasi doar modele vechi, depasite.

 2. Scurt si la obiect . Sunt in cautarea unei tablete si am tot cautat un tutorial despre ce trebuie sa stiu inainte sa cumpar . Din 7-8 tutotiale acesta a fost cel mai complet !
  Felicitari !

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod RtvR8o cu copy-paste in casuta de jos: