Lectia de democratie

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Noi, romanii, am avut zilele astea ocazia de a invata cea mai mare lectie de democratie din istoria noastra, prin testul pe care situatia actuala ni-l pune in fata. Credeti ca vom pomova acest test? Dar lectia, credeti ca o vom invata?

Se spune ca nu e bine sa zici „Hop!” pana n-ai sarit gardul. Ei bine, eu astazi voi zice hop, pentru ca am vazut deja primele semne din parte executivului ca ar putea retrage OUG 13/2017. Si eu cred ca Strada este cea care a contat mai mult, nu partenerii europeni – asa cum discret ni se transmite. Nu fac aici politica si nu emit opinii pro si contra dar cred ca guvernul va abroga ordonanta inainte ca aceasta sa produca efecte si chiar inainte de a da Curtea Constitutionala un raspuns…

Proteste Romania - lectia de democratiesursa imaginii Wikimedia

Considerand ca acest lucru se va intampla, si eu cred ca se va intampla, haideti va rog sa analizam rezultatele si sa vedem in ce masura acestea respecta regulile unui stat democratic si unui stat de drept si apoi sa lasam timpul sa ne arate daca romanii si-au invatat sau nu lectia de democratie a acestor zile.

Pentru ca da, ceea ce s-a intamplat in aceste zile cred ca reprezinta cea mai mare lectie de democratie pe care o primesc deopotriva politicieni, cetateni de rand, jurnalisti si lideri de opinie.

Politicianul

Politicianul roman a invatat in aceste zile ca, indiferent cat de legitim este modul in care a ajuns la putere, nu poate legifera impotriva vointei societatii civile, fara dezbatere prealabila si fara transparenta.

E clar ca nimeni nu poate contesta dreptul unui guvern instalat in urma unor alegeri libere sa emita ordonante de urgenta. Faptul ca la noi s-a abuzat de aceste ordonante de urgenta nu este ceva nou, toate guvernele adoptand asemenea tactici, de obicei pentru a beneficia mai repede de respectivele prevederi legislative. Este deci o meteahna veche!

Dar legitimitatea de a legifera nu este totuna cu legitimitatea unui anume act normativ. Si iata ca societatea civila poate reactiona, iata ca Romania s-a trezit!

Cetateanul

Cetateanul roman trebuie sa-si invete si el lectia:

E mai usor sa iti exprimi vointa in ziua alegerilor, prin vot, decat dupa aceea prin proteste!

Am spus ca nu facem politica dar nu am cum sa nu ma leg de faptul ca la Alegerile Parlamentare din 2016 am avut o prezenta la vot de numai 39,49%, conform datelor furnizate de BEC. Asa ca, draga cetatene, daca ai invatat lectia acestor zile inseamna ca ai inteles ca trebuie sa se termine cu „n-am cu cine vota” sau „nu ma intereseaza”, etc.

De ce? Pentru ca legitimitatea este de partea celui care a iesit la urne, nu de partea celui ce striga in strada! Daca nu am inteles lucrul asta, inseamna ca nu ne-am invatat lectia!

Societatea Civila

Societatea civila conteaza numai si numai atunci cand mesajul transmis este unul LEGITIM!

Nu de mitinguri au dus romanii lipsa de-a lungul scurtei noastre democratii. Autorizate sau neautorizate, mai mult sau mai putin spontane, acestea au avut de transmis cele mai diverse mesaje si, din pacate, nu intotdeauna aceste mesaje au concordat cu legile democratiei si statului de drept.

Doar o natiune iresponasabila poate sta acasa im ziua votului si sa iese in strada pentru a cere demisia guvernului legitim la doar cateva saptamani de la vot. Si da, imi cer iertare, asta am fost noi pana acum: o natiune iresponsabila!

Daca nici acesta lectie nu ne este suficienta pentru a ne responsabiliza la urmatoarele alegeri, inseamna ca degeaba am trait aceste zile…

Europa

Ma intreb, oare cum vom fi noi priviti de restul Europei in urma acestor evenimente?
Ei bine, eu cred ca si Europa trebuie sa invete! Trebuie sa invete sa aiba incredere in noi iar acum ma astept sa aud din partea lor o exclamatie:

In sfarsit, la romani a functionat!

Da, la romani chiar a functionat democratia! Singura mea temere ramane ca nu cumva premisele de la care am pornit la inceputul acestui articol sa fie gresite. Dar daca acesta ordonanta va fi retrasa, inseamna ca Romania tocmai a promovat testul de maturitate democratica!

 

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod y85ukw cu copy-paste in casuta de jos: