Microsoft anunta Windows 8

NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com

Era de neimaginat ca Microsoft sa nu ia parte la batalia care se da acum pentru suprematia pe piata dispozitivelor mobile. Desi si-a scris istoria bazandu-se in special pe cipul X86 si dupa o perioada de tacere in care ne-a lasat sa credem ca nu sunt interesati sa dezvolte altceva decat  Windows Mobile si Windows CE , microsoft surprinde prin anuntul ca urmatoarea versiune de Windows , numita neoficial 8 va rula si pe procesoare ARM.
Procesorul ARM este un procesor care ruleaza pe 32 de biti si care are un set redus de instructiuni , cunoscut si sub denumirea Advanced RISC Machine (RISC = Reduced Instruction Set Computer). Au fost dezvoltate de ARM Holdings , fiind initial concepute pentru calculatoarele personale de birou. Fiind un procesor relativ simplu a fost cu usurinta inlocuit de cele compatibile IBM PC si Apple Machintosh datorita performantei , dar a reusit sa se impuna pe piata mobila datorita consumului redus precum si a pretului mic. Deci cand vorbim de un procesor ARM vorbim de un device mobil.
Rescrierea Windows pentru procesoarele ARM este o mare provocare deoarece cele doua cipuri au arhitecturi total diferite si deci vorbesc limbi diferite. Totodata in nici un caz nu trebuie sa ne gandim ca vom putea rula pe procesoarele ARM aplicatiile pe care le folosim in mod normal pe desktop fara ca acestea sa fie rescrise. Avand alt set de instructiuni procesorul ARM nu va putea decat , in cel mai bun caz sa emuleze un procesor X86 pentru a rula o aplicatie dar acest fapt ar duce la o scadere drastica a performantei. Deci , orice soft , pentru a putea fi rulat pe o tableta cu noul Windows va trebui rescris.
Ar mai fi de discutat despre Intel si procesoarele lor. Acestia au luptat pentru a concura procesoarele ARM si a penetra piata dispozitivelor mobile cu cipurile Atom , insa consumul de aproximativ patru ori mai mare a determinat majoritatea producatorilor sa opteze pentru procesoare mai slabe dar cu consum mai mic , care s-au dovedit mai potrivite pentru piata dispozitivelor mobile unde autonomia este foarte importanta.
Astfel decizia Microsoft se poate spune ca este o palma peste obrazul celor de la Intel , recunoscand in acest fel ca pe viitor piata dispozitivelor mobile va fi dominata de procesoarele ARM.

4/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod EXfPS2 cu copy-paste in casuta de jos: