Sistem GPS portabil sau sistem de navigatie onboard. Care este mai util?

Numeroase autoturisme moderne pot fi cumparate cu sistem de navigare integrat. Pentru aceste sisteme soferii platesc de obicei in plus, pentru ca nu fac parte din dotarile standard. Pe de alta parte, sistemele de navigare portabile se ieftinesc de la an la an si au avantajul versatilitatii. Fiecare dintre aceste alternative are avantajele sale, insa care este mai practic?

Sistemele de navigatie onboard

Sistemele de navigatie onboard functioneaza in armonie perfecta cu celelalte sisteme ale masinii. In prezent, chiar si autoturismele cu preturi de pornire modeste au optiunea de a adauga un sistem de navigatie pe bordul masinii. Exista de asemenea optiunea ca dealerul sa instaleze ulterior sistemul de navigatie pe masina. www.ODAT.ro a analizat avantajele si dezavantajele acestui tip de sisteme.

Sistem navigatie onboard

Avantaje sisteme de navigatie onboard

Avantajul acestor sisteme dedicate este faptul ca functioneaza in armonie perfecta cu toate sistemele originale ale masinii. Soferul nu trebuie sa aleaga dintr-un numar mare de modele, asa cum este cazul GPS-urilor portabile. Exista un singur model, special conceput pentru autoturismul pe care este instalat.

De obicei aceste sisteme de navigare sunt integrate in bordul masinii si nu are nevoie de baterie pentru ca functioneaza ca orice alt sistem al masinii, luand energie de la baterie. Acesta este avantajul principal al acestui tip de sisteme, ele nu pot ramane fara baterie intr-un moment nepotrivit si nu ocupa spatiul incarcatorului de la bricheta care poate fi folosit pentru alte gadget-uri.

Dezavantaje sisteme de navigatie onboard

Din pacate pentru sistemele de navigatie onboard, dezavantajele inclina destul de puternic balanta. Aceste sisteme din fabrica sau instalate de dealeri pot creste pretul masinii cu 1000 pana la 4000 de euro pentru un sistem care nu poate fi mutat de la o masina la alta sau folosit cu modul pietonal.

Hartile pentru acest tip de sisteme de navigatie sunt de obicei stocate pe cd-uri sau dvd-uri si din acest motiv actualizarea hartilor invechite este ceva mai complicata.

Sisteme portabile GPS – accesibilitate si versatilitate

Se asteapta ca succesul sistemelor portabile GPS sa fie umbrit de aparitia aplicatilor GPS pe mobil. Acest lucru nu s-a intamplat pentru simplu motiv ca sistemele GPS dedicate sunt mai fiabile. Spre deosebire de un smartphone, sistemul de navigare prin satelit functioneaza chiar si daca nu exista conexiune la internet sau la retea. www.ODAT.ro a realizat o analiza succinta a avantajelor si dezavantajelor acestor tip de sisteme.

Sistem navigatie portabil

Avantaje sisteme de navigare GPS portabil

Sistemele de navigare GPS portabile sunt cele mai accesibile tipuri de GPS-uri, daca nu cele mai versatile (din acest punct de vedere aplicatiile pe mobil sunt superioare). Acest tip de GPS-uri se instaleaza de obicei prin sistem de ventuza, pe parbriz, unde sunt usor de urmarit.

Preturile pornesc de la 400 de lei si chiar mai putin prin comparatie cu sutele si chiar miile de euro platite pentru un sistem instalat de dealer. Pot fi cumparate online si se gasesc in aproape orice magazin de electronice.

Unele dintre GPS-urile portabile moderne au optiuni de monitorizare trafic si se pot conecta la smartphone pentru a arata punctele de interes de pe harta. Dar poate cel mai mare avantaj este faptul ca pot fi folosite de la o masina la alta sau chiar pentru modul pedestru, disponibil la multe modele.

Dezavantaje sisteme de navigare GPS portabil

Sistemele GPS portabile au baterii care in general se descarca in 2 ore sau mai putin. Din acest motiv, la drum lung sistemele trebuie incarcate periodic. Incarcatorul se conecteaza la bricheta masinii.

Pentru ca nu sunt conectate la computerul de bord, acestor sisteme le lipsesc si unele optiuni specifice sistemelor instalate din fabrica precum Raspuns la Impact sau Diagnoza Autoturismului.

Multumim colaboratorilor nostri pentru materialele oferite iar dumneavoastra va dorim sa faceti o alegere cat mai buna, dupa utilitate, preferinte si… buget.

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod LMPqJr cu copy-paste in casuta de jos: