5 probleme de securitate pe care romanii le ignora la telefoanele mobile si la tablete.

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Telefoanele inteligente si tabletele pe care in ultima vreme toti le folosim, nu mai sunt simple dispozitive de comunicare ci, in fapt, sunt sisteme informatice complexe ce pot fi tinta atacatorilor informatici sau a persoanelor rau intentionate. Putini dintre noi folosesc un smartphone sau o tableta fara sa instaleze aplicatii care acceseaza internetul si, cu toate astea, aproape nimeni nu tine cont de optiunile de securitate.

Securizare Android pe telefon si tableta

Imaginati-va ca internetul poate fi accesat printr-un protocol special creat care se numeste HTTP si care are doua componente: cea de transport numita TCP si cea de rutare numita IP. Astfel se face ca atunci cand va conectati la reteaua de internet telefonul sau tableta dumneavoastra devin parte a acestei retele si au o adresa unica in acesta retea, adresa fiind alocata de servere conform standardului IPv4.

Transmiterea si primirea de informatii pe internet se face prin intermediul acestor protocoale folosindu-se pachete care au atasate informatiile de rutare precum IP-ul si portul la care trebuie sa ajunga.

Ca rezultat, telefonul si tableta sunt la fel  de vulnerabile ca orice PC conectat la internet, avand o adresa unica la care pot fi accesate si raspunzand in mod automat oricarei cereri venite din exterior pe unul dintre porturile standard deschise de aplicatii. Asta nu inseamna ca orice aplicatie care acceseaza internetul poate avea acces la toate resursele telefonului dumneavoastra, precum memoria de stocare, microfon sau camera web, ci doar la o parte din resurse, iar acestea sunt prezentate la instalarea fiecarei aplicatii din marketul Google Play.

Iata care sunt cele mai importante 5 probleme de securitate:

1. Abuzul de incredere

Abuzul de incredere este deseori folosit pentru a instala pe telefoanele victimelor aplicatii care asigura acces la resursele de care am vorbit mai sus. Imaginati-va ca o persoana care acces temporar la telefonul dumneavoastra, are nevoie de doar cateva secunde pentru a instala o aplicatie pregatita in prealabil. O metoda buna este folosirea unui soft pentru blocarea aplicatiilor, cum ar fi AppLock sau optiunea specifica din 360 Security.

Blocare aplicatii Android

In felul acesta puteti bloca accesul la managerul de fisiere, la mesagerie, la aplicatiile de chat sau chiar la browsere, nimeni neputand sa le ruleze daca nu stie parola sau modelul de acces, chiar daca telefonul este deblocat.

2. Neatentia la instalarea aplicatiilor

Im marketul Google Play sunt o sumedenie de aplicatii iar dintre acestea unele sunt celebre. De acest lucru profita micii dezvoltatori si lanseaza aplicatii cu denumiri foarte asemanatoare cu scopul de a va induce in eroare.

Confuzie aplicatii Android

De fiecare data cand instalati o aplicatie convingeti-va ca este cea pe care o doriti si nu vreun substitut, verificand dezvoltatorul aplicatiei.

3. Instalarea aplicatiilor din surse necunoscute

In setarile telefonului, la securitate, aveti o optiune numita „Surse necunoscute”  sau „Unknown sources” daca tineti telefonul in engleza. Bifarea acestei optiuni permite instalarea aplicatiilor de pe cardul de memorie, de pe un stick extern sau descarcate de pe internet. Pentru o maxima securitate acesta optiune trebuie tinuta debifata.

Android - instalarea aplicatiilor din surse externe

Exista si situatii cand este necesara instalarea aplicatiilor din surse externe, spre exemplu in cazul in care doriti sa instalati plugin-ul Adobe Flash Player, dar atunci trebuie sa apelati numai si numai la surse de incredere, adica sa nu descarcati aplicatii de pe orice site.

4. Verificarea resurselor accesate la instalarea unei aplicatii

La instalarea oricarei aplicatii din marketul Google Play, va sunt prezentate resursele accesate de acea aplicatie. Aceste resurse sunt accesate de obicei pentru functionarea aplicatiei sau pentru urmarire si trebuie sa fie in concordanta cu scopul pentru care instalati aplicatia.

Ce acces cer aplicatiile Android la instalarea pe telefon sau tableta

Termenul de urmarire il auziti destul de frecvent in ultima vreme deoarece o serie de companii va urmaresc comportamentul si locatia pentru a putea targeta publicitatea si a furniza rezultatele cautarilor functie de locatia si interesele dumneavoastra.

Dar, daca cineva va urmareste activitatea online, nu este tot una daca acest lucru este facut de Google pentru a va oferi rezultate relevante, sau de un smecher care cauta sa va afle conturile si parolele de acces, pentru a va compromite pe dumneavoastra sau a avea el beneficii.

5. Antivirusul

Daca pe sistemul PC de acasa fiecare dintre noi avem instalat un antivirus, pe telefon sau pe tableta nu il instalam si gasim fel de fel de tertipuri, cele mai frecvente fiind legate de scaderea performantei dispozitivului, ceea ce este foarte adevarat in cazul telefoanelor si tabletelor ieftine dar nesemnificativ in cazul celor performante.

Antivirus Android pentru telefon sau tableta

Nu trebuie confundat antivirusul cu aplicatiile de optimizare care asigura si securitate, precum Clean Master sau 360 Security. Si acestea sunt bune si sunt in continua dezvoltare, dar nu asigura nivelul maxim de securitate, pe cand un antivirus urmareste in timp real sistemul de operare si recunoaste toate actiunile care sunt indreptate impotriva dumneavoastra, indiferent daca acestea se desfasoara local, in browser sau prin intermediul altei aplicatii.

Cele mai performante aplicatii antivirus pentru Android sunt: Bitdefender Mobile Security, McAfee Mobile Security, Kaspersky Internet Security, ESET Mobile Security, F-Secure Mobile Security, Avast Mobile Security, AVG AntiVirus Security, Trend Micro Mobile Security, Webroot Secure Anywhere, etc, majoritatea oferind si solutii gratuite.

Rate this post

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod vKfEv3 cu copy-paste in casuta de jos: