NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/
Este o luptă , este o adevarată bătălie pe piaţa tabletelor.
Dacă acum câtva timp erau privite ca nişte telefoane prea mari , iar pe unii chiar îi bufnea râsul , acum oricare copil , tănar sau adult din lumea bună , care nu are un asemenea dispozitiv , şi-l doreşte. Ba mai mult , cel care are un asemenea dispozitiv îşi doreşte şi el să îl schimbe.
Au avut grijă de lucrul acesta atât producatorii de hardware cât şi cei de software , scoţând atât de des versiuni noi încat este aproape imposibil să mai fii mulţumit de o tabletă pe care ai cumparat-o în urmă cu câteva luni. Google ne-a obişnuit deja sa lanseze la câteva luni o versiune nouă de Android , iar producătorii de hardware în bătălia pentru supremaţie îşi înbunătăţesc modulele şi procesoarele cu o viteză care altă dată era de neimaginat.
Cel pus în dificultate pană la urmă este cumpărătorul :
Ce tabletă trebuie să cumpăr , ca să fiu multumit de ea şi să nu fac un efort financiar prea mare ? Sau ce tableta sa cumpar si sa nu fiu nevoit sa o arunc peste un an?
În lumea în care trăim valoarea însă nu mai este dată atât de utilitate, cât este dată de brand , de nume , de fiţe. Astfel mulţi dintre noi suntem gata să facem eforturi financiare pentru a cumpăra o tabletă cu adevărat bună , fără să ne dăm seama că nu după mult timp aceasta işi va înjumătăţi valoarea.
Atunci ce trebuie să facem ? Să cumpărăm orice chinezărie doar pentru că este ieftină ?
Ei , bine , NU ! Trebuie doar să ne informăm , şi să stim foarte bine pe ce dăm banii.
Cumpărătorul de tablete PC din România este un cumpărător neinformat. Din această cauză se vănd cel mai bine două tipuri de produse : Cele mai scumpe si cele mai ieftine ! Aproape nimeni nu cumpără din clasa de mijloc , deşi veţi vedea că acestea sunt cele mai recomandate.
Dacă nu eşti informat vei cumpăra o tabletă PC chinezească ce ruleaza Android 1.6 pentru că este cea mai ieftină şi apoi vei critica produsele chinezeşti că nu sunt bune. Poate sunt bune , dar ştii să alegi ?
Dar să vedem care sunt principalele elemente care dau valoare unei tablete:
- Versiune software a sistemului de operare – este foarte inportantă deoarece stabileste clar nivelul de compatibilitate cu programele ce vor fi instalate. Versiunea software este strans legata de generatia procesorului, tinand cont ca Androidul a fost dezvoltat pe masura ce producatorii au oferit noi facilitati hardware.
- Rezolutia si calitatea ecranului LCD este forte importanta. Este de recomandat un ercran in tehnologie IPS, chiar daca aceste va mai creste putin pretul tabletei.
- Viteza si generaţia procesorului – nu terbuie să mai spun de ce este importantă pentru orice sistem de calcul. Aici ar fi multe de spus, si trebuie tinut cont in primul rand de generatia procesorului. Astfel doua procesoare cu viteze identice au performante foarte diferite daca sunt din generatii diferite. De generatia procesorului depind practic toate compatibilitatile tabletei. Sunt recomandate procesoarele multi-core Cortex.
- Memoria RAM este si ea foarte importanta. O tableta cu memorie RAM mai mare va fi mai cursiva, va trece mai usor intre aplicatii, va fi, in general, mai rapida.
- Tipul touchscreenului – fiind dispozitivul primar de intrare , touchscreenul este foarte folosit şi fiabilitatea lui poate influenţa în mod dramatic experienţa navigării. Sunt apreciate in primul rand ecranele tactile capacitive. Acestea nu necesita exercitarea de presiune ci doar atingerea escranului pentru a prelua comenzile. Ecranele capacitive sunt mai scumpe decat cele rezistive.
- Autonomia – fiind un device mobil are nevoie de o autonomie cât mai mare. Aceasta este influenţată atât de capacitatea bateriilor cât şi de consumul componentelor şi generaţia hardware. Noile procesoare pe langa imbunatatirea performantelor vin si cu un consum mai mic. Deci, o tableta mai noua inseamna si autonomie mai mare.
- Dimensiunea – ştim cu toţii că, de fapt, dimensiunea contează ! O tableta mai mare este mai practica in utilizare, un mai mica este mai portabila. Normal, o tableta pentru a fi apreciata trebuie sa fie cat mai subtire, si sa aiba marginile din jurul ecranului cat mai inguste.
- Capacitatea de stocare – este foarte importantă dar am lasat-o special mai la urmă putând fi suplinită cu ajutorul cardurilor de memorie. Vechile modele suporta in general carduri de 16 GB iar cele mai noi de pana la 32 GB.
- Şi nu în ultimul rând anduranţa , capacitatea de a rezista la solicitarile pentru care tableta a fost proiectată şi nu numai. La tabletele cu eran tactil rezistiv acesta este mai expus deoarece necesita de multe ori folositea unui pen pentru a prelua ferm comenzile.
Dacă veţi compara aceste specificaţii la diferite produse veţi constata ca brandul este foarte scump pentru unele din ele. Asta inseamna ca diferentele devin din ce in ce mai mici in ceea ce privesc specificatiile. Nu si calitatea…
La achizitionarea unei tablete trebuie tinut cont in principiu doua elemente :
- Suma ce o puteti investi
- Scopul pentru care cumparati tableta.
Astfel, o tableta optimizata pentru jocuri va fi mai scumpa ca una pe care o veti folosi doar pentru editare de documente, internet browsing si multimedia.
Daca va puteti permite in banii pe care ii aveti disponibili un brand cunoscut, este foarte bine. Daca nu …
Update 9 ian 2013
La categoria low cost s-au instalat de la inceputul anului 2012 tabletele cu procesoare Allwinner A10 iar mai apoi cele cu allwinner A13. Acestea s-au dovedit a fi destul de performante incat sa faca fata cerintelor unui utilizator cu pretentii medii. Permit vizualizarea de continut HD, editarea de documente, editare foto-video si chiar unele jocuri 3D. Pretul acestor tablete s-a stabilizat in Romania intre 300 si 450 Lei si aproape se intrepatrunde cu pretul celor din clasa superioara de performanta.
Este vorba despre tabletele PC cu cost mediu, acestea oferind uneori surpriza unor specificatii de exceptie, ceea ce le ofara un foarte bun raport performanta / pret. S-au impus aici tabletele cu procesoare dual-core Rockchip RK3066 si AMLogic AML8726MX, care ofera o performanta superioara pentru un pret mediu. Aceste vor fi inlocuite de noile procesoare quad-core ce au fost anuntate pentru inceputul anului 2013.
interesant articol, cel putin pentru mine
Multumesc!