A început Magia Sărbătorilor!

Bucură-te şi tu alături de cei dragi, profită de reducerile valabile astăzi, 16 ianuarie 2018. Dăruieşte!

Tablete Telefoane Laptopuri Televizoare

Ghid achizitie televizor: Diagonala, Rezolutia si Distanta de vizionare

Exista foarte multe ghiduri de achizitie pentru televizoare dar majoritatea dintre ele sunt mult prea stufoase si sunt greu de urmarit. Acesta este motivul pentru care imi propun sa va pun la dispozitie un ghid de achizitie structurat in mai multe articole, fara prea multa vorbarie dar cu explicatii detaliate, conceput pentru a fi util, nu pentru a fi pe placul motoarelor de cautare. Chiar sunt curios cum il vor trata acestea.

De ce trebuie sa tineti cont la cumpararea unui televizor?

Atunci cand alegeti televizorul pe care il veti cumpara exista mai multe elemente de care trebuie sa tineti cont pentru a face o alegere cu adevarat buna:

 1. Distanta de la care se face vizionarea imaginii la televizor,
 2. Beneficiile si optiunile pe care le ofera televizorul,
 3. Pretul televizorului si respectiv pretul / inch.

1. Distanta de la care se face vizionarea imaginii la televizor

Trebuie sa stiti ca transmisiile TV sunt adaptate pentru a fi privite de la distanta. Dar, desi televizorul a fost conceput initial pentru urmaritea canalelor TV, odata cu patrunderea tehnologiilor smart pe piata acesta poate avea si alte functii, de la redarea de continut de pe stick-uri de memorie sau alte suporturi externe pana la navigarea pe net, citirea presei sau socializarea pe Facebook.

Exista deci situatii cand este necesar sa privim televizorul mai de aproape dar trebuie sa facem asta fara sa ne punem sanatatea in pericol. Din acesta cauza va avertizez ca este foarte important sa reglati stralucirea ecranului corespunzator pentru distanta de la care faceti vizionarea. Cu cat priviti televizorul mai de aproape cu atat mai multa lumina ajunge pe retina iar o stralucire puternica poate fi daunatoare pe termen lung!

Distanta de la care poate fi privit un televizor in conditii optime este influentata de doua dintre caracteristicile principale ale acestuia:

 1. Diagonala televizorului
 2. Rezolutia televizorului

1.1 Diagonala televizorului

Toata lumea stie ce este diagonala: distanta dintre doua colturi opuse ale ecranului. Aceasta este exprimata in inch (ţoli in limba română) si se regaseste in codul fiecarui televizor.

Spre exemplu, televizorul Samsung 43KU6072 are diagonala de 43 inch si face parte din seria KU6072 de la Samsung; televizorul LG 43UH661V are diagonala de 43 inch si face parte din seria UH661V de la LG; televizorul Sony 49XD7005 are diagonala de 49 inch si face parte din seria XD7005.

Legatura dintre diagonala si distanta de vizionare nu mai trebuie explicata, este evidenta, cu cat un televizor are diagonala mai mare cu atat poate fi privit mai de departe.

Pana aici lucrurile sunt simple, numai ca intra in ecuatie si rezolutia.

1.2 Rezolutia televizorului

Pentru a intelege exact ce este rezolutia televizorului trebuie sa stiti ca imaginea este afisata pe ecranele LED cu ajutorul unor puncte luminoase pe care ecranul le contine si care se numesc pixeli. Acesti pixeli acopera toata suprafata ecranului, exact ca o matrice – aliniati pe verticala si orizontala – si compun imaginea prin stralucire si culoare.

Numarul acestor pixeli reprezinta rezolutia televizorului si pentru a fi mai simplu de interpretat aceasta este prezentata in specificatii sub forma de produs: numarul de puncte pe orizontala inmultit cu numarul de puncte pe verticala.

Exista in momentul acesta pe piata trei standarde de rezolutie folosite la televizoare:

 1. Standardul HD 720p nunit si HD Ready sau simplu HD – ofera o rezolutie de 1280×720. Asta inseamna ca ecranul va avea pe orizontala 1280 de pixeli iar pe verticala 720 de pixeli.
 2. Standardul HD 1080p numit si Full HD – ofera o rezolutie de 1920×1080, deci pe orizontala vom avea 1920 de pixeli iar pe verticala 1080. In mod clar imaginile afisate vor fi mai bine definite si vor avea mai multe detalii.
 3. Standardul Ultra HD numit si 4K sau UHD – ofera o rezolutie standardizata de 3840 x 2160 dar se pot intalni si alte raporturi de rezolutie cu 2160 de pixeli pe verticala. Este cel mai nou si mai inalt standard de rezolutie, ofera cel mai bun detaliu si cea mai mare claritate a imaginilor.

Prin ce afecteaza rezolutia distanta de vizionare la televizor?

Asa cum am spus, rezolutia reprezinta numarul de puncte din care este compusa imaginea. Un televizor HD 720p cu rezolutia de 1280×720 compune imaginea din 921.600 de pixeli (puncte).

Un televizor Full HD cu rezolutia de 1920×1080 compune imaginea din 2.073.600 de pixeli, deci de 2,25 ori mai multi, ceea ce inseamna ca pixelii vor fi mai mici si mai greu de vazut din apropiere cu ochiul liber.

Un televizor Ultra HD compune imaginea din 8.294.400 de pixeli. Asta inseamna de 9 ori mai multi decat la un televizor HD si de 4 ori mai multi decat un televizor Full HD. Adica la televizorul HD pixelul este de 9 ori mai mare decat la televizorul UHD iar la televizorul Full HD pixelul este de 4 ori mai mare decat la televizorul UHD. Cu cat pixelul este mai mare cu atat acesta este mai usor de vazut cu ochiul liber din apropiere.

Putem concluziona deci ca un televizor cu cat are rezolutia mai mare cu atat poate fi privit mai de aproape.

De la distanta se priveste televizorul?

Sa zicem ca aveti o sufragerie de 4×5 m si doriti sa cumparati un televizor. Dupa modul in care este asezat mobilierul constatati ca distanta de vizionare va fi de circa 3,5 m. Ce diagonala si ce rezolutie va trebui sa aiba televizorul pentru a va oferi o experienta cat mai placuta si sa nu fie obositor pentru ochi?

In imaginea de mai jos este reprezentata relationarea directa intre diagonala maxima functie de distanta de vizionare pentru fiecare standard de rezolutie in parte:

Relatia dintre distanta de vizualizare si diagonala MAXIMA a televizorului functie de standardul de rezolutie

Relatia dintre distanta de vizualizare si diagonala MAXIMA a televizorului functie de standardul de rezolutie

Acelasi lucru este reprezentat si in tabelul de mai jos. Atentie, este vorba despre distanta MINIMA de la care poate fi privit televizorul deci va trebui sa cumparati un televizor cu diagonala mai mica sau egala cu cea din tabel.

Distanta de la care vizionati televizorul Diagonala maxima a televizorului HD Diagonala maxima a televizorului FHD Diagonala maxima a televizorului UHD Diagonala minima recomandata indiferent de rezolutie
1 m  40 cm  58 cm  80 cm 23 cm
1,5 m  60 cm 80 cm  119 cm  40 cm
2 m  80 cm 119 cm 152  cm  56 cm
2,5 m 101 cm 147 cm 190 cm 71 cm
3 m 119 cm 177 cm 222 cm  80 cm
3,5 m  139 cm 197 cm  253 cm  101 cm
4 m 152 cm 222 cm  307 cm  119 cm
4,5 m  177 cm 253 cm  346 cm 127 cm
5 m  190 cm 290 cm  384 cm 147 cm
By TVLAND.TK

Raspunsul la intrebarea noastra devine simplu: pentru a fi privit de la 3,5 m un televizor trebuie sa aiba diagonala mai mica de 139 cm daca este HD Ready, mai mica de 197 cm daca este Full HD sau mai mica de 253 cm daca este Ultra HD.

Partea proasta e ca televizoarele sunt cu atat mai scumpe cu cat diagonala si rezolutia sunt mai mari. Dar chiar si asa, daca dispuneti de bani si doriti un televizor foarte mare, veti descoperi ca oferta este foarte limitata, cel mai mare televizor disponibil pe piata locala la momentul redactarii articolului avand diagonala de 253 cm – un Sony Bravia 100ZD9 cu pret astronomic.

Observati ca nu am spus prea multe despre distanta maxima de la care poate fi privit un televizor. Ei bine, nici nu exista asa ceva! Un televizor poate fi privit de la orice distanta de pana la 5 ori diagonala dar este recomandat sa nu depasiti valorile indicate in ultima coloana a tabelului deoarece scade experienta vizionarii. Chiar daca se vede, nu mai face aceeasi impresie!

Va doresc sa faceti alegeri bune si ne vedem data viitoare cu articolul despre beneficiile si optiunile pe care le ofera televizorul.

Ghid achizitie televizor: Diagonala, Rezolutia si Distanta de vizionare

4.7 (93.33%) 18 vots7 Comentarii on Ghid achizitie televizor: Diagonala, Rezolutia si Distanta de vizionare

 1. Un tv led de 123cm(49inch) poate fii amplasat la o dist de 2,8 – 3 m? Detin unul de 43 inch care se vede ok si as vrea sa il inlocuiesc cu unul de 49 inch dar sunt nehotarat in privinta asta. Nu as vrea ca o dimensiune mai mare sa imi afecteze vederea sau calitatea imaginii daca este privit de la o distanta necorespunzatoare.

  • Salut Bogdan,
   Desi nu sunt adeptul televizoarelor foarte mari, consider ca nu vei avea probleme daca televizorul va fi Ultra HD si daca va fi bine calibrat. Si actualul televizor poate sa afecteze vederea daca este amplasat intr-o camera prea luminata si este folosit cu stralucirea la maxim pentru a compensa lumina din camera.
   Deci: Ultra HD, camera mai intunecata, calibrare corecta. Cel mai bun reglaj pentru un televizor LED sau OLED este o camera mai intunecata!

 2. Buna seara, am cumparat un LG smart TV si se vede destul de pixelat (imaginea este mult mai slaba calitativ fata de Samsungul nesmart, din 2000). De exemplu, TV 1 se vede constructia geometrica a V-ului in „scara” si nu ca o linie continua.
  As dori sa stiu daca trebuie sa achizitionez si serviciul de receiver HD de la Telekom, care si-asa imi iau o gramada de bani?
  Sau ce se poate face ca sa se vada bine sau nu se poate vedea bine pe televizoarele smart?

  • Am uitat sa spun: Multumesc 🙂

  • Buna seara,
   Chiar ma gandesc daca televizorul e de vina… Si da si nu.
   O imagine cu rezolutie mica redata pe un TV cu diagonala mare poate avea un aspect pixelat. La cel vechi aspectul poate fi mai placut datorita diagonalei mai mici sau, poate, procesorul de imagine isi face treaba mai bine in aceasta privinta.
   Imaginile HD vor fi redate mai bine dar, din pacate, la noi prea putine posturi transmit in acest standard de rezolutie. Chiar si asa se merita.

 3. Un tv de 42 inch(107 cm) la ce distanta trebuie sa stea fata de locul din care privesc? distanta este de 1,9m- 2m si il voi pune in locul celui vechi. distanta este buna pt diagonala de 107 ?

  • Buna ziua,
   Depinde de televizor. Daca atunci cand urmariti posturile de televiziune nu se vad pixelii ce compun imaginea, este bine. Probabil ca va trebui sa ajustati stralucirea un nivel mai scazut sa nu va oboseasca ochii.
   Ideala ar fi o distanta putin mai mare.

Lasa un comentariu

Adresa E-mail folosita nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod 55RHDz cu copy-paste in casuta de jos: