Tabletele in mediul didactic.

Studenti cu tableteInteresul pentru tablete a aparut in urma cu doar cativa ani si nimeni nu si-a imaginat in momentul lansarii primului iPad impactul pe care un astfel de dispozitiv il va avea asupra societatii. Poate doar creatorul acestuia… Daca la incaput tabletele au fost un moft sau o curiozitate, acestea au devenit acum aproape o necesitate, mai ales pentru persoanele axate pe studiu si informare.

Avantajele unei tablete fata de un e-book reader sunt clare: capacitati superioare de procesare, capacitatea de redare continut multimedia, flexibilitatea unui sistem de operare puternic ce permite instalarea de noi aplicatii, compatibilitatea cu orice tip de fisiere folosite pentru salvarea documentelor, facilitati superioare de comunicare.

Din pacate, societatea a preluat aceste dispozitive mai mult pentru facilitatile de divertisment pe care le ofera si mai putin pentru facilitatile de  studiu si informare. Din aceasta cauza utilizarea tabletelor in mediul didactic este aproape nula. Pana si profesorii care au descoperit secretele acestor dispozitive sunt destul de putini.

Elevi cu tableteCe facilitati ar putea aduce o tableta in mediul didactic? Inimaginabile!
Sa ne gandim numai la manualele scolare in format electronic. Si cand spun format electronic nu ma refer la banale carti electronice ci la manuale interactive complexe, cu continut multimedia si cu trimiteri catre documentari mai ample pentru elevii pasionati. In plus, dispozitivul care iti ofera informatia iti ofera si posibilitatea de comunicare. N-ar fi grozav?

O tableta are acum capacitatea de a stoca si procesa cantitati uriase de informatie. Chiar si tabletele ieftine au acum procesoare evoluate, cu mai multe nuclee ce permit atat redarea de continut HD cat si editarea de documente Office, imagine sau chiar video. Ar putea fi dezvoltate proiecte scolare pe astfel de dispozitive? Probail ca da, dar avem nevoie de inca un vzionar ca Steve Jobs, care sa duca mai departe si sa completeze munca acestuia.

Inclusiv in forma actuala, tabletele si-ar gasi utilitatea in sistemul de invatamant. Si nu pentru a invata elevii puturosi ci pentru a le oferi acestora informatii suplimentare si a le facilita accesul la informatie. Ce-ar fi ca dirigintele in prima zi de scoala da poata oferi elevilor un manual in format electronic care sa contina toate disciplinele pe care acestia le vor invata pe parcursul unui an? Ar fi o extraordinara economie de hartie, de resurse si poate chiar de bani.
Exista tari sarace care au incercat astfel de proiecte, dar din pacare factorul uman a invins. Dorinta de divertisment a fost mai mare decat dorinta de cunoastere.

Multi considera ca o tableta ce poate fi folosita in mediul didactic va fi o tableta costisitoare, o investitie care nu se stie daca va fi vreodata amortizata. Nu este asa! Exista asa cum am mai spus tablete ieftine care pot face fata oricaror solicitari. Nu trebuie decat sa existe interesul de a implementa astfel de proiecte si dorinta de a invata. daca acestea vor exista, tabletele ieftine ar putea avea un impact benefic in sistemul de invatamant, producand poate chiar o revigorare a acestuia.

In niciun caz tabletele nu fac genii, dar cu siguranta geniile le vor gasi acestora cele mai bune intrebuintari!

2.5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod rr5V8z cu copy-paste in casuta de jos: