NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/
Este vremea jocurilor. Nimeni nu mai are chef de treburi serioase, toata lumea alearga acum dupa divertisment. Odata cu aparitia tabletelor a aparut si o noua moda: jocurile pe tableta. La inceput mai simple si mai timide, au ajuns sa explodeze odata cu Angry Birds, iar mai apoi au inceput sa aiba cerinte tot mai mari. Mult RAM, procesoare puternice, unituri grafice puternice. Este vorba bineinteles despre jocurile 3D.
Asta inseamna ca si pretul tabletelor PC a crescut odata cu cerintele. Dar oare, cat de standardizate sunt cerintele pentru ca o tableta PC sa fie folosita pentru jocuri?
Cerinte:
- Procesor puternic – cel putin Dual-Core ARM Cortex A9, preferabil Quad-Core
- GPU puternic – minim doua nuclee tactate la mai mult de 350 MHz, preferabil 4-8 nuclee tactate la mai mult de 500 MHz.
- RAM suficient – minim 1 GB RAM, preferabil mai mare
- Ecran tactil sensibil si precis – acum majoritatea tabletelor au ecrane capacitive care pot citi minim 5 puncte
- Memorie de stocare suficienta – nu poti instala jocuri mari pe o tableta care ofera doar 1 GB pentru aplicatii
Si pentru ca discutam despre tablete ieftine, sa vedem in ce masura aceste tablete pot satisface nevoile de performanta ale amatorilor de jocuri.
Procesoarele folosite acum la tabletele ieftine sunt procesoare de ultima generatie, cu mai multe nuclee ce ruleaza fiecare la viteze de peste 1 GHz. Performanta echivalenta duce la obtinerea unei puteri uriase de calcul si este echivalenta cu performanta tabletelor scumpe.
GPU, unitul grafic, este inclus in acelasi cip cu CPU (cu procesorul), asta insemnand ca o tableta care are un anume procesor va avea obligatoriu si un anume GPU. Nu pot fi facute permutari, combinatii. majoritatea procesoarelor ce echipeaza tablete ieftine au integrate aceleasi GPU-uri ca si tabletele scumpe.
Memoria RAM este acum la majoritatea tabletelor ieftine de cel putin 1GB – passed!
Ecranele tactile folosite la tabletele ieftine sunt capacitive si au aceleasi caracteristici principale cu cele folosite la tabletele scumpe. Exista bineinteles si exceptii, cand ecranele sunt de calitate proasta sau nu pot citi mai mult de doua atingeri simultane.
Memoria de stocare este la multe dintre tablete ieftine mai mare de 8GB si la unele de 16 GB. Ar fi suficient, tinand cont de faptul ca tabletele scumpe au si ele intre 16 si 32 de GB, in medie. Ce ne facem insa in cazul tabletelor cu 4GB memorie interna, din care pentru aplicatii este alocata doar o partitie de circa 1 GB?
Dintre procesoarele ce echipeaza tabletele cu preturi mai mici ce au iesit in evidenta pentru compatibilitatea cu jocurile 3D amintesc:
- nVidia Tegra 3 – quad-core
- Rockchip RK3066 – dual-core
- Rockchip RK3188 – quad-core
- Allwinner A31 – quad-core
Se pare ca cel putin unele tablete ieftine pot fi folosite pentru jocuri 3D. Dar nu va impacientati, pentru invatat pot fi folosite toate celelalte… Pentru ca daca ai o tableta pe care sa mearga jocul favorit, cine mai are chef de invatat?
Va invit sa aflati mai multe despre tabletele ieftine si despre posibilele utilizari ale acestora, urmarindu-ne!