Tu ce antivirus folosesti? Cel mai bun antivirus 2016!

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Necesitatea protejarii cu un antivirus a devenit obligatorie pentru orice sistem de calcul ce are o conexiune la internet si, in majoritatea lor, utilizatorii au inteles foarte bine acest aspect. In anul 2016 nimeni nu vrea sa stea fara antivirus pe calculator si bine face.
Problemele apar insa atunci cand trebuie sa alegem antivirulsul pe care sa il instalam. Oare o fi cel mai bun? Dar consuma multe resurse? Ingreuneaza sistemul, da freez-uri in jocuri?

Ce antivirus e mai bun?

Acest subiect a fost mult discutat si s-au facut tot feluri de topuri: cel mai bun antivirus, cel mai agresiv antivirus, cel mai selectiv antivirus, cel mai mic antivirus, etc. Va recomand sa le cititi dar sa nu treceti peste faptul ca recomandarile difera de la un site la altul sau diferiti testeri au obtinut rezultate diferite.

Ce tipuri de virusi va pot ameninta?

De-a lungul timpului au fost create mai multe tipuri de virusi informatici ce pot ameninta integritatea sau securitatea datelor dumneavoastra. Dupa modul de lucru, dupa tehnicile folosite pentru infectare sau dupa pagubele provocate acesti virusi pot fi incadrati in anumite categorii. Nu putem sa le mentionam pe toate ci numai pe cele mai importante dintre acestea.

Virusii rezidenti

Sunt virusii care au capabilitatea sa a ramane ascunsi in memoria calculatorului si a actiona fara ca utilizatorul sa aiba vreun semnal ca ar fi infectat. Cei mai periculosi virusi au aceasta abilitate.

Virusii cu actiune directa

Mai putin evoluati ca primii, acestia actioneaza in momentul in care fisierul infectat este rulat. Sunt capabili sa se multiplice si sa infecteze sau sa distruga alte fisiere.

Virusii de boot

Sectorul de boot este zona in care un disc isi are scrise informatiile necesare pentru initializare. Aceasta este citita la fiecare pornire a sistemului. Fix acesta zona o folosesc si o infecteaza virusii de boot. Simptomele sunt din cele mai diverse si includ distrugerea zonei de boot cu pierderea tuturor informatiilor si replicarea pe orice suport extern este conectat la acel computer.

Virusii de fisier

Acestia au capacitatea de a ramane rezidenti in memoria calculatorului si a se multiplica, infectand toate fisierele sau doar fisierele rulate. Nu se pot atasa de orice tip de fisier ci doar de fisierele executabile. Astfel, sunt expuse fisierele cu extensiile: .exe, .bin, .com, .drv, .ovl, etc.

Virusii de folder

Acestia muta continutul folderului infectat intr-o locatie de pe disc numai de ei stiuta si preia controlul asupra acelor fisiere directionand utilizatorul catre ele ori de cate ori acesta le acceseaza. In cazul in care sistemul este curatat si virusul sters, fisierele nu mai pot fi recuperate deoarece locatia in care au fost scrise este necunoscuta.

Virusii macro

Acestia sunt specifici programelor ce folosesc macro comenzi si sunt atasati numai de fisierele create cu aceste programe. Pot fi intalniti in fisierele cu extensii specifice: .xls, .xlsx, .doc, .docx, .gif, etc. Pericolul cel mare este pentru companii, acesti virusi raspandindu-se foarte repede datorita circulatiei documentelor.

Virusii troieni

Dupa cum le spune si numele acestia incearca sa intre in calculatorul dumneavoastra pretinzandu-se altceva sau fiind ascunsi in alte programe. Nu poate exista alta solutie impotriva lor decat protectia rezidenta a unui antivirus (scutul antivirus). Actiunile lor sunt din cele mai diverse dar de obicei au rolul de a va spiona pentru a obtine diverse avantaje.

Browser Hijacker

Numit si virusul fraierilor, acesta nu este in fapt un virus ci o extensie ce preia controlul asupra browserului celui pacalit pentru a aduce beneficii celui care l-a pus in functiune. De obicei infectarea se produce voluntar, in urma unor promisiuni: va comparam preturile, va protejam identitatea, etc. Infectarea se poate face si involuntar dar nu poate fi facuta fara ca la un moment dat utilizatorul sa-si dea acordul.

Ca rezultat, toate paginile pe care victima le viziteaza vor fi modificate, va fi prezentata mai multa publicitate iar click-urile pot fi redirectionate.

Virusii worm (viermi)

Acestia folosesc reteaua pentru a se raspandi si pot afecta dramatic functionalitatile acesteia, inclusiv directionarea catre site-uri false, identice cu cele originale, create special pentru a colecta datele de autentificare ale utilizatorilor reali, pot sterge sau pot cripta fisiere pentru a va solicita mai apoi taxe de decriptare. Nu se ataseaza de alte fisiere.

Vezi toate solutiile antivirus

Ce daune poate provoca un virus?

Functie de scopul pentru care a fost creat, un antivirus poate provoca diverse daune sistemului pe care l-a infectat:

  • Poate sterge fisiere din calculator
  • Poate modifica fisiere;
  • Poate infecta alte fisiere;
  • Se poate raspandi pe stick-urile si cardurile de memorie conectate ocazional la calculator;
  • Poate accesa in numele dumneavoastra anumite site-uri;
  • Poate capta parole de autentificare pe orice site, inclusiv pe cele bancare;
  • Poate cripta date pentru a va cere taxe de decriptare;
  • Poate distruge toate datele din calculator;
  • Poate pune calculatorul la dispozitia altcuiva, pentru actiuni ilegale;
  • Poate trimite e-mail in numele dumneavoastra;
  • Poate posta pe retelele de socializare in numele dumneavoastra;
  • Poate face atacuri web in numele dumneavoastra;
  • Va poate descarca din calculator, selectiv, tipuri de fisiere (documente, imagini, clipuri, proiecte, etc);
  • Poate accesa camera web si microfonul, facandu-le accesibile pentru a va spiona;
  • Poate prelua intrarea de la tastatura si sa trimita catre terti tot ceea ce scrieti pe calculator.

Dupa cum observati, un virus poate afecta integritatea calculatorului dumneavoastra si va poate produce o serie de pagube personale, materiale sau de imagine. In aceste conditii, antivirusul nu mai este o investitie inutila!

Ce trebuie sa faca un antivirus?

Daca la inceput un antivirus era folosit doar pentru a scana un suport de informatie sau doar o anumita locatie de pe acesta, astazi antivirusul are o sumedenie de sarcini de acoperit:

Scanarea fisierelor

Ofera posibilitatea de a efectua o scanare la cerere, pentru gasirea fisierelor infectate pe un suport, la o anumita locatie, intr-o arhiva sau chiar in fisiere atipice. Aceasta facilitate o au toate programele antivirus dar inca mai exista probleme in privinta acuratetii.

Cele mai frecvente probleme sunt alarmele false si, mai rar, ne depistarea tuturor amenintarilor.

Scutul de protectie anti virus

Acesta ruleaza ca proces in memoria calculatorului (este rezident) si scaneaza toate fisierele accesate pentru a detecta automat daca exista vreo amenintare.

La fel ca in cazul scanarii, cele mai frecvente probleme sunt alarmele false.

Firewall

Protejeaza calculatorul de accesarile frauduloase din retea si impiedica programele instalate sa transmita in retea date din calculatorul dumneavoastra.

Protectia identitatii

Va protejeaza identitatea in retea si pe internet, impiedica aplicatiile specializate sa acceseze si sa colecteze date despre dumneavoastra.

Protectia e-Mail

Impiedica virusii de e-mail sa actioneze, chiar daca acestia au ajuns in casuta postala.

Protectia WEB

Va avertizeaza imediat ce accesati un site infectat sau cu grad mare de risc si va anunta riscurile pe care vi le asumati daca alegeti sa accesati acel site.

Ce antivirus e mai bun?

Ideea de a alege cel mai bun antivirus ne-a manat pe multi dintre noi sa facem zeci de instalari si teste. Rezultatele, uneori concludente alteori neclare, s-au dovedit a nu rezista in timp, situatia schimbandu-se uneori de la un update la altul.

Tinerii cauta de obicei antivirusi care consuma mai putin din resursele calculatorului, pentru a ramane cat mai mult disponibil pentru aplicatii, mai ales pentru jocuri.

Persoanele cu raspunderi mari, cauta antivirusi cat mai restrictivi dar cu cat mai putine alarme false. Este foarte deranjant sa primesti o alarma pe un fisier pe care il folosesti de ani de zile. E sau nu infectat? Daca e infectat de ce nu a fost depistat pana acum? Am fost expus? Sunt doar cateva dintre intrebarile ce apar in astfel de conditii. la acestea eu as mai adauga una: folosesc antivirusul potrivit?

Utilizatorii casnici obisnuiti folosesc de obicei sisteme minimale de protectie, de obicei gratuite, considerand ca nu au mare lucru de pierdut. O reinstalare de Windows si gata! Dar si in cazul solutiilor gratuite se poate face o ierarhizare.

Pentru solutiile contra cost, clasamentul este urmatorul:

  1. Bitdefender Antivirus 2016 
  2. Kaspersky Antivirus 2016 
  3. Avira Antivirus
  4. McAfee Antivirus Plus 2016
  5. Avast Pro Antivirus 2016
  6. AVG Antivirus 2016
  7. Webroot Antivirus 2015
  8. ESSET NOD32 Antivirus 9
  9. F-secure Anti-Virus 2016
  10. Panda Antivirus Pro 2016

Atentie! Daca doriti sa instalati un antivirus gratuit este foarte important ca descarcarea sa fie facuta de pe site-ul oficial. Daca doriti un antivirus cu protectie completa, contra cost, este recomandat sa il achizitionati de la magazinele online, pretul fiind mai mic decat pe site-urile oficiale, datorita strategiilor de marketing.

Vezi oferta eMag

Daca nu va permiteti sa investiti pentru protectia sistemului si datelor dumneavoastra sau daca nu considerati necesar, va recomandam solutiile gratuite ale urmatorilor dezvoltatori:

  1. Avira
  2. BitDefender
  3. Avast
  4. AVG
  5. Panda

Inainte de toate trebuie sa ne gandim insa la protectia noastra. In ce masura un antivirus gratuit ne asigura protectia necesara?

Cand poate fi folosit un antivirus gratuit

  • Cand nu aveti pe calculator documente confidentiale sau de importanta deosebita (pierderea sau compromiterea lor nu reprezinta nicio paguba).
  • Cand nu accesati online conturile bancare
  • Cand nu faceti plati online
  • Cand nu gestionati conturi de administrare online
  • Cand nu gestionati conturi e-mail de serviciu sau conturi personale de mare importanta
  • Cand nu faceti instalari de programe din surse necunoscute (doar aplicatii sigure descarcate numai de pe site-uri oficiale)
  • Cand aveti experienta in activitatile online si cunoasteti riscurile fiecarui click.

De ce am recomandat in primul rand Bitdefender?

  • Interfata simpla, usor de administrat
  • Scanare inteligenta fara a ingreuna sistemul
  • Nu necesita cunostinte superioare pentru configurare
  • Cel mai bun sistem de detectare a tuturor amenintarilor
  • Cele mai putine alarme false
  • Made in Romania 🙂

Vezi toate solutiile antivirus

Trebuie sa marturisesc ca folosesc Bitdefender de putin timp deoarece eram adeptul solutiilor ce ofera foarte multe setari si posibilitatea de a configura in amanunt fiecare modul al antivirusului. Am instalat prima oara Bitdefender deoarece sistemul imi rula foarte greu cu antivirusul pe care il foloseam. Sunt foarte multumit, e un antivirus care actioneaza discret dar foarte exact.
Recomand!

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod 7HgYP0 cu copy-paste in casuta de jos: