Tu stii cum sa alegi cel mai bun laptop? Ghid achizitionare laptop 2023

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Daca sunteti in cautarea unui laptop si aveti dificultati in a alege, ati venit unde trebuie. Cumpararea unui laptop presupune o investitie substantiala si nu rare sunt cazurile cand dupa achizitie ne dam seama ca nu am ales bine, ca laptopul cumparat nu este ceea ce ne doream. Vom parcurge in cele ce urmeaza principalele caracteristici care influenteaza performanta unui laptop, in asa fel incat sa puteti alege cel mai bun laptop pentru nevoile pe care le aveti dar care sa faca fata provocarilor si aplicatiilor de la nivelul anului 2023.

Cum aleg un laptop bun


Cuprins

  1. Bugetul
  2. Dimensiunea
  3. Performanta
    1. Procesorul
    2. Placa Video
    3. Memoria RAM
    4. Stocarea
  4. Clasa
  5. Magazin si Garantie
  6. Rezumat

I. Bugetul

Din pacate, cel mai important este bugetul pentru ca de cele mai multe ori acesta ne limiteaza. Din acesta cauza, in cazul in care dispuneti de un buget limitat, pana in 1200 Lei, alegerea unui laptop devine foarte usoara. Sunt doar cateva modele care se incadreaza in bugetul dumneavoastra, dar niciunul nu va avea un nivel de performanta ridicat.

Dar, chiar daca bugetul este limitat, sunt cateva mici artificii la care putem recurge pentru a iesi in avantaj:

  • Alegem un laptop cu sistemul de operare Windows gata instalat si nu vom mai fi nevoiti sa platim separat pentru o licenta. Nu este o gluma, a trecut vremea instalarilor fara licenta, se poate face o economie de pana la 400-500 de lei.
    Vezi oferta de laptopuri cu Windows
  • Urmarim ofertele si lichidarile de stocuri, vor aparea cu siguranta reduceri la modelele anilor trecuti. In felul acesta, cu acelasi buget putem cumpara un laptop cu brand mai bun sau chiar cu performante superioara.
    Vezi lichidarile de stoc
  • Urmarim preturile pentru laptopurile resigilate de la diferite magazine online. In 99% din cazuri acestea sunt produse perfecte, returnate fie de clienti pretentiosi fie de clienti care nu au stiut sa faca o alegere in concordanta cu nevoile lor. Restul de 1% vor functiona si acelea perfect dar pot prezenta mici urme de folosire, in general urme de amprente sau, mai rar, zgarieturi fine, abia observabile.
    Vezi oferta la resigilate

Ce facem insa daca dispunem de un buget mic si dorim un laptop care sa aiba nivel mare de performanta, spre exemplu pentru jocuri? In asemenea situatii trebuie sa ne orientam catre laptopurile ieftine din clasa de gaming sau catre un laptop dintr-o clasa inferioara dar care sa aiba un nivel de performanta cat mai apropiat de ceea ce ne dorim.

Inapoi la cuprins


II. Dimensiunea

Dimensiunea chiar conteaza si – laptopurile nefacand exceptie – o consider al doilea element ca importanta dupa buget. Din acest punct de vedere putem considera ca avem trei categorii de dimensiune.

II.1 Laptopurile mici

Pot fi considerate laptopuri mici toate laptopurile cu diagonala ecranului mai mica de 14 inch. Veti observa ca acestea nu sunt facute mai mici pentru a fi mai ieftine, ca in cazul tabletelor PC, ci pur si simplu pentru utilitate. Acestea nu vor avea performanta mai mica (exista mici exceptii) si de multe ori sunt chiar mai scumpe decat cele normale.

Sunt bineinteles si exceptii si anume laptopurile netbook. Majoritatea dintre acestea sunt construite pentru a avea o portabilitate superioara, motiv pentru care vor fi mai usoare si vor avea o autonomie mai mare, chiar daca toate acestea au repercursiuni asupra capacitatii de stocare si/sau performantei.

Alegeti un laptop mic daca aveti nevoie de mai multa mobilitate.

Un laptop mai mic va fi mai usor si va avea o portabilitate mai buna adresandu-se de cele mai multe ori celor care au nevoie de mobilitate si trebuie sa desfasoare task-uri care nu sunt compatibile cu tabletele PC, avand nevoie de un dispozitiv mobil cu care sa poata face practic orice. Unele dintre ele sunt chiar convertibile si, la nevoie, pot fi folosite ca teblete PC.

Vezi oferta de laptopuri mici

II.2 Laptopurile medii (sau normale)

Pot fi considerate laptopuri de dimensiuni normale laptopurile cu diagonala ecranului mai mare de 14 inch si mai mica de 17 inch. Acestea se gasesc in cea mai diversificata gama de preturi si capabilitati, fiind totodata si cele mai vandute dintre laptopuri.

Laptopurile de dimensiune medie sunt cele mai potrivite laptopuri pentru majoritatea cazurilor, fiind un compromis intre usurinta de utilizare si portabilitate. Nu sunt laptopuri pe care sa le tii toata ziua dupa tine, au autonomia mai mica decat netbook-uri dar sunt cele mai potrivite, spre exemplu, pentru studenti, elevi, ingineri, oameni de afaceri si utilizatori casnici.

Aceste laptopuri pot face parte din orice clasa: office, professional, business sau gaming. Diferentierile se fac dupa specificatii, performanta si pret.

Vezi oferta de laptopuri medii

II.3 Laptopurile mari

Sunt considerate laptopuri mari toate laptopurile cu diagonala ecranului mai mare de 17 inch. De obicei acestea sunt cele mai scumpe dintre laptopuri si nu sunt produse in versiuni cu putere mica de procesate, fiind preferate tocmai de cei ce au nevoie de performanta, spre exemplu pentru editari grafice, jocuri, etc.

Alegeti un laptop mare daca aveti nevoie de un ecran mai mare.

De obicei acestea au o portabilitate redusa, avand consumul mai mare si fiind de cele mai multre ori mai grele si incomode. Spun de obicei pentru ca acea dimensiune reprezinta de fapt diagonala ecranului, nu dimensiunea laptopului. Asa se faca ca modelele noi au ecrane cu margini foarte inguste, unele fiind doar putin mai mari decat clasicele latopuri de 15 inch.

Vezi oferta de laptopuri mari

Inapoi la cuprins


III. Performanta

Sunt trei elemente principale care definesc in principiu performanta unui laptop: procesorul, placa video si memoria RAM. 

Functie de configuratia acestora, de calitate si de structura „mecanica” a laptopului (mecanisme balamale ecran, mecanisme tastatura, sistem de racire, etc) se pot distinge trei categorii:

  1. Laptopuri Office: Potrivite pentru birou si acasa, au capabilitati grafice medii si putere mica sau medie de procesare. Calitate medie din punct de vedere constructiv si al materialelor folosite, preturi mici spre medii. Ideale pentru nevigare pe net, socializare, aplicatii Office, redare multimedia, etc.
  2. Laptopuri Business: Cu aspect deosebit, acestea sunt construite din materiale de calitate si au capabilitati de procesare medii spre mari si capabilitati grafice medii. Sunt diferentiate de laptopurile Office prin calitate si pret, putand duce aceleasi sarcini dar cu timpi mai mici de executie.
  3. Laptopuri Gaming: Construite special pentru a rula jocuri, sunt cele mai scumpe, mai solide si mai performante dintre laptopuri. Au aspect deosebit, capabilitati mari de procesare grafica (toate au placi video dedicate de mare performanta) si putere mare de calcul. Folosesc sisteme de racire performante, au o structura solida atat pentru carcasa cat si pentru tastatura.

Vom reveni spre sfarsit, in urmatorul capitol, la aceste clase, acum sa vedem structura hardware a unui laptop:

III.1 Procesorul

Procesorul este elementul principal al unui laptop si acesta defineste performanta. Totodata, alaturi de placa video, procesorul este si cel mai mare consumator din laptop, de acesta depinzand puterea consumata si puterea disipata termic. Un procesor mai puternic va fi mai scump, va avea performanta si consum mai mari dar va oferi o autonomie mai mica. Un procesor mai slabut va fi mai ieftin, va avea performanta si si consum mai mici si deci autonomie mai mare…

Pentru a fi si mai complicate lucrurile, sunt doi producatori de procesoare x86: Intel si AMD. Fiecare dintre acestia produc mai multe modele care pot fi clasificate pe serii, generatii, tehnologii etc. Ganditi-va ca toate procesoarele produse in ultimii cel putin trei ani sunt pe piata… cam multe…

Alegere Laptopuri de pe piata

Pentru ca laptopurile cu procesoare AMD sunt mai putine, voi incerca sa lamuresc problema cu procesoarele Intel, si chiar o sumara clasificare a acestora.

III.1.1 Tipul procesorului

Celeron

Sub acesta denumire este comercializata o gama larga de procesoare, finctie de generatia careia ii apartin, dar trebuie sa stiti ca in fiecare generatie acestea au fost cele mai ieftine procesoare Intel. Acestea au doua sau patru nuclee, au putere de procesare redusa, memorie cache mai mica si, de obicei, mai putine tehnologii integrate. Se gasesc de obicei pe cele mai ieftine laptopuri.

Daca optati pentru un laptop Celeron este cel mai indicat sa verificati in ce an a fost lansat procesorul iar daca tipul procesorului nu este clar in specificatii, renuntati imediat la achizitie.

Vezi oferta de latopuri Celeron Dual si Quad Core

Intel Pentium Dual-Core

Sunt urmatorul nivel de performanta dupa de Celeron. In principal se difera prin memoria cache mai mare si de obicei mai multe tehnologii integrate. echipeaza laptopuri cu performanta mica spre medie.

Daca optati pentru un laptop Pentium Dual-Core este cel mai indicat sa verificati in ce an a fost lansat procesorul iar daca tipul procesorului nu este clar in specificatii, renuntati imediat la achizitie.

Intel Pentium Quad-Core

Procesoarele Pentium Quad-Core sunt compromisul pret/calitate de la Intel. Sunt procesoare destul de performante, avand insa arhitectura inferioara fata de cea a procesoarelor din seria Intel Core i. Echipeaza laptopuri cu performanta medie.

Daca optati pentru un laptop Pentium Quad-Core este cel mai indicat sa verificati in ce an a fost lansat procesorul iar daca tipul procesorului nu este clar in specificatii, renuntati imediat la achizitie.

Vezi oferta de laptopuri Intel Pentium Dual si Quad Core

Intel Core i3

Sunt primele dintre procesoarele cu structura organizata pe doua nuclee principale alcatuite fiecare din doua thread-uri (threads – un fel de nuclee secundare). Acestea au o viteza principala de lucru, fara capabilitatea de a o mari in caz de nevoie.

In momentul de fata sunt pe piata mai multe generatii Intel Core i3, ce pot fi identificate (cu mici exceptii) dupa prima cifra din serie: 2xx – generatia a 2-a, 3xx – generatia a 3-a, 4xx – generatia a 4-a si tot asa. Cele mai bune sunt cele din generatia cea mai noua, fiind realizate in tehnologie mai mica si avand consum mai mic la acelasi nivel de performanta. Echipeaza laptopuri cu performanta medie.

Vezi toate laptopurile Intel Core i3

Intel Core i5

Ca arhitectura acesta este foarte asemanator cu Intel core i3, doar ca are capabilitatea de a rula in caz de nevoie la o viteza mult mai mare decat viteza standard, numita viteza turbo. Obtine astfel un plus de performanta imposibil de atins de procesoarele Core i3.

Si in cazul procesoarelor Intel Core i5 sunt pe piata mai multe generatii, acestea putand fi identificate dupa prima cifra din serie.

Echipeaza laptopuri cu performanta medie spre mare.

Vezi toate laptopurile Intel Core i5

Intel Core i7

Reprezinta nivelul urmator de performanta la procesoare produse de Intel. Acestea au uzual 8 nuclee principale si 16 thread-uri pentru desktop-uri si 2 sau 4 nuclee principale si pana la 8 thread-uri pentru laptopuri. Integreaza ultimele tehnologii si cele mai performante cipuri grafice, unele chiar mai performante decat placile video dedicate din generatii mai vechi. Dezvolta viteze turbo de pana la 4 GHz.

Ecipeaza cele mai performante laptopuri si au preturi ridicate.

Vezi toate laptopurile Intel Core i7

Intel Core i9

Cele mai performante procesoare produse de Intel. Acesta au uzual 6 nuclee principale si 12 thread-uri pentru laptopuri. Integreaza ultimele tehnologii si cele mai performante cipuri grafice, unele chiar mai performante decat placile video dedicate din generatii mai vechi. Dezvolta viteze turbo de pana la 4,8 GHz.

Ecipeaza cele mai performante laptopuri. Bineinteles, sunt si cele mai scumpe. Aici intra si procesoarele Intel Core X-Series, cele mai scumpe, cele mai performante, cu 18 nuclee!

Vezi toate laptopurile Intel Core i9

Procesoarele AMD

Asa cum am spus, laptopurile cu procesoare AMD sunt mult mai putine dar acestea au si preturile mai accesibile. Se mai gasesc inca pe piata laptopuri cu procesoare AMD Dual-Core si AMD Quad-Core dar varful de lance il constituie procesoarele Ryzen.

Functie de viteza si de structura echipeaza laptopuri cu performate de la mica la mare, procesoarele Ryzen avand performante comparabile cu cele Intel I7 din ultimele generatii sau chiar superioare pe partea de grafica.

Vezi oferta de laptopuri AMD Dual si Quad Core

Vezi oferta de laptopuri AMD Ryzen

Procesoarele cu consum redus

Toate procesoarele folosite pentru laptopuri sunt proiectate pentru a avea un consum cat mai mic. Exista insa doua clase de procesoare proiectate special pentru dispozitivele mobile, acestea fiind folosite frecvent in cazul laptopurilor convertibile:

  1. Intel Core M: procesoare dezvoltate special pentru a avea un nivel cat mai mare de performanta in conditiile unui consum redus, avand doua sau patru nuclee (Dual Core sau Quad Core). Acestea sunt folosite pentru laptopurile foarte plate din clasele Office si Business.
    Desi sunt considerate de multi ca fiind procesoare cu performanta redusa, acestea sunt de cateva ori mai puternice decat vechile sisteme desktop pe care multi dintre noi inca le mai avem pe acasa.
  2. Intel Atom: procesoare dezvoltate special pentru dispozitive mobile cu grad mare de portabilitate. Asta inseamna ca pe primul loc se pune consumul iar performanta pica pe locul secund. Sunt folosite cu precadere la laptopurile foarte mici, convertibile si tablete dar si la telefoane.
    Aceste procesoare chiar au un nivel redus de performanta dar ruleaza sisteme de operare bine optimizate pentru performanta lor, permitand executarea in conditii excelente a celor mai uzuale sarcini: navigare, editare documente, redare de continut multimedia si, in general, cam tot ce poate face un latop Office clasic.

Aceste procesoare au consum foarte mic si nu sunt proiectate pentru performante extreme. Sunt foarte bune pentru dispozitivele care au nevoie de autonomie extinsa dar improprii pentru dispozitivele care au nevoie de performanta. Optati pentru ele doar daca vreti un pret mic, aveti nevoie de mobilitate maxima si autonomie mare dar nu aveti nevoie de performanta!

III.1.2 Tehnologia procesorului

Ce reprezinta tehnologia procesorului?

Un procesor este o integrare a foarte multor blocuri electronice. Acestea au la baza tehnologia cu siliciu si contin milioane de tranzistori. Acesti tranzistori au fost miniaturizati mereu odata cu dezvoltarea de noi tehnologii de miniaturizare.

In momentul de fata exista pe piata laptopuri cu procesoare in urmatoarele tehnologii:

  • 7 nm – Unele modele noi din seria Rizen de la AMD.
  • 10 nm – Seria Ryzen de la AMD, un concurent viabil pentru cele mai noi procesoare Intel.
  • 14 nm – generatiile 5-10 de la Intel, consum mic, foarte bine echilibrate termic. Intel a pastrat tehnologia pe 14 nm si a optat pentru imbunatatirea arhitecturii nucleelor.
  • 22 nm – au consum mic, performanta foarte buna. Corespunde seriei 4 de la Intel.
  • 28 nm – consum putin mai mare, performanta buna. Se intalneste la procesoarele AMD.
  • 32 nm – mai vechi, consum mai mare, performanta buna. Corespunde seriei 3 de la Intel si nu se mai prea gaseste pe piata decat la produsele second hand.

De ce v-ar interesa tehnologia procesorului? In principal datorita faptului ca un procesor in tehnologie mai mica de litografiere este mai nou si are o performanta mai mare la un consum mai mic. Dar asta nu inseamna ca va fi mai performant decat orice procesor realizat in tehnologie mai mare, inseamna doar ca va avea un consum mai mic decat un procesor identic dar realizat intr-o tehnologie mai mare.

Inapoi la cuprins

III.2 Placa video

Placa video este cea care face procesarea tuturor imaginilor pe care laptopul le va afisa. Aceasta poate fi integrata sau dedicata.

Placa video integrata face parte din procesor (fizic este incastrata in acelasi cip) si nu are memorie proprie, folosind pentru procesare memoria RAM a sistemului.
Deci un laptop cu un anume procesor va avea o anume placa video integrata de producatorul procesorului. Aceasta are putere redusa de procesare dar este suficienta pentru activitati office si multimedia, iar la laptopurile produse in ultimii ani chiar si pentru redare Ultra HD.

Vezi oferta de laptopuri cu placa video integrata

Placa video dedicata este separata de procesor, are propria memorie RAM si ofera producatorilor o mare libertate de a compune configuratii. Nu poate fi schimbata ulterior, deci daca optezi pentru un laptop cu o anume placa video, cu aceea va ramane!
Nu toate laptopurile cu placa video dedicata sunt laptopuri de Gaming, nu toate laptopurile cu plava video dedicata au performanta grafica superioara celor cu placa video integrata. Functie de model, placile video pot avea performante reduse, la nivel de entry level pentru gaming sau pot fi performante, putand rula cele mai noi jocuri.

Atentie, exista inclusiv placi video dedicate care pot avea performante mai mici decat placile video integrate in procesoarele de ultima generatie!

Vezi oferta de laptopuri cu placa video dedicata

Inapoi la cuprins

III.3 Memoria RAM

Memoria RAM este si ea foarte importanta pentru performanta unui laptop, atat prin dimensiunea acesteia cat si prin viteza la care lucreaza.
Partea buna este ca multe laptopuri au un slot suplimentar pentru RAM, permitand extinderea acestei memorii prin simpla adaugare a unui modul RAM suplimentar.

Ce trebuie sa stiti, chiar daca suna a gluma, este ca memoria RAM este cu atat mai buna cu cat este mai multa.

Inapoi la cuprins

III.4 Stocarea

Pe un laptop, indiferent de scopul pentru care este utilizat, va fi stocata foarte multa informatie. Acesta nu este o problema, hard disk-urile moderne puatand ajunge pana la 2 TB. Daca aveti nevoie de mult spatiu de stocare puteti alege un laptop cu hard disk mai mare. Insa nu toate hard disk-urile sunt la fel de rapide…

De ce conteaza rapiditatea unui hard disk?

Sunt trei parametri importanti in cazul hard disk-urilor:

  1. Timpul de acces,
  2. Viteza de scriere
  3. Viteza de citire

Acesti parametri au legatura directa cu functionarea si nivelul de performanta al unui laptop, de timpii de acces si vitezele de scriere si citire depinzand cat de repede se face bootarea, cat de cursiv ruleaza sistemul de operare, cat de repede fac salvarile softurile de editare sau cat de repede pornesc aplicatiile rulate.

III.4.1 Hard disk-urile SSD

Cele mai rapide hard disk-uri sunt cele SSD. Acestea nu au parti in miscare, scrierea si citirea facandu-se electronic. Din pacate sunt foarte scumpe si au capacitati mai mici decat hard disk-urile cu platan.

Diferentele sunt insa atat de mari incat foarte multi utilizatori aleg sa aiba doua hard disk-uri pe laptop, unul pel SSD pentru sistemul de operare si aplicatii si unul cu platan pentru stocare.

III.4.2 Hard disk-urile SSHD

La nivelul urmator se claseaza discurile SSHD. Acestea sunt o combinatie in un disc SSD si unul cu platan, pentru a oferi timpi mai mici de acces dar scrierea si citirea se fac la fel ca la discurile cu platan (cele clasice).

Nu este mare lucru de spus despre ele, doar faptul ca au capacitati SSD foarte mici si ca discul cu platan este cel asigura practic stocarea. Deci, mai bine nu…

III.4.3 Hard disk-urile cu platan (Notate de obicei HDD)

Cele mai lente sunt discurile cu platan, trecute in specificatii simplu, HDD. Functie de viteza de rotatie a discurilor, acestea pot avea viteze de scriere si citire usor diferite. Ce trebuie sa stiti este ca cele de 5400 rpm sunt mai lente decat cele de 7200 rpm.

Inapoi la cuprins


IV. Clasa de utilitate a unui laptop

Inca n-am raspuns la intrebarea principala: ce laptop sa cumpar?

Primul lucru de care tineti cont atunci cand cumparati un laptop este utilitatea acestuia. Ce anume veti face cu el? Pentru ce il veti folosi?
Pentru a fi mai simplu, laptopurile au fost impartite pe clase functie de utilitate asa cum am spus in introducerea capitolului anterior. Vom dezvolta aici acest subiect.

IV.1 Laptopul Office

Daca va trebuie un laptop pentru activitati office si multimedia aveti posibilitatea sa faceti ceva economie alegand un model foarte rapid dar cu capabilitati grafice limitate.

Daca pe langa activitatile office si multimedia doriti sa mai jucati din cand in cand si cate un joc, va trebui sa va orientati catre un laptop Office cu placa video dedicata. Acesta va putea rula jocurile pe care le doriti, dar nu la calitati maxime.

Daca aveti nevoie de multa mobilitate, puteti opta pentru un laptop cu placa video integrata, mai mic, mai usor, mai subtire sau poate chiar cu diagonala mai mica. De asemenea autonomia va fi foarte importanta atunci cand aveti nevoie de mobilitate.

De retinut la clasa office faptul ca pretul reprezinta calitatea si ca acelasi producator poate avea (si are de obicei) mai multe serii de calitati diferite in aceasta clasa.

Vezi oferta de laptopuri office

IV.2 Laptopul Gaming (de jocuri)

Daca doriti un laptop special pentru jocuri, pregatiti-va sa scoateti din buzunar mult mai multi bani. Laptopurile pentru jocuri, pe langa faptul ca au placa video dedicata au si un sistem de racire dimensionat pe masura.

De cele mai multe ori acestea sunt mai mari, mai grele, mai robuste, totul fiind dimensionat pentru a rezista „conditiilor vitrege” din timpul jocurilor (tastatura mai rezistenta, carcasa la fel, rezista mai bine la socuri, au un regim termic mai bun, etc).

Inainte de a cumpara un laptop de gaming, ganditi-va daca nu cumva va este mai util un desktop, care pentru acelasi nivel de performanta va fi mai ieftin sau la acelasi pret veti avea mai multa performanta. Dar nu si mobilitate…

In ultimii ani preturile minime ale laptopurilor de gaming s-au atenuat, an dupa an au aparut noi procesoare si noi placi video, din ce in ce mai performante, fapt care a dus la scaderea pretului minim la care poate fi cumparat un laptop de gaming.

Vezi oferta de laptopuri gaming

IV.3 Laptopul Business

Daca sunteti om de afaceri aveti nevoie de un laptop din clasa business. Nu este tocmai un moft, este o necesitate! Ganditi-va ca aveti nevoie de un laptop pe care sa va bazati, care sa arate impecabil dar care sa va asigure si viteza de reactie si securitatea de care aveti nevoie.

Un laptop cu SSD poate porni chiar si de 10 ori mai repede ca unul cu hard disk SATA la 5400 rpm. Uneori conteaza! De asemenea securitatea este un element foarte important cand vine vorba de afaceri. Din acesta cauza, multe firme private ofera angajatilor laptopuri din clasa business, chiar daca acestea sunt mai scumpe.

Vezi oferta de laptopuri Business

Inapoi la cuprins


V. Magazinul si garantia?

De unde sa cumpar laptopul? Da, aceasta chiar poate fi o problema! Obligatiile de garantie intra in obligatiile contractuale ale vanzatorului si de aceea este foarte important de unde cumparati laptopul.

La cumpararea unui laptop se tine cont si de garantia oferita pentru acel model. Pentru a spori increderea clientilor, multi producatori desfasoara campanii in care ofera garantii extinse. Trebuie stiut si faptul ca sunt magazine care au retea proprie de service si care pot oferi contracost o garantie suplimentara, asa numita extra garantie. Cel mai frecvent acesta este oferita numai in magazinele online.

Desi foarte multi romani inca prefera sa mearga in magazine unde pot vedea si testa produsele inainte de a le cumpara, in cazul laptopurilor aceasta nu este cea mai buna solutie. Iata de ce:

  • Pentru ca in magazin nu te poti documenta despre laptopul pe care vrei sa il cumperi, nu poti auzi parerile si experientele altora, nu vei primi informatii decat de la vanzator iar acesta vrea doar sa vanda!
  • Pentru ca odata cumparat un produs din magazin, acesta nu poate fi returnat. Cumparat online, orice laptop poate fi returnat!
  • Pentru ca oferta magazinelor locate este de obicei limitata.
  • Pentru ca preturile nu sunt cele mai bune. Chiar si magazinele care au sistem de vanzare online, vor avea pretul mai mare in magazin decat pe site!
  • Pentru ca nu aveti cum sa comparati pretul cu cel din alte magazine.
  • Pentru ca in magazinele locale nu vei gasi cele mai noi modele de laptopuri.
  • Pentru ca online puteti extinde garantia.

Tinand cont de punctele enumerate mai sus, va recomand sa cumparati de la unul din magazinele online cunoscute. Veti avea avantajul ca puteti returna laptopul in temenul legal de 14 zile, in cazul unor magazine perioada fiind extinsa chiar si la 30 de zile de la achizitie.

De asemenea, marile magazine online ofera nenumarate promotii, putand uneori sa economisiti lejer cateva sute de lei sau cu aceiasi bani sa luati un laptop mai bun. De notat ca lanturile de magazine care au si sisteme de vanzare online, practica preturi preferentiale pe online, mai mici decat cele din magazin.

Laptopuri eMag Laptopuri PC Garage Laptopuri evoMag

Inapoi la cuprins


VI. Rezumat

Pentru a alege un laptop bun, indiferent de bugetul de care dispuneti, trebuie mai intai sa faceti o evaluare cat mai exacta a activitatilor pentru care veti folosi acel laptop si sa faceti alegerea bazandu-va pe clasele de laptopuri.

In majoritatea cazurilor cumparatorul cauta un laptop pentru acasa dar nu toti utilizatorii au aceleasi pretentii. De obicei laptopurile luate pentru acasa sunt laptopuri din gama office, acestea permitand practic orice fel de activitati in mediul online dar fiind mai puti potrivite pentru jocuri sau pentru prelucrari video.

Daca doriti un laptop pentru jocuri, acesta este recomandat sa fie chiar din clasa gaming. In cazul in care bugetul nu permite achizitionarea unui laptop din acesta clasa, va trebui sa optati pentru un laptop office mai performant si cu placa video dedicata cat mai buna. Pentru a face acesta alegere puteti sa folositi filtrele oferite de magazinele online.

Daca sunteti om de afaceri si aveti nevoie de un laptop care sa va ofere siguranta, autonomie si portabilitate ridicata, va trebui sa optati pentru un laptop din clasa business.

Deoarece toate laptopurile au aceeasi arhitectura de baza, fiind practic sisteme de calcul, performanta acestora este diferentiata prin configuratia hardware. Principalele caracteristici care influnteaza performanta unui laptop sunt:

  • Procesorul sa fie de generatie cat mai noua;
  • Placa Video – nu o recomand dedicata decat pentru laptopurile de gamind sau procesare grafica;
  • Memoria RAM minimul acceptabil 8GB preferabil peste 16GB;
  • Capacitatea si tipul stocarii, preferabil discul sistem SSD si un disc suplimentar pentru stocare.

Este foarte important si magazinul de la care cumparati datorita faptului ca drepturile de returnare si garantia depind de politica si seriozitatea acelui magazin. Desi in ultimii ani pe piata nu s-au mai intalnit probleme majore in respectarea acestor drepturi, inca mai exista in Romania magazine online indoielnice, un exemplu putand gasi aici.

Inapoi la cuprins

Va doresc sa faceti o alegere cat mai buna!

 

4.4/5 - (92 votes)

2 comentarii

    • In cazul laptopurilor, consumul este de cele mai multe ori ignorat. Nimeni nu cumpara un laptop doar pentru ca are consum mic, toata lumea cauta performanta.
      In principal consumul depinde de generatia procesorului si, implicit, de tehnologia in care acesta este construit.
      Pentru procesoarele din aceeasi generatie, un consum mai mare inseamna de cele mai multe ori si o putere de calcul mai mare, pe cand un consum mai mic inseamna autonomie mai mare.
      Ati observat probabil ca pentru laptopuri nu sunt folosite aceleasi versiuni de procesoare ca pentru sistemele desktop, ci unele cu consum mai mic. Acesta este si motivul pentru care un sistem desktop va fi mai performant decat un laptop cu aceeasi configuratie.
      Exista insa unele procesoare dezvoltate special pentru dispozitive mobile si acestea au un consum foarte mic si un regim termic foarte lejer. Spre exemplu, procesoarele Intel Pentium Bay Trail-M (Quad Core) au consumul de numai 8W si se regasesc cu precadere in dispozitivele slim, foarte plate, ceea ce le aduce un plus de eleganta.
      Procesoare Quad Core sunt produse si de AMD. Acestea insa nu mai au consumul atat de mic dar au performanta mult mai mare si ofera un raport pret/performanta foarte bun.
      Va recomand deci sa introduceti in ecuatie dimensiunea laptopului si autonomia de care aveti nevoie.
      Personal as opta pentru un i3 daca autonomia nu este foarte importanta sau pentru un Quad-Core cu consum redus daca autonomia este importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod t81hWa cu copy-paste in casuta de jos: