Ce poate aduce viitorul in domeniul tabletelor PC? Analiza de inceput de an.

NEW: Try our Phone Finder on
PhoneBatteryLife.com/phones/

Motto

1929 – primul televizor costa echivalentul a 12.000 USD
1941 – Z3, primul calculator controlat printr-un program
1976 – primul microcomputer comercial creat de Apple costa 20.000 USD (creat de Steve Jobs si Steve Wozniak)
1981 – IBM 5150 PC primul personal computer comercial costa 1.565 USD
2010 – Primul iPad costa intre 499 si 899 USD
2013 – cea mai ieftina tableta PC cu procesor dual-core costa sub 80 USD

In lumea tabletelor PC fictiunea a devenit realitate

Am fost cu totii martorii celei mai prolifice perioade a tehnologizarii si infrormatizarii din istoria omenirii. Industria si tehnologia au evoluat pana acolo incat echipamente care in urma cu doar cativa ani pareau de domeniul fantasticului au devenit astazi o banala realitate. Fictiunea a devenit realitate!
Haideti sa ne amintim impreuna de primele tablete PC cu Android. Sa privim capabilitatile pe care le aveau acele tablete si sa le comparam cu cele actuale. Veti descoperi si dumneavoastra ca nu exista termeni de comparatie. Puterea de procesare a crescut de sute de ori (fara exagerare), functiile indeplinite au crescut si ele iar acesta nu este sfarsitul.
Vom constata impreuna ca aceste functii vor fi constant extinse si cand spun asta ma bazez pe faptul ca in trecut, datorita evolutiei rapide a industriei IT, s-a produs o ruptura intre aceasta si celelalte industrii. Pur si simplu, celelalte industrii nu au fost capabile sa absoarba descoperirile din industria IT. La randul ei, industria IT nu a putut sa ofere prin noile produse un suport direct pentru celelalte industrii.
Din aceasta cauza, abia acum au aparut televizoarele inteligente, din aceasta cauza locuintele noastre nu sunt inca informatizate pentru gestionarea utilitatilor si tot din aceasta cauza telefoanele copiilor nostrii au capacitati de procesare mai mari decat computerele de bord din masinile de lux.

In aceste conditii voi incerca sa fac o estimare pentru anul 2013, an care deja si-a anuntat o parte din noutatile pe care ni le va oferi.
Acestea (noutatile) sunt un brat de procesoare cu din ce in ce mai multe nuclee, cu capabilitati grafice din ce in ce mai mari si cu noi tehnologii integrate, in general dedicate comunicarii si transferului de date.
Noile procesoare ofera un grad mare de integrare fiind in felul acesta foarte atragatoare pentru producatorii de dispozitive.

Ne confruntam totusi cu o problema, o problema reala, numita, intr-un singur cuvant „MUNTZING”.
Si o sa va explic… Oricine a fost intr-un service GSM a vazut o sumedenie de componente de la generatii intregi de telefoane mobile. Comparand componentele de la vechile telefoane cu cele de la telefoanele noi, vom constata ca acestea, cele noi, desi au capabilitati mult mai mari au componente mult mai putine.
Acest fenomen se explica doar in parte prin integrare, in parte fiind rezultatul muntzing-ului. Acesta presupune reducerea componentelor unui ansamblu, la un minim, in asa fel incat ansamblul sa-si pastreze functionalitatea.
Termanul muntzing vine de la omul care l-a inventat Earl Muntz, un inginer autodidact, care pentru a reduce costurile echipamentelor vremii lui a inceput sa elimine (experimental?) din componentele acestora pana cand acestea isi pierdeau functionalitate. Atunci adauga ultima componenta eliminata si avea un echipament functional cu minimul de componente.
Conform Wikipedia, fiind vremea televizoarelor cu tuburi electronice (cu lampi, cum se spunea atunci), prin reducelerea numarului de tuburi a obtinut nu numai televizoare mai ieftine dar si televizoare mai „reci” si cu un consum maiu mic.

Acelasi fenomen este valabil si in cazul echipamentelor moderne. Si nu vorbim aici de faptul ca unele tablete PC au Bluetooth si 3G integrate si altele nu, ci de faptul ca unele tablete pc sunt perfectibile la nivel de circuite electronice.

Cum altfel poate fi explicat faptul ca exista pe piata tablete la care „pica” frecvent memoria sau tablete cu autonomie de trei-patru ore care se incarca in zece-douasprezece ore?
Nici televizoarele lui Muntz nu atingeau perfectiunea, acestea functionau bine doar in zonele din apropierea releelor de transmisie, in general in marile orase, dar utilizatorii din acele zone nu observau nici o diferenta.
Deci, este alegerea fiecaruia dintre noi daca optam pentru o tableta buna dar scumpa, sau pentru o tableta cu acelas nivel de performanta dar pretul la sfert, insa nu atat de buna… Cele doua vor face aceleasi lucruri, la fel de bine, doar ca prima este mai sigura.
Aceasta cred ca va fi dilema acestui an.

Pe de alta parte, marii producatori pentru a creste vanzarile prin crearea de produse ce se adreseaza utilizatorilor din tarile sarace (din ce in ce mai multe) vor recurge la muntzing, acordand in acest fel credit micilor producatori ce au adoptat deja aceasta strategie.

Vom avea, probabil, in acest an sau in viitor:

  • Tablete foarte performante, foarte bune si foarte scumpe;
  • Tablete foarte performante, bunicele si foarte ieftine;
  • Noi functii pentru tabletele PC, ce le vor face utilizabile in domenii tehnice, medicale, etc. Ganditi-va ca un mic senzor inductiv poate transforma o tableta intr-un detector de metale, un mic dispozitiv USB o poate transforma in oximetru, o camera in infrarosu poate detecta pierderile de caldura sau transforma tableta in tele-termometru;
  • Noi aplicatii, care vor exploata marea capacitate de procesare a acestor dispozitive, capacitate care acum nu este exploatata la maxim (nici pe departe), facand aceste dispozitive indispensabile pentru inginerii de pe santiere.

Se vor intampla toate astea intr-un an? Personal, cred ca nu. Toate acestea depind de viziunea celor care dezvolta aceste dispozitive. Tehnologia exista, dar noi nu putem decat sa le dam idei …

Astept ideile si parerile dumneavoastra.

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rog copiaza acest cod jz9sOo cu copy-paste in casuta de jos: